Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slušné odmítnutí oslavy

Od: maturantka odpovědí: 21 změna:

Dobrý večer, začnu asi tím, že jsem úspěšně složila maturitní zkoušku teď v září, ale kde je vlastně problém. Cca v dubnu mi kamarádka půjčila učební materiály ke složení maturitní zkoušky. Materiály jsem vrátila asi v červnu a řekla jí, že jsem maturitu nezvládla a až ji dám v září, tak ji pozvu do zdejší restaurace, za to půjčení. Ale dala jsem ji teda čokoládu, aby neřekla, že nic nedostala. Teď jsem maturitu úspěšně zvládla a ona mi hned psala, kdy teda půjdem oslavovat. Problém je v tom, že nemám peníze a ta restaurace je dražší a nemůžu si to dovolit. Už za pouhý džus se tam zaplatí skoro 100,- / 2 osoby a ona si asi představuje, že se bude pít něco alkoholického. Nevím jak jí slušně říct, že nic oslavovat už nechci. Zatím jsem jí napsala, že to potvrdím až zítra, ale nevím co pak.

Poraďte jak nejslušněji odmítnout tuto plánovanou oslavu.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

4x

Najdi si levnější restauraci, vymluv se na zaneprázdnění (tedy oznámíš kdy), půjč si. Sliby se mají plnit (měla jsi si rozmyslet, co slibuješ, chceš o ni přijít?)!

doplněno 13.09.14 22:21:

OK, tvůj problém.

doplněno 13.09.14 23:17:

tak ji pozvu do zdejší restaurace, za to půjčení. Od tebe pryč!

maturantka
hodnocení

Půjčit si? Já nemám peníze a ještě si mám půjčovat, abych byla zadlužená. To o ni radši teda přijdu.

ohneta*

Nikdo tě nenutí si půjčovat u banky, tak se uklidni. Kamarádce navrhni posezení v jiné restauraci, kde mají normální ceny. Trochu míň arogance by neškodilo, ikdyž ti kamarádka vlastně ty materiály vnutila.

maturantka
hodnocení

Navíc já se ptala úplně na něco jiného, takže Vaše odpověď měla být asi někde jinde, pro někoho jiného.

sebod*

No, jeden z rádců zde napsal, že Tvoje kamarádka je vyčůraná. Mně se ale podle Tvých reakcí zde zdá, že vyčůraná jsi spíš Ty. Když sis potřebovala něco půjčit. tak jsi slibovala, teď když už nic nepotřebuješ, tak hledáš výmluvy. Domnívám se, že kamarádka by s Tebou šla třeba i jen do kavárny nebo cukrárny na něco dobrého. Ale podle toho, jak jsi tady "utřela" busse, tak jsi přidrzlej fracek.

A k Tvému dotazu. Prostě kamarádce (no, to je silné slovo) řekni, že Ti je naprosto ukradená a tím pádem ji nikam zvát nebudeš. A jestli za rok zase budeš něco potřebovat, tak není problém ji opět něco slíbit. Slibem nezarmoutíš.

maturantka
hodnocení

Nikdo ji nenutil mi to půjčovat a ani jsem to po ní nechtěla. Přišla s tím sama, že mi to půjčí.

Psala jsem to slušně a ten fracek budete možná tak akorát Vy. :) Myslela jsem, že tu radí normální lidé, ale Vy jste dost zakomplexovaný podle toho co jste odpověděl. Neznáte mě osobně, tak se laskavě uklidněte.*cteni* *zed*

sebod*

Milá děvenko. Každý je hodnocen podle toho, jak se prezentuje před ostatními. Neznám Tě osobně, to máš naprostou pravdu. Napsala jsi sem pár řádků a ze všech čiší arogance a nabubřelost. Přeber si to, jak chceš.

Kamarádka Ti to sama půjčila. A ona Tě nutila k tomu, abys jí slíbila, že ji někam pozveš? Nenutila. Takže se s tím srovnej sama dle svého svědomí.

martinaa*

Tak když ji nikdo nenutil, proč jsi neodmítla? To ti byla dobrá, aby ti půjčila materiály, co?

Boha jeho, jsi po maturitě, ale chováš se jako děcko z mateřské školky. Nemáš pusu, neumíš mluvit nebo co? Když nejsem při penězích, domluvíme se s kamarídem, že nepůjdeme do naší oblíbené restaurace, ale pouze do kavárny, nebo se třeba jen na procházku, abysme pokecali. Je snad důležitější si sdělit dojmy a popovídat si, než se hecovat, kdo zaplatí drahej chlast.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, a co jí prostě napsat, že nejste zrovna při penězích, tak půjdete jenom na kávu a dortík (a někam jinam). Je to kamarádka, ne? Tak to může pochopit bez problémů. Zdravím!

doplněno 13.09.14 21:59:

Jo, takže, kamarádka to nebude, ale trošičku mrcha za kamarádku jen převlečená, co?

doplněno 13.09.14 22:06:

No, je docela drzá. Napište jí, že se Vám to nehodí a až budete mít vhodný termín, tak jí ho oznámíte, ale hned tak to nebude, protože máte jiné starosti, než oslavu. Třeba se jí zbavíte.

doplněno 13.09.14 22:23:

Nemáte zač. Je fakt, že to není moc "košér", ale ona se zdá moc vyčů*aná.

maturantka
hodnocení

Možná, no stejně mi ty materiály moc nepomohly.

Navíc už napsala v kolik hodin se jí to hodí a jestli tam má čekat.

maturantka
hodnocení

Super rada, moc díky! :)

hodnocení

1x

Nejlepší je nikdy neslibovat dopředu.Člověk neví, jak se to vyvrbí dál a je potom za kecala.

Ke svatbě mi jedna osoba neustále slibovala koupit tepané hodiny do pokoje - tehdy to byla veliká móda a mně se moc líbily. A víte, co mi nakonec dala? Paličku na maso! *ee*

Pokud je kamarádka opravdu dobrá, řekla bych jí na rovinu, že momentálně nemám na rozhazování. Ale posedět bych s ní rozhodně zašla - slib je slib. Jsou i restaurace, čisté a pěkné, kde se nekoupí džus za stovku, ale za 30 korun. Nebo cukrárnu - nějakou lepší kávu, k tomu zákusky či pohár. Určitě to nebude stát tisíce.

Prostě, sliby se mají plnit, jinak člověk lehko přijde o kamarády. Jaga.

doplněno 14.09.14 06:58:

Není třeba si dávat 5 chodové menu, ale jde spíš o to, aby kamarádka viděla, že Ti těmi materiály pomohla a Ty to dovedeš ocenit. A že držíš slovo.

hodnocení

0x

Lhaní nikdy nevede k ničemu dobrému. Řekl bych jí na rovinu, že mi trochu ujela pusa, že jsem jako každý student bez peněz a že si to můžeme užít i jinak. Jestli je rozumná tak to pochopí a jestli je to Nanynka co se těšila že bude dělat dámu, tak se k tobě stejně nehodí. A příště si dej pozor na puse. Nejdřív myslet, pak mluvit.

maturantka
hodnocení

No bude to trochu dáma. Myslela jsem, že peníze mít budu, jenže se to trochu vymklo.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, neviděl bych to tak dramaticky. Když si někdo něco půjčuje, tak slibuje "revanž".

Slečna si to mohla půjčit a v dobré víře slíbila oslavu. Jenže, uběhlo půl roku a její finanční situace se asi změnila - nemůže si to prostě dovolit. Kdyby to byla její kamarádka, tak by to musela pochopit a na oslavě by netrvala. Ale, ona se o to sama přihlásila, určila si termín a čas.

To je poněkud vlezlé, ne? Kamarád má mít pochopení a když ho nemá, tak ať jde do háje. Zdravím!

doplněno 14.09.14 00:00:

uska - na každého může ten dotaz působit jinak a podle toho odpovídá - jde tedy o názor. Nedávno zde byl dotaz ohledně lhaní, kdy si tazatelka vymýšlela příběhy a každému jen lhala. Patřil jsem tam k menšině, která to lhaní neuznávala, ale podle většiny to bylo roztomilé a normální. A pak si vyberte.

uska*

bene - jak může mít kamarádka pochopení, když vůbec netuší, co na ní tazatelka chystá? Slíbila, má splnit a nedělat si z pusy ... Pokud by tazatelka kamarádce narovinu řekla, že je švorc, tak by kamarádka určitě nenavrhla čas a místo setkání. A navíc, pokud kamarádka jí materiály sama VNUTILA, tak tazatelka neměla důvod ze sebe dělat něco, co není a nezvát ji do luxusní restaurace. Hmm, nevěřím tazatelce nos mezi očima, nechtěla bych jí mít ani za sousedku a ne potom za známou či kamarádku.

maturantka
hodnocení

Nikdo Vás nenutí, abyste mi věřila a měla mě za sousedku apod. Finanční situace se změnila a v současné době máme sotva na internet, z kterého sem odepisuji. V tu dobu co mi materiály půjčila jsem na tom byla lépe a proto jí řekla, že ji tam pozvu. Jinak si troufám napsat, že by si dokonce řekla i o peníze přímo. Tak jsem zlá a kopněte si všichni do mě jaká jsem prašivá a nemá se semnou nikdo bavit. Myslela jsem, že mi zde lidi slušně odepíší, ale Vy máte potřebu člověka odsuzovat za jednu blbou chybu v životě. Jistě jsem chyb udělala více, ale tak jsem prostě nemyslela, že to tak skončí a nebudu mít na to ji pozvat. Vždy jsem svým přátelům pomáhala, když jsem něco měla, tak jim to půjčila, vysvětlila látku, kterou nepochopili ve škole, podporovala je u zkoušek, že ji zvládnou a jsou šikovní a snažila se poradit na co se mají nachystat. Jenže u Vás je člověk hned rozmazlený fracek jen kvůli jenomu slibu, který nedodržel. Děkuji Vám za názor, alespoň se nad sebou zamyslím co jsem v životě udělala zle a proč když to jde, všem lidem pomáhám.

hodnocení

0x

Vidím zde dvě roviny. Kamarádství a nesplněný slib.

Správná kamarádka o mě průběžně ví prakticky všechno. Kdy jsem veselá a kdy smutná, kdy jsem při penězích a kdy bez peněz. Jsem o moc starší než vy, ale své nejlepší kamarádce občas půjčím peníze, klidně na půl roku. Ona mě zase v době, kdy mám velká vydání, zadarmo ostříhá a obarví, tedy nevezme si ani za barvu. A ještě donese láhev vína. Správná kamarádka by tedy sama dopředu viděla, že na oslavu není vhodná doba. Případně by s naprostým klidem přijala vysvětlení, že se oslava odkládá na neurčito.

Pokud to není přímo kamarádka, ale jen známá, také bych jí bez vytáček s omluvou řekla, že se oslava z finančních důvodů odkládá. Pokud to pochopí, fajn. Pokud omluvu nepřijme, tak bych se tím v současné době nějak zvlášť netrápila. Nechápavé lidi za přátele nechci mít, na oslavu s nimi nechci chodit. V tom případě jí po čase, až budou peníze, pošlete větší bonboniéru.

Studijní materiály se běžně půjčují i bez úplaty. Sliby se plnit mají, ale oslava, na níž by oslavenec slavil formálně a útrpně, se mi zdá zbytečná.

maturantka
hodnocení

Ona se jinak ani neozve, že by napsala jestli zajdeme na pokec atd. Teď se ozvala jen kvůli té oslavě, jinak mě už xkrát odmítla, když jsem předtím chtěla jít na procházku a popovídat si. Prostě jak nejde o restauraci či cukrárnu tak jste u ní skončili a neozve se dlouhodou dobu. Třeba i 1/2 roku. Ale jak psali jiní rádcové, jsem rozmazlený fracek a neměl by se semnou nikdo bavit.

sebod*

maturantku. Věř mi, že Ti tady nikdo nechceme záměrně a prvoplánovitě nadávat a urážet Tě. Víš, člověk někdy nevhodně formuluju svoji myšlenku, Třeba kde píšeš, že si půjčovat nebudeš, že radši příjdeš o kamarádku. Tohle když si přečtu, tak si řeknu, že asi TY za nic nestojíš. A i z dalších příspěvků je vidět, že jsi trošku víc vztahovačná. Nebuď taková. Ubližuješ jen sama sobě.

Té dotyčné na rovinu řekni, že jsi momentálně švorc. Ale řekni jí to mile. Ne nějak uraženecky, nebo naštvaně. Vždyť to, co Ty tady řešíš, není žádný problem. A nauč se do kavárny (cukrárny, na procházku) chodit jen s lidmi, se kterými si máš co říci, se kterými Ti je dobře. A malinko zapracuj i na sobě :)

lidus*
hodnocení

0x

Nemáte žádnou povinnost oslavu dělat, pokud jste si s kamarádkou dohodly za půjčení "oslavu", měla byste to dodržet, pozvat ji do restaurace na večeři a dvě deci. Stačí na to 5OO Kč, prostě nevybírám "Alkron" ale hospodu co na ni mám a dobrý kamarád je rád, že si pokecáme, posedíme, klidně i u kafe a jednoho zákusku, není vyžírka co mu jde jen o to aby si zadarmo nacpal břicho a naléval se henesim když běžně pije vaječný koňak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]