Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď na rodičovské dovolené

Od: drenata odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, zda mi zaměstnavatel může dát výpověď z pracovního poměru, když jsem na rodičovské dovolené, která mi končí za rok a půl? Smlouvu se zaměstnavatelem mám uzavřenou na dobu neurčitou, mám v takovém případě nárok na odstupné a pokud ano, v jaké výši? Můžu rozvázat pracovní poměr i já, i když jsem na rodičovské? Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zaměstnavatel Vám může dát výpověď pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce. Pokud se zaměstnavatel ruší (to je jeden z těch důvodů), může Vám dát výpověď i přesto, že jste na rodičovské dovolené. V takovém případě by Vám náleželo tříměsíční odstupné - záleží na důvodu výpovědi.

Vy můžete dát zaměstnavateli výpověď, kdy se Vám zachce.

business.center.cz/...

Přečtěte si ve vlastním zájmu aspoň některá ustanovení zákoníku práce. Není to nudné a nezajímavé, a navíc se to týká všech, kteří jsou nebo budou zaměstnanci. Je dobré znát vlastní práva (i povinnosti).

furtnic*
hodnocení

0x

Moje manželka je na RD a výpověď nedostala,i když na dílně kde pracovala dostali výpovědi všichni.Na odstupné nárok má a to dle kolektivní smlouvy a ta je na tři měsíce.Tedy výše odstupného.

natas*
hodnocení

0x

Dobrý den, v žádném případě Vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď během mateřské dovolené. V tomto případě se obrať na úřad práce, kde podáte stížnost a žádost na prošetření. Taktéž bych být Vámi podala stížnost na finanční úřad, pod který spadá Váš zaměstnavatel, dle sídla firmy. V poslední řadě ho můžete udat a celou věc vést k soudu. Nebála bych se toho, nebyla byjste první ani poslední, v takových případech stojí právo na straně zaměstnance. Stojíto jen peníze a čas.

PS: kupte si zákoník práce, stojí přibližně 100Kč

Pokud si zákoník práce přečtete opravdu pozorně, dočtete se, že sice zam-tel nesmí dát výpověď zam-kyni těhotné nebo na MD (§ 53 odst. 1 písm. d), ale v následujícím § 54 je řečeno, že zákaz výpovědi se nevztahuje na případ, kdy se ruší zam-tel nebo jeho část. Je to logické, k čemu by ženě na MD ostatně bylo být zaměstnancem u zaměstnavatele, který neexistuje, když stejně nepracuje a pobírá sociální dávku (RP)? Po mateřské se vrátit nemá kam, když zam-tel zanikl.

doplněno 25.06.09 19:56:

Samozřejmě v tom případě je nárok na odstupné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]