Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce, DPP

Od: naufrago® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den všem,

mám prosbu, zda-li je moje domněnka o práci a smlouvě správná?

Jsem na ÚP, pobírám podporu. Od 15.9. nastupuji do práce, dohoda o provedení práce, 300 hodin celkem. Výdělek bude první měsíc (září) pod 10 000 a pak vždy nad 10 000, konec 8.12. První měsíc tedy mohu zůstat na ÚP, ale přijdu o podporu, nicméně stát za mne stále zaplatí sociální a zdravotní. Pak, od října, za mě musí sociální a zdravotní (nebo i nemocenské? lze i bez sociálního?) odvést zaměstnavatel. Co se týče daní, tak když podepíšu "růžový papír", tak první měsíc daň neplatím (resp. ano, ale se slevou na dani "nula od nuly pojde"?), pak zálohově 15% ze superhrubé mzdy, ale odečte se sleva na dani.

Co netuším vůbec: ve smlouvě je sjednaná částka za hodinu. Z této částky se odečítají i "odvody"? Nebo je to "na náklad zaměstnavatele" a mně z toho bude stržena jen daň?

Díky moc všem, kdo pomůžou. Snad jsem uvedla vše potřebné. Mám zítra podepsat smlouvu, tak by mne jen zajímalo, co vlastně podepisuju, kolik peněz uvidím a nakolik je tato forma spolupráce výhodná.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

U toho září si nejsem jista. "Vejde-li" se odměna do 4.250 Kč/měsíc, půjde o nekolidující zaměstnání a budete moci do konce září zůstat na ÚP. Za uchazeče o zaměstnání stát hradí pouze zdravotní pojištění, sociální pojištění ze ně nehradí nikdo.

K daním: Doložíte-li zaměstnavateli čestné prohlášení, že jste v září neuplatnila slevu na poplatníka u jiného zaměstnavatele, mohl by Vám zaměstnavatel slevu uplatnit už za září. Jinak až od října a srovbnalo by se to až v rámci ročního zúčtování daně nebo v rámci daňového přiznání.

V dohodě se sjednává hrubá odměna, od ní se odečte daň a sociální plus zdravotní pojištění.

Z DPP s odměnou nad 10.000 Kč měsíčně odvede zaměstnavatel zdravotní a sociální pojištění.

Sociální pojištění se skládá z důchodového pojištění, nemocenského pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (z posledního se vyplácejí podpory v nezaměstnanosti, příspěvky zaměstnavatelům na vytvoření účelového pracovního místa, rekvalifikace uchazečů, ...)

Snad jsem na nic nezapomněla. Když tak se ptejte dál.

hodnocení

3x

stát za mne stále zaplatí sociální a zdravotní.
Zdravotní ano (v evidenci ÚP jste osobou, za kterou platí ZP stát), ale sociální ne. Pouze je doba evidence na ÚP za určitých okolností považována za dobu důchodově pojištěnou, tedy započte se pro nárok na důchod. Nemocensky pojištěna nejste - nevznikne nárok na nem.dávky, kdybyste onemocněla.

Pak, od října, za mě musí sociální a zdravotní (nebo i nemocenské? lze i bez sociálního?) odvést zaměstnavatel.
Vidím, že v tom máte chaos. Ivzez Vám už sice odpověděla, ale ze zkušenosti vím, že lidi víc pochopí, když se použijí jednoduchá slova.

Zdravotní pojištění je Vám nejspíš jasné - odvádí se do zdravotní pojišťovny a (zjednodušeně) slouží k tomu, aby Vás lékaři ošetřili, když to potřebujete.

Sociální pojištění se odvádí na OSSZ. Dělí se na nemocenské a důchodové. ale pro zaměstnance nemá toto dělení žádný význam, odvádí se vždy obojí současně jednou částkou. Nemocenské pojištění slouží k tomu, aby byl nárok na nemocenské dávky, důchodové k tomu, aby byl nárok na důchod.

Z dohody o provedení práce, pokud se v měsíci zúčtuje odměna nad 10.000 hrubého, se odvádí sociální a zdravotní pojištění.

V dohodě máte sjednanou částku za hodinu. To je hrubá před odvody zaměstnance. Odvody na socku i na zdravku se dělí na odvody za zaměstnance (6,5% socka, 4,5% zdravka - odečítají se z Vaší hrubé) a za zaměstnavatele (25% socka, 9% zdravka - to jsou náklady zaměstnavatele, to platí za Vás "ze svého", navíc těchto 35% se přičte k hrubé mzdě a to činí superhrubou mzdu, čili základ pro daň). (správně to není mzda, ale odměna z dohody)

Tato forma spolupráce (tedy práce na DPP) je výhodná spíš pro zaměstnavatele. U DPP není nárok na dovolenou, neexistuje tam výpověď, tedy ani výpovědní lhůta (to může někdy být výhoda pro zaměstnance) a není nárok na odstupné. Jinak pokud odměna z dohody o provedení práce přesahuje v měsíci 10.000, je to po stránce odvodů úplně stejné jako by šlo o pracovní poměr. A pro nárok na důchod je každý pojištěný měsíc dobrý.

doplněno 10.09.14 22:41:

Příspěvek na státní politiku zaměstnanosti jako součást sociálního pojištění jsem nezmiňovala, nemá pro zaměstnance žádný praktický význam.

doplněno 10.09.14 23:59:

Oprava, ne 35%, ale 34% platí zam-tel ze svého - jsou to pro něho mzdové náklady stejně jako mzda, takže zaměstnanec, kterému chce dát 10.000, ho stojí 13.400.

hodnocení

Moc Vám oběma děkuji.

To s tím zářím, uvědomuji si, tam mám špatně, pod 4250,- se nevejdu, takže je to celé asi jedno, z ÚP se odhlásím úplně od 15.9. a zdravotní si za září zaplatím sama (nebo částečně, když jsem do 14.9. byla v evidenci ÚP?).

Ještě si ověřím dle modelové situace: Ve smlouvě je 100,- za hodinu. Z této 100,- se odvede 11 sociální a zdravotní. Zaměstnavatel ještě zaplatí 35/34?,- "ze svého" (plus nějaký ten příspěvek na zaměstnanost) a daň se vypočítá ze 135/4?,- mínus sleva na dani (měsíčně 2070)? Snad už to mám dobře, abyste se tu se mnou netrápily :)

Ty faktické věci jak dovolená a tak mi nevadí, výpovědní lhůta je ve smlouvě ošetřena spolu s dalšími detaily a zbytek oželím, je to opravdu jen krátkodobá věc, ale zajímavá zkušenost. Jen jsem čekala, že obětovat budu trochu spánku, čas na dojíždění a pár nervů při výuce, a ne výdělek (který taktéž není v závratných výšinách, i když "lepší než drátem do oka").

Ještě jednou moc moc díky, že Vás tu máme, tyhle rady jsou nad zlato. *slunce*

iz*

Nene, za část září ještě uhradí zdravotní pojištění stát, Vy zdravotní pojištění hradit nebudete. Pojištění byste hradila v případě, že byste celý měsíc nebyla zaměstnána ani v evidenci ÚP. Já bych na ÚP zašla s podpsanou dohodou a nahlásila bych ji jako nástup do zaměstnání. ÚP by měl evidenci ukončit na počkání a vystavit Vám potvrzení o sobě evidence.

Můžete nahlásit změnu zdravotní pojišťovně, ale nemusíte. Nejpozději od října Vás přihlásí nový zaměstnavatel.

Já bych radši všechno nahlásila - zdravka je paranoidní.

hodnocení

Děkuju Vám oběma moc *andel* už v tom mám o dost jasněji (snad :-D).

S tou zdrávkou, pravda, po ukončení předchozího zaměstnání (den nato) se paní hrozně divila, že tam nemá ukončení pojištění za mě od zaměstnavatele, běžela jsem to pro jistotu nahlásit ještě na sociálku, kde mě uklidnili, že na to zaměstnavatel má 8 dní :-D

Zdravotní za září platit nebudete, stačí, že po část měsíce jste byla v kategorii, za kterou platí stát.

Příklad výpočtu z Vaší 100 moc nefunguje, na tak malou částku se nedá aplikovat sleva na dani. Ale vezměme příklad - odpracujete 120 hodin, hrubá bude 12000. Z toho odečtete 6,5% socku a 4,5% zdravku, tj. 12000-780-540=10680

Dál spočítáme daň. Základem je superhrubá, což je hrubá + 25%socky + 9% zdravky (odvod za zaměstnavatele), to je celkem 34%, takže 12000x1,34= 16080 - toto je superhrubá, což je naprosto fiktivní číslo sloužící pouze k tomu, že se zaokrouhlí na 100 nahoru a spočítá se z něho 15% daně, tedy 16100x15%=2415 to je záloha na daň. Odečteme slevu 2070 a zbude nám záloha 345 Kč. Tučné červené odečteme od hrubé a zůstane čistá 10335.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]