Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klavír vz. el. klávesy - počet kláves

Od: michalsa odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, chci hrát (a naučit se hrát :o) ) na klavír případně klávesy.

Problém je v tom že normální klavír má více kláves než elektronické klávesy. Potřeboval bych vystvětlilt ten počet kláves. Jelikož u klavíru či piána je (domnívám se) "plný" počet kláves - 88. U elektronických kláves je různý (menší) počet kláves. 49, 61...

Nevím v čem je rozdíl. Ale z laického pohledu bych se raději naučil hrát na "plný počet kláves", až když budu chtít si zahrát někde jinde na klavíru... tak abych byl naučený hrát na plný počet kláves.

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
88 se mi zdá nějak moc. Podle mě je to 8oktáv čili 64 plus nějaké ty půltóny. I když . . no možná že jich tam těch 24 navíc může být. Klávesy nejen že často nemívají plný rozsah ale často mají i užší klapky a ty levné ani neznají pojem úderová dynamika. To jsou věci na které je třeba se při nákupu ptát. Na druhou stranu dneska není problém koupit Casio nebo Rolandy s plnohodnotnou klávesnicí i pod 10000 nějakým no.name pod 8000 bych se ale už vyhnul. Manželka ten obor učí takže si napřed taky pořídila domů piano ale nakonec jsme byli rádi když jsme ho prodali a pořídili Casia. Ve škole kupovala Rolandy a tvrdí že mezi těma dvěma značkami žádný propastný rozdíl není. Roland má víc funkcí ale zase mírně složitější ovládání doprovodů a podobných funkcí. Jestli se nehodláš učit sám bude lepší si s nákupem nechat poradit od učitele.

111®
hodnocení

0x

bohatě stačí 72 kláves pokud nehodláš moc vamejšlet stačí i méně ccao 1okrávu, ale méně ne..

pak se nedá hrát dobře basy..já mám třeba Yamahu DGX300

hm*
hodnocení

0x

I některá piána mají o pár kláves méně. O trošku méně nevadí, ale o moc ne, to už by pak třeba nešlo něco zahrát. Ale kromě počtu kláves je HODNĚ důležitá i jejich velikost a především dynamika a dále třeba i konkrétní mechanický odpor při stlačování a možná ještě něco. Minimální použitelný rozsah (počet kláves) by ti určitě řekl učitel z hudebky, ale ty ostatní věci, ... kdo neví, na co dávat pozor, toho to ani nenapadne. Takže nejlepší by bylo, kdyby někdo zkušený (třeba zas ten učitel, kdyby byl ochotný) vyhlédnutý nástroj v prodejně zkusil.

martinhajek*
hodnocení

0x
Naučený na plný počet kláves? Není to volovina? Vždyť je to přece prakticky jedno. Těm s 61 klávesami chybí nahoře jedna oktáva a dole 1 a něco oktávy. Ještě jsem neviděl, aby na tyto oktávy na klavíru někdo hrál.
Zato jsem viděl Casia s 88 klávesami, byl to ale strašně dlouhej a drahej krám ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]