Nejste přihlášen/a.
Jsem řidič z povolání diabetik na inzulínové léčbě. Chtěl bych vědět zda jsem povinnen si před každou jízdou měřit hladinu cukru a zapisovat si jí., pro případ policejní silniční kontroly. A zda mohu po zaměstnavateli požadovat náhradu za proužky do glukometru., jestli je to povinnost zaměstnavatele mě je hradit.
Pro Vás,jako řidiče z povolání, je zásadní zdravotní způsobilost,jejíž podmínky, v případě diabetes, stanoví vyhl.č.277/2004 Sb., dle které:
2. Stavy související s nemocí diabetes mellitus, které ovlivňují bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a u kterých lze žadatele nebo řidiče uznat za zdravotně způsobilého k řízení motorového vozidla pouze na základě závěrů odborného vyšetření
skupina 2
a) nemoci, vady nebo stavy stanovené pro skupinu 1, pokud dále není stanoveno jinak,
b) diabetes mellitus, pokud byla zahájena léčba léky, které nesou riziko vyvolání hypoglykémie, a v předcházejících 12 měsících nedošlo k žádné hypoglykemii vyžadující pomoc druhé osoby, neexistují zdravotní komplikace vzniklé v souvislosti s diabetes mellitus a řidič nebo žadatel
1. si hypoglykémii nebo její varovné příznaky uvědomuje,
2. je schopen doložit pravidelné měření glykemie, které provádí alespoň dvakrát denně, a jde-li o řidiče, pak v době související s řízením, a
3. prokáže, že rozumí rizikům, která hypoglykémie přináší; způsob prokázání zaznamená lékař do zdravotnické dokumentace vedené o posuzované osobě.
Pravidelná lékařská kontrola zdravotního stavu lékařem příslušné specializované způsobilosti je podmínkou zdravotní způsobilosti vždy, provede se nejméně jedenkrát za 3 roky.
Tedy, povinnost měřit si 2x hladinu glykemie,máte z důvodu prokázání Vaší zdravotní způsobilosti a prokazujete ji Vašemu praktickému lékaři, případně pracovněprávnímu lékaři. Zaměstnavatel Vám toto měření nemůže nařídit, může Vám pouze, v případě pochybností,nařídit mimořádnou lékařskou prohlídku. Zaměstnavatel Vám rovněž není povinen hradit náhradu za proužky do glykometru, nejedná se o náklady spojené s BOZP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.