Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v současnosti studuji prezenčně magisterský obor.
K tomu ale pracuji jeden den v týdnu (0,2 úvazku, hlavní pracovní činnost).
Trvalé bydliště mám u rodičů a tudíž bych měl být veden jako nezaopatřené dítě (vzhledem k prezenční formě studia).
Budou mít rodiče nárok na přídavek na dítě?
A musím já něco prokazovat, když podávám v práci daňové přiznání (jestli to je tedy ten formulář na růžovým papíře - v tomhle se zas tak nevyznám)?
Podle toho, co čtu na internetu by mělo stačit zažádat, a buď přídavky dostanou, nebo ne (podle splnění násobků životního minima apod.).
Mně spíš jde o to, jestli musím něco prokazovat já osobně, když podávám daňové přiznání.
A změnilo by něco, kdybych (za pár let) studoval prezenčně doktorský studium (ve věku 25 let)?
Děkuji za odpovědi
Vaši rodiče už na přídavek na dítě nemají nárok od Vašich 18 let, od tohoto věku už musíte o přídavek žádat Vy. Posuzován budete společně s rodiči, počítat se budou všechny příjmy – Vaše i rodičů.
Na přídavek na dítě nemá vliv výdělečná činnost dítěte přes prázdniny. Pokud pracujete i v průběhu roku, započtou se i Vaše příjmy.
–––– V zaměstnání podepisujete prohlášení k dani z příjmu ("růžový papír").
Po skončení kalendářního roku budete mít dvě možnosti: – vyžádat si od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech a podat daňové přiznání – požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně z příjmu
Daňové přiznání byste si musel podat sám, s tím nemá zaměstnavatel nic společného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.