Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se dostat k účtu - exekuce

Od: banan* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den.

Před týdnem mi bylo v práci oznámeno, že Česká spořitelna nařídila exekuci na můj plat (dříve než se rozhodnete mě odsuzovat, nemusíte, vím jaká jsem kráva a už tak dostatečně trpím sama) - zhruba na dva měsíce. Říkám si "ok, dva měsíce s minimální mzdou přežiju" - jenže, mě nepřišel žádný dopis od Spořky, kde by mě třeba vyrozumněli, tak jsem pátrala po tom, kde vlastně dluh vzniknul, přišla jsem na to, že jsem si u Spořky před dvěma lety vyřídila pojištění, které se následně ukázalo jako zbytečné, tak jsem odstoupila od smlouv, načež mi zhruba za měsíc přišla ještě složenka na jednu platbu za to zrušené pojištění. Já kráva, než abych po tom tenkrát pátrala, jsem složenku vyhodila, protože jsem považovala celou věc za vyřízenou.

A z toho teď ta exekuce zhruba na 17000,-Kč.

Jenže - to jsem netušila, že mi zablokují, spíše zmrazí i bankovní účet, na ten účet chodí výplata i mojí mamce, a dnes jsme u bankomatu zjistily, že nejde vybrat ani koruna. Volala jsem okamžitě na pobočku, kde mi pouze oznámili, že účet je blokovaný z důvodu exekuce, jak tedy je možné, že když mi to strhávají z platu, že mi zablokovali i účet? Kde ted má člověk potom vzít i to životní minimum na nájem a inkaso? Mohu se nějak bránit, aby mi vydali alespoň tu mamky výplatu? Co mám dělat?

Prosím poraďte!

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

2x

V tuto chvíli je potřeba, abyste začala komunikovat s exekutorem. Mzda Vaší maminky exekuci samozřejmě nepodléhá a banka jí musí uvolnit, na příkaz exekutora. Z dotazu vyplývá, že jste pravděpodobně příliš nepřebírala poštou, jinak by celá záležitost nemohla pro Vás být tak "překvapivou", musíte tedy být aktivní nyní, už kvůli Vaší mamince. Vaše maminka se musí se zaměstnavatelem ihned dohodnout na změně výplaty mzdy, buď na jiný účet nebo v hotovosti. Maminka současně musí doložit, že se jedná o její výplatu a tento doklad ihned (mailem,osobně) doložit exekutorovi a požádat o zastavení exekuce v této části. Banka je pouze "prostředník" mezi Vámi a exekutorem, ta bez exekutora sama nic nepodnikne.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, domnívám se, že pokud máte na účtě více, jak oněch 17.000,- Kč, tak se lze dohodnout s exekutorem nebo věřitelem, aby tuto částku banka zablokovala, ale nikoliv celý účet. Pokud tam je méně peněz, tak Vám asi banka na nějakou dohodu nepřistoupí a účet ponechá zablokovaný do té doby, než bude vše strženo. Komu opravdu patří peníze na účtě banku nezajímá - ať si každý (u nich) otevře vlastní účet. Zdravím!

doplněno 11.09.14 18:00:

banan - myslím, že exekutor má povinnost (nebo jen touhu) zjistit veškerý Váš majetek. Potom záleží na jeho rozhodnutí, který majetek zablokuje a který případně ponechá bez blokace. Banku zřejmě nemá význam "obtěžovat" - zkuste se dohodnout s exekutorem, zda nařídil blokaci účtu a zda by nestačila exekuce na plat. Mohl by vyhovět, ale nemusí.

banan*
hodnocení

ale já nemám exekuční příkaz na bankovní účet, nýbrž na mzdu, prakticky mi ty peníze budou strhávat z práce zhruba dva, tři měsíce, takže na účet mi bude chodit pouze minimum, kolem 10tisíc. Takže nechápu právě to, když už je zahájena exekuce na plat, proč mi zablokovali i účet a navíc se se mnou o tom nechtějí vůbec bavit? Z čeho pak má člověk žít?

Máte právo si z účtu vybrat jednorázově dvojnásobek životního minima pokud tam ty peníze máte a banka Vám to ze zákona musí umožnit. Tudíž využijte tuto možnost. Můžete to však udělat pouze jednou za trvání exekuce. O dalším jednejte s exekutorem, který exekuci vykonává.

banan*
hodnocení

děkuji, ano to vím, že si mohu vybrat 6252 Kč. Zítra ráno jedu do banky, zajímalo by mě, proč mám blokovaný účet když mám exekuci na mzdu. Teď jsem procházela net a dočetla jsem se, že exekutor nemá nic společného s tím, že banka zmrazí účet, pokud je exekuční řízení vedeno na mzdu povinného. Prý tohle banky dělají samy od sebe, je to pravda?

iz*

Není to pravda. Účet zablokoval exekutor. Banka sama účet zablokovat nemůže.

doplněno 11.09.14 22:12:

Nezřizujte si nový účet, ale dohodněte se zaměstnavatelem o výplatě v hotovosti.

buss
hodnocení

0x

Ale to je běžný postup, zákon to umožňuje ( vizte exekuční řád, OSŘ), takže je nutno předpokádat . Teď je třeba jednat s exekutorem, věřitelem, popř. soudem.

banan*
hodnocení

Když si zřídím nový účet, zablokují mi ho taky?

buss

Jistě, ale jednat jste měla hned při nařízení exekuce, či pokud jste ji tušila, předem. E obeslal všechny banky.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Mimo jiného tu už zmiňovaného, je nutné, si rychle zařídit výplatu výplaty v hotovosti. Lidem má zůstávat nezabavitelná částka, ale tohle je názorný příklad, že to tak nefunguje. Zablokují všechno co je na účtu. Je dobré, si pohlídat, co se z toho účtu zaplatilo za platby. Aby nevznikaly další problémy. Případně si zařídit nějaké jiné způsoby jejich placení. Jestli si něco z toho účtu odeberou, nebo si to nechají posrážet z další výplaty? Měly by ti přijít nějaké písemnosti o tom. Dojdou i zaměstnavateli. Ahoj.

Aaella-dobrý příspěvek.

hlesni
hodnocení

0x

Peníze na účtu Vám mohou zablokovat pouze do výše dluhu. (Zároveň Vám jiným exekučním příkazem může postihnout kupříkladu mzdu, nemovitost, ... opět jen do výše dluhu.)

Matky peníze z účtu vytáhnout může - pokud matce nevyhoví, aby je vrátil, domůžete se toho téměř s jistotou u soudu.

A můžete poděkovat soudruhu zločinci bývalému ministru nespravedlnosti Petru Němcovi, že jste za nicotné nepojištění a advokátovi s exekutorem za poslání asi 10 předtištěných dopisů zaplatila 17.000,- Kč. To si udělal takovou velkou domů s paušály za právní služby, když odcházel z ministerstva do advokacie. Ale vy ty gaunery zase zvolíte...:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]