Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
sestra si nedávno koupila u Kongů taková barevná kolečka, ze kterých si dělá různé náramky (loom bands) a tak.. prý je to v módě. Ale kolegyně z práce říkala, že jsou prý rakovinotvorné - a navíc jsem to slyšel i v rádiu.
Co je na tom pravdy? Kde zjistím, KTERÉ náramky jsou rakovinotvorné? Mám strach, jestli náhodou moje sestra nemá ty špatné, nevěří mi totiž, myslí si, že nechci, aby ty náramky měla. Mě je to fuk, vypadají hezky, ale nechci, aby se ji něco stalo!
Díky, Michal
asi myslíte Loom bands,
možná to myslela vaše kolegyně.
Já taky normálně používám gumky od Kongů. Ty originály nekupuju, a to z jednoho důvodu protože JSOU DRAHÉ ! a mám s toh stejný užitek jak od těch kongů kde je pořídím za 15 Kč a na origináním webu to prodávají třeba jen jednu barvu, kterou potřebujete za 300 ks 135 korun. Je pravda, nejsou testované. Ale kdo ví v dnešním světě kde není rakovina, to už byste si nemohla koupit skoro každý výrobek. Občas v televizi zaslechnu, že nějaký výrobek má vysoké procento toho, nebo onoho. Je to rakovinotvorné.
Sice to tak nemužu moc srovnat, ale kouření taky způsobuje rakovinu.
Takže, já to třeba neřeším, ale samozdejmě vám váš názor nechci vyvracet.
Zdravím, naše inspekce se tím zatím nezabývá, ale to je normální. Dováží se k nám spousta hnusů, a co si budeme říkat, většinou se najdou u Vientnamců. Děti mi teď začaly do školky nosit právě tyhle gumičky, tak mají rodiče na nástěnce článek, že gumičky mohou obsahovat 500x více ftalátů, než je povolená norma, a tudíž škodit zdraví.
Článek je ovšem ve stylu bulváru - POZOR! RAKOVINA! Mrkněte se po serióznějším vysvětlení, třeba zde rozhlas.cz/...
Byla bych opatrná. Vietnamci sem tahají spoustu bordelu. Ale nehysterčila bych, přece to nejím ani neolizuju.
doplněno 03.09.14 17:40:Kdybys gumičky nosil pár let nepřetržitě, tak možná ano. Jinak je to zbytečná panika, stejně to za čas vyšumí. Stejně, jak se pletly náramky z bužírek - bylo to v podstatě to samé a nikdo to neřešil.
Michale,víš co je nevíce rakovinotvorné? Kyselé prostředí v organismu,které zapříčiňuje v prvé řadě strava - stres- alkohol-kouření- nedostatek pohybu. med.muni.cz/... Nějaké náramky...
Správně ringo, máte můj souhlas. A klidně bych ten čas využil tím, že bych jí naučil dělat drhané náramky z provázků z přírodních materiálů. Jsou hezčí a trvanlivější
Ale je to marný, je to marný, je to marný... Móda je móda a většina lidí radši kopíruje okolí, než aby se snažila být originální. Je to pohodlnější.
Pokud máte podezření na závadnost, zkuste přinést vzorek na hygienickou stanici ve vašem městě, tam by vám mohli poradit nebo udělat rozbor. Případně se obraťte na ČOI (česká obchodní inspekce). Nemyslím, že jsou všechny věci od Vietnamců škodlivé, ale s ověřením závadnosti si oni sami moc hlavu nelámou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.