Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nález nebo opuštěná věc?

Od: seween odpovědí: 16 změna:

Dnes ve 3 ráno jsem šel do práce a na lavičce u baráku byla jistá věc /můžeme si vymyslet třeba broušená váza/ v ceně cca 300 - 400. Nikde nikdo. Věc vypadala nově. Žádné velké známky používání. Co dělat v takovém případě? Je to nález a je nutno ho odevzdat, nebo je to opuštěná věc a můžu si to nechat? Občas se totiž stává, že se někomu něco už nelíbí, nebo se stěhuje a dá různé věci k rozebrání na chodbě ke schránkám. Co když je to něco podobného?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lidé dnes vyhazují kvantum věcí a dokonce i cenných.Třeba ani nevědí,že to je vlastně věc,která má hodnotu,v tomto případě broušená váza.Pokud by to byly peníze,nebo šperky,tak bych nález samozřejmě odevzdala.V tomto případě to vypadá,že je to "nepotřebná" věc,které se chtěli zbavit.Vzala bych si jí bez obav.

hodnocení

2x

Pár dní bych sledovala vývěsku v domě, jestli na ní nebude nějaký dotaz ohledně nalezené věci. Pokud bude, vrátila bych.

hodnocení

2x

U kontejneru na sklo jsem už několikrát viděla pěkně stát různé vázičky,malované džbánky, skleničky...Protože na hromadění skla v bytě moc nejsem, nechala jsem to ležet. Příště to tam už nebylo.

Podobně jsem nechala i já na lavičce ve městě ještě zachovalý batoh /dostala jsem jako dárek nový/ a v něm takřka nenošené dámské boty /špatná velikost pro mě/. Do popelnice to byla škoda a tak věřím, že moje boty ještě někde běhají. A batoh taky.

Proto si myslím, že i Vaši nalezenou věc někdo nechtěl, bylo mu líto ji vyhodit a tak ji nechal pro někoho dalšího.

Našla jsem před pár lety v chatové oblasti na Sázavě krásnou kytaru, včetně strun. Byla v kontejneru, kam jsme nesli pytel s odpadem. Stačilo jen naladit. A víte, kolik radosti nám už udělala? Má pěkný zvuk. Dodnes přemýšlím, zda se opravdu někomu znelíbila, či zda si ji tam uložil "unavený" muzikant a pak na ni zapomněl.

Pokud zmíněnou věc nebude někdo z okolí místa nálezu postrádat, klidně si ji nechte. Jaga.

sanyo*

Pokud budete vycházet z toho, že ta která odpověď vám vyhovuje a vy i tuto třeba ohodnotíte plusovými body, tak je to vaše věc, to jste se tady ani ptát s tímto cílem možná nemusel. Řada odpovídajícíh ani netuší, co jste to vlastně našel, - ale ono to je v podstatě jedno ! Protože tím, že jste něco nalezl a věc jste si protizákonně ponechal, dopustil jste se přestupku proti majetku podle zákona o přestupcích (§50), myslím, že je zde sankce až 15.000,-Kč.

Odpověď Jagy, pokud nikdo nebude věc postrádat, tak si ji ponechte...je zcela zcestná a mylná a přímo či nepřímo navádějící k páchání trestné činnosti. Jak pak by jste to asi dokázal s Jagou zjistit, to by mne fakt zajímalo. Samotné rozhodnutí je jen a jen vašim problémem. Já jen pouze dodám, že ve skutečnosti by měl být postup zcela jiný, a vy víte moc dobře, jaký...?

seween
hodnocení

Proto se tu ptám, protože nevím jaký oficiální postup je a jak věc ohodnotit. Asi by mě hnali. kdybych donesl Blesk, že ho někdo zapomněl na lavičce. Zrovna tak třeba starou skříňku. A co když tam bude prstýnek. Jak mám jako neznalec poznat jde-li o zlato, platinu, nebo cetku od vietnamců?

alena*

Ne, vy se neptáte, vy jenom potřebujete posvětit to, že si chcete nechat něco, co vám nepatří. Pokud by to byla nějaká prkotina, tak se neptáte. Domnívám se, že jste našel podle vás nějakou cenou věc, protože jinak byste napsal o co se jedná.

To byla krádež. Cokoli, co vyhodíte do popelnice nebo do odpadkového koše na ulici, se tím okamžikem automaticky stává podle Zákona o odpadech ( č. 185/2001 Sb ) majetkem příslušené obce.
Více zde: dzejkob77.cz/...

Ovšem, jak pravím, Nullum crimen sine lege

seween
hodnocení

To je odkaz z roku 2010, kdy to skutečně platilo. To už ale dávno neplatí. Alespoň ne v našem městě. A nic cenného jsem nenašel. Spousta lidí by to ani nechtěla. Jak říkám. Max- cena 400.

majsterjoe*

jak neplati? Muzete uvest zdroj? Veci v kontejneru patri majiteli kontejneru.

Ale to se vás stejně netýká, vy jste to nenašel v popelnici. Výs se týká tohle.

sargo*
hodnocení

2x

Musím přiznat, že by mi přišlo samozřejmé nechat to na místě a tomu, kdo to tam zapomněl, jen v duchu popřát, ať po mně nejde někdo nenechavý...

hodnocení

0x
normalne bych si to vzal :)

buss
hodnocení

0x

Nebádejte, přečtěte si OZ o nálezech a jste v obraze. Ovšem kdo a s jakým úmyslem to tam dal ... Třeba si tam spočinul ožralý zloděj ... Řešení je jen na vás, co na to vaše svědomí. Obyčejně se to staví u popelnic, nebo těch schránek.

Četl jsem a dočetl jsem se:

Věc, která nikomu nepatří, si každý může přivlastnit, nebrání-li tomu zákon nebo právo jiného na přivlastnění věci. Movitá věc, kterou vlastník opustil, protože ji nechce jako svou držet, nikomu nepatří.

(2) Opuštěná nemovitá věc připadá do vlastnictví státu.

Má se za to, že si každý chce podržet své vlastnictví a že nalezená věc není opuštěná. Kdo věc najde, nesmí ji bez dalšího považovat za opuštěnou a přivlastnit si ji.

atd., viz podnikatel.cz/...

doplněno 10.09.14 13:49:

Viz též epravo.cz/...

Na druhou stranu, kde není žalobce...

seween
hodnocení

O svědomí mě tento stát připravil už dávno.

majsterjoe*

Tak to neres, pokud se to nekomu neztratilo, tak si to nechej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]