Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám pár dotazů k invalidnímu důchodu. Právě mi byl přiznán částečný invalidní důchod 1.stupně. Momentálně nejsem zaměstnaná (v domácnosti). Mám syna na 1.stupni. zákl. školy. Nevím jak to všechno přesně funguje: pokud bych byla nemocná nebo musela nastoupit do nemocnice (na kolik dní paragrafu a od koho by měl manžel nárok?) A také pokud bych sehnala zaměstnání, tak na kolik hodin týdně bych mohla při pobírání část. inval. důchodu pracovat? Předem děkuji za případné odpovědi.
Na ošetřovné by vznikl nárok v případě potřeby ošetřování. Podpůrčí doba je 9 kalendářních dnů (ošetřovné se vyplácí po dobu 9 kalendářních dnů). V případě potřeby delšího ošetřování by zaměstnavatel musel manželovi poskytnout omluvené neplacené volno (bez ošetřovného a bez náhrady mzdy).
Pracovat můžete tolik hodin, kolik Vám dovolí zdravotní stav. Není stanoven ani žádný limit pro výdělek.
Pokud byste nenastoupila do zaměstnání ani nebyla v evidenci ÚP, nezapočte se Vám doba pobírání ID I. stupně do odpracovaných let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.