Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebopvala bych poradit, moje sestřenice má manžela, kterej několik let neměl poráci a nebyl veden na úp tak neplatil sociální a zdravotní na zdravotním má hroznej dluh a na sociálním mi tvrdí, že ho platit nemusí, že není povinné je to pravda? Tedka práci taky nemá, ale už je na úp..Dá se to někde zjistit jestli má dluh na sociálním, protože řiká, že mu ani nechodí žádné upomínky nebo tak, děkuji
Samozřejme že se to zjistit dá, když si zajde na Správu sociálního zabezpečí, tak tam mu to řeknou, kolik dluží. Vtip je v tom, že informace, že sociální pojištění je nepovinné je zavádějící, protože v okamžiku, když žádáte např.o invallidní důchod, tak Vám ho nepřiznají, dokud dluh nezaplatíte (poté požadují zaplatit i penále, ale na to jsou ochotni už dát splátkový kalendář, nebo v některých případech ho i odpustí). A to se může stát každému, i mladému člověku, který má např. autonehodu. Já jsem také neplatila sociální pojištění, a abych dostala invaliidní důchod, musela mi vypomoci sestra a dluh 60 OOO zaplatit. Pak jsem tam měla ještě penále 40 000, to řekli, že mohu požádat o prominutí, což jsem udělala, nicméně když se na ČSSZ dozvěděli, že žádám o osobní bankrot, penále mi neodpustili a tak to penále "spadlo" do osobního bankrotu.
Limosko, o dluhu na sociálním pojištění se dá mluvit pouze v případě, že pojistné mělo být placeno, ale nebylo. Pokud by člověk, který nemusel platit ani neplatil, zažádal o invalidní důchod, nevznikl by mu nárok z důvodu nesplnění podmínky pojištěné doby. Nikdo by ovšem po něm žádný dluh nevymáhal.
Dobrý den.
Sociální pojištění jsou povinni platit pouze zaměstnavatelé, jimiž se rozumějí právnické nebo fyzické osoby, které zaměstnávají alespoň jednoho zaměstnance, zaměstnanci, pokud jsou účastni nemocenského pojištění podle zákona č. 187/2006 Sb., a osobysamostatně výdělečně činné, které jsou povinny platit pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.
Ostatní osoby si můžou dobrovolně platit důchodového pojištění za jednotlivé celé kalendářní měsíce a odvádět je na účet příslušné okresní správy sociálního zabezpečení podle místa trvalého pobytu těchto osob.
Manžel Vaší sestřenice tedy tuto povinnost nemá, je-li nezaměstnaný a bez příjmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.