Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neoprávnené podnikání - pila v zástavbě

Od: tikal odpovědí: 25 změna:
Mám souseda, který neustále dováží metrové dřevo , to na svém pozemku zpracuje a dále odváží. To se déje už nékolik měsíců (cirkularka, motororové pily, náklaďáky, traktory ) a to nékolikrát v týdnu. Na Obecnim úřadé jsme nepochodili (na svém pozemku si může délat , co chce) . Poraďte kam se obrátit, aby mu tuto činnost zakázali. Děkuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bambula*
hodnocení

3x

Podejte stížnost na Krajskou hygienu, motorové pily mají hlučnost okolo 100 dB, norma hluku v noční době je max. 40 dB, v denní 50 dB, silniční, železniční, letecká má výjimky. Pokud soused zpracovává dřevo pro svoji potřebu v přiměřené době nic s tím nenaděláte, to jsou sekačky, křovinořezy, pily a.p. pokud to má na kšefty jak soukromá osoba, neb podnikatel bude mít problém. Evropská Směrnice 49/2002 ES nařizuje, hluk může trvat max. 20% času ve všech denních neb ročních obdobích, zvláštní ochranu ve večerním období, zvláštní ochranu o víkendů a svátcích. Obraťte se na Obecní úřad písemně nechť Vám sdělí zda se jedná o obytnou zonu, komerční, neb průmyslovou, pakliže se jedná o obytnou podejte písemně mimosoudní dohodu na souseda z důvodů omezování osobnostních práv, zdravotních problémů, nemožnost řádně užívat majetek, nucené omezení vlastnického práva a psychickou újmu, v kapitalismu je vše převedeno na krejcary, tak uveďte zpětně patřičnou vyšší sumu a v případě nedohody pohrozte soudním sporem. Jinak od 1500 Kč lze zakoupit obyčejný hlukoměr s tolerancí 1-2 dB, na hrubé posouzení to postačí, dle možnosti pořizujte foto záznamy s daty, pro další řešení s laxnímy úřady.

tikal
hodnocení

Díky za radu.

iz*
hodnocení

2x

Jste-li si jistý, že Váš soused podniká bez živnostenského oprávnění, zkuste se obrátit na živnosťák.

Má-li však soused má vše v pořádku a dodržuje-li noční klid, těžko dosáhnete nějaké změny.

doplněno 15.09.14 22:31:

A myslíte, že jede, Ringo? Ale ze živnosťáku by se na to podívat mohli ...

Nemyslím si ivzez, že mi může hrčet cirkula pod oknem 6-22 hodin.

doplněno 15.09.14 22:54:

No to dosud kolega neuvedl, ale asi to tak myslí.

tokal
hodnocení

Živnost určité nemá,tak to zkusím. Doufám, že tam nedopadnu jako u našeho pana starosty ;). Dík
tikal
hodnocení

Nevím, co znamená Ringo?
iz*

@Ringo je jeden ze zdejších rádců. reagovala jsem na jeho otázku, jestli si myslím, že Vám může pod okny jet cirkulárka celé dny.

hodnocení

1x

A mluvil jste s ním? Řekl mu, že vás to ruší? Na obci vám odpověděli špatně. Může si dělat co chce, ale nesmí obtěžovat okolí nad míru obvyklou místním poměrům.

tikal
hodnocení

Samozřejmé jsme sním mluvili, nékolikrát jsme ho upozorňovali, že se nevyspíme mezi službami, déláme s manželem na 12, akorát dochází k verbálnímu napadání a jeho činnost se stupňuje. Na zahradé se nadá být, holka s malým klukem se odstéhovala. A na úradu nám poradili , ať to řešíme soudní cestou

hodnocení

1x

Proč by mu to měl někdo zakázat?

uska*
hodnocení

1x

Jen uvažuji. Soused dováží metrovici a dále prý zpracovává. Co může dělat s metrovicí? Snad rozřezat na špalky a nasekat. Nebo se mýlím? Jestliže pracuje sám a to i kdyby 8 hodin denně, tak cirkulárka nebo motorovka pojede asi 2 hodiny a zbytek 6 hodin bude štípat a nakládat. A jestliže přijede za týden jeden náklaďák a jeden traktor, tak v tom nevidím problém. Víc není schopný zpracovat.

Závist je sviňa.

tikal
hodnocení

Jenže to není jeden nákladák týdné, tak 2-3tatrovky a nedélá sám, vždy sežene néjakyho maníka,co mu za 30 kč na hodinu maká
itahin5ru

Kde se najde člověk, který seká a řeže dříví za 30kč na hodinu?

Já bych to nechtěl dělat ani za 300Kč na hodinu. To není práce, to je dřina.

mě napadá kontrola míry hluku z hygieny -- zda soused splňuje dané decibely v obytné zóně. Je to dáno zákonem

buss
hodnocení

0x

No a co vám vadí?

doplněno 15.09.14 23:11:

Ale on mu chce zakázat podnikání, závist? Pokud je hluk v normě, nadělá nic.

tikal
hodnocení

Samozřejmé ten kravál. Kdybych si chtéla koupit barák u pily, tak si ho tam koupím.jeho kšefty jsou mi ukradený ty délá 15 let, co tu bydlím, ale nikdy ne v takovém méřítku.

hodnocení

0x

Asi mu vadí hluk. Nicméně si dovolím parafrázovat klasika.

Veškeré udávání toliko pro hovado dobré jest!

tikal
hodnocení

A co byste dělal. Předem dékuji

Máme od vás málo informací. Jak to probíhá, kolik toho je, jak často vyrušuje a s jakou intenzitou atd.

mcgregor
hodnocení

0x

Rozhodně si nemyslím, že je normální, aby si "maník" v rodinné zástavbě zřídil podnik - pilu :D

uska*

Jak jste došel na to, že se jedná o rodinnou zástavbu? Předpokládám, že je to obyčejný soused na vesnici, kde nejsou domky nalepeny na sobě.

mcgregor

Předpokládám běžnou, rodinnou zástavbu na vesnici. Co cca 5m další nový domek, zahrada...

tikal
hodnocení

Ano jedná se o rodiný domek na vesnici, vše se odehrává cca 10 metru od baráku. Samozřejmé neřeže nonstop od 6-22, ale béhem dne jizapíná nékolikrát, a když se přidá motorovka? A na závér dne nakládáme , na plechovou korbu auta nebo do kontejneru opravdu chuťovka. Když je to 6x v týdnu opravdu je to o nervy., když 60 hodin v kuse nespíte.
mcgregor

Rozhodně si to nenechte líbit. To, že podniká pravděpodobně neoprávněně, to nebude náhoda, protože něco takového by mu nikdo v rodinné zástavbě nepovolil. Na takovéhle podnikatelské záměry má mít vesnice nebo město vyhrazené v územním plánu oblasti. Možná by nezaškodilo od souseda vyzvědět víc ať se má pak živnostenský úřad čeho chytit. Často se zaměstnanec úřadu vydává za zákazníka a pan soused je "chycen". Takovým lidem, jako je váš soused říkám "kauboj", myslí si, že může vše ale většinou chraň Bůh, jak chce něco někdo okolo něj.

ludvamar
hodnocení

0x

Tak úplně přesně stený problém máme my. Soused začas různě těžit dřevo v lese a teď to už asi půl roku na zahradě zpracovává. Upozorňuji, jedná se čistě o obytnou oblast. Motorovna řve 10 m od baráku, házení na plechovou korbu je taky super a sekání...slyším pracovně každý sek. Máme malou dcerku roční, je to peklo, na zahradě se vážně nedá být. Osobní domluva je k ničemu, má moc rád peníze a na úkor dříve dobrých sousedských vztahů je mu to fuk...hlavně, že jsou love;)) A teď, babo raď :D Podotknu, vážně mu nezávidím peníze, dokonce mi na začátku, to jsem myslel, že půjde o melouch na měsíc, nabízel, ať si přivydělám s ním...nicméně si vydělám sám dosti bez otročení v lese, takže jsem s díky odmítnul. Další věcí je, že nějaké svátky, neděle, apod, neřeší, jede si pěkně klidně do 9 to večera i s čelovkou;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]