Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik procent z ceny nemovitosti si berou RK?

Od: simonatt* odpovědí: 10 změna:

Prosím,kdo ví,kolik procent si vezme realitka,když zprostředkuje prodej nemovitosti?Má to každá jinak,nebo je to nějak určené zákonem? Díky za odpověď!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

4x

A co tak udělat kompromis? U realitky je výhoda, že inzeruje třeba v hodně navštěvovaných Srealitách. Když bude zde inzerovat sama, je to opravdu drahé.

Jakmile zveřejníte bezplatně kdekoliv inzerát na prodej nemovitosti, tak vás okamžitě začnou RK bombardovat telefonáty, že vám prodej zprostředkují. Klidně jim nemovitost zadejte, nepodepisujte výhradní smlouvu s nimi, jen jim podepiště souhlas s inzercí. Tím pádem můžete si inzerovat i na bezplatných servrech sama a i nemovitost si můžete prodat sama. Kolik si vezme RK to by mi bylo fuk. Já bych RK sdělila, že chci za nemovitost XXX Kč a oni si k vaší ceně přihodí svou provizi. Když se jim to podaří prodat, máte o starost méně s papírováním.

sebod*

simonatt. Řiďte se radou od rádkyně uska. K tomu už není co dodat.

simonatt*
hodnocení

To uska:Díky,to je dobrý nápad.S.

hodnocení

2x

Existuje cosi jako doporučená výše provize, ale nikde v zákoně to asi nenajdete. Článek na téma zde.

doplněno 06.09.14 21:26:

To, že v praxi je to mnohdy jinak, je asi každému jasné. Existují seriózní RK a seriózní makléři, existují amatérští patlalové a existují bohužel taky neseriózní podvodníci. Při nákupu či prodeji nemovitosti je třeba návrh smlouvy s RK vzít k nezávislému právníkovi, dříve než dojde k podpisu. Často jde doslova o vše...

simonatt*
hodnocení

Děkuji za radu.Pomohlo mi to se v tom vyznat a článek je velice dobrý.Díky! S.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, myslím, že zákon to neurčuje a je to smluvní vztah, resp. ten rozsah je asi do 5ti procent. Pokud je to více, tak si vybrat raději jinou RK. Zdravím!

doplněno 06.09.14 21:57:

Nemáte zač. A pokud prodáváte a nemusíte spěchat, tak snad prodávat i bez RK. Ten servis, který slibují RK, Vám udělá i právník. Některé RK stejně udělají jediné - zařadí Vaši nemovitost do databáze a inzerují, ale aktivně nikoho nehledají a zásobu zájemců "skladem" ani nemají.

simonatt*
hodnocení

Děkuji!Vaše rada mi také pomohla.Uvědomuji si,že to nechce spěchat a budu obezřetná! S pozdravem S.

iz*
hodnocení

0x

Nevím, Ale i kdyby si braly jen 0,001 %, bylo by to vzhledem ke "kvalitě" jejich služeb moc ...

gabika*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

ivik*
hodnocení

0x

Setkala jsem se i s tím, že chtěli 10%.Pokud prodáváte , tak tu provizi stejně zaplatí kupující, cenu nemovitosti si RK o tu provizi vlastně navýší a vy ji neplatíte...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]