Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poprosím o názor, zkušenost či radu v následujícím případě.
S přítelkyni jsme chtěli odjet v období od 3-9.9 na dovolenou u nás v ČR. Přes stránky booking.com jsme provedli (2 dny zpět) rezervaci na jeden český hotel s tím, že tam byla levnější varianta bez vrácení peněz a dražší varianta s vrácením peněz (asi o 2 tisíce). Zvolili jsme levnější variantu.
Co, ale osud něchtěl, přítelkynbě si dnes zlomila ruku(nemocenská, možná operace), takže budeme bez dovolené Ihned jsem kontaktoval hotel, ve kterém mi sdělili, že jsem si to rezervoval přes booking.com, že si to musí vyřídit s něma. zavolal jsem na booking.com, tm mi zase sdělila, že jsem si objednal variantu bez možnosti storna, tak že musím zavolat na hotel a bude záležet na nich, zda to stornujou bez poplatku. Sdělil jsem, že jsem tam již volal a že mě odkázali na ně. Sdělila mi, že ve vyjímečných případech, to jde zrušit (záleží na om hotelu, ale většinou ne). Sdělil jsem, že zlomenina není opravdu plánovaná věc a že jsem schopen vše doložit s tím, že mají 10 dní na to si někoho sehnat (takže dostatečně dlouhá doba). zavolala tedy do hotelu a poté mě kontaktovala, že v hotelu není ředitel, který o tomto rozhoduje a že mi dá vědět v pondělí, jak to dopadlo.
Problém je v tom, že aby šla rezervace uskutečnit, tak jsem musel napsat své údaje z bank.karty. Dnes jsem se díval do int.bankovnictví a zjistil jsem, že je platba za hotel v nezaúčtovaných transakcích (bloknutá). Na internetu jsem zjistil, že je to běžná věc, když si člověk objednává hotel přes tyto stránky. Sice ještě nevím, zda bude ředitel hotelu souhlasit se zrušením rezervace a vrácením peněz, ale myslím si, že ne. Navíc jsem se ptal operátorky na tom booking.com, jestl ji přijde normální, pokud já bych nepřijel (oni dostali zaplaceno),ale na ten samý termín si našli do toho pokoje někoho dalšího a dostali znovu zaplaceno. Sdělila mi, že je to běžná věc a údajně bych s právníkem neuspěl. Tzn. dle mého by se jednalo o bezdůvodné obohacení..Já jsem jim dal včas vědět (měl jsem snahu a mám za to, že i opodstatněné vážné problémy) si někoho sehnatm oni si sehnali, ale i přesto si peníze vezmou.
Samozřejmě to nechci nechat jen tak, tak bych požádal někoho, kdo o této problematice něco ví, jestli by mi dokázal nějak pomoci či mě nějak nasměrovat.
Jen se nestačím divit, co vše u nás jde..Chápal bych, kdybych bez omluvy nepřijel, ale pokud jim to dám dopředu takto vědět, tak mám za to, že jde čistě o vychcanost hotelu či těch stránek..
Mám v plánu zahít za advokátem a poradit se, ale chci být již dopředu nějak připraven, zda mám vůbec nějakou šanci anebo zda je normální takto podnikat..Chystám se napsat doporučený dopis s dodejkou jak do hotelu, tak na booking.com (okopíruji i zprávu z chirurgické pohotovosti), protože kdyby náhodou došlo z mé strany k soudním sporu, tak aby šla jasná snaha z mé strany vše včas vyřešit a minimalizovat tak možnou ztrátu hotelu.
Děkuji za jakoukoliv pomoc
Rozumím tomu správně, že jste měl na výběr dvě varianty? Jednu dražší, s možností zrušení rezervace a vrácení peněz. A druhou levnější, kde není možné rezervaci zrušit a peníze dostat zpátky. Chápu to dobře? Vy jste volil tu levnější variantu. Je to tak? Tak na co si teď chcete ztěžovat? Měl jste volbu a zvolil jste špatně.
Taky moc nechápu oč tazateli jde. Chtěl ušetřit? Chtěl. Ušetřil pro danou chvíli. Nyní je to jen věc dobré vůle, že se vzdal možnosti zrušení. Holt za blbost se platí.
Chápu, že pokud se daný problém někoho nedotýká osobně, tak to nepochopí...Ano zvolil jsem špatně, to nepopírám ,ale nechápu ,jak může někomu připadat v pořádku ,že za jednu věc dostane zaplaceno 2x..
Pokud by to bylo takto jednoduše vyřešené, tak nechápu, proč jsou reportáže o různých šmejdech, kteří dají podepsat nevýhodnou smlouvu např 90 leté babičce..taky jednoduše můžeme sdělit, podepsali to a tím to hasne..Takže vlastěn je vše v nejlepším pořádku..Vlastně na vše se dá takto odpovědět..Pokud jsou podmínky nad zákonem ,tak jdu zvesela podnikat..Jak vidno takovým to podnikatelům patří svět...
booking...hele chybama se člověk učí. prostě je to tak..když si koupiš dovču v cestovce tak si ji mužeš pojistit na storno ale stoji to prachy. booking to ma takhle nastaveno...podminky ve smlouvě sou dany. ty jsi to akceptoval...podle tve teorie bych mohl teoreticky hotel zničit poobjednal bych si všechny pokoje a pak je zrušil. koukni na to pohledem toho ubytovatele.
příště malá rada...objednavej na poslední chvíli..budeš překvapen jake špeky i 70% dolu z ceny získáš...riziko nemoci zminimalizuješ. storno sem řešil s bookingem taky.. ale volal jsem přímo do hotelu a rozumně a pokorně jsem je požádal o storno...do 5 minut mi poslali maila o zrušení a za dva dny mi volali z bookingu jak to celé k mé spokojenosti vyřešili...no nechal jsem je při tom.
další mala rada, když jedeš na víc 3 dny tak se oplatí to řešit přímo s hotelem...hotel ma jine ceny za 3 noci jine za 5 a jine za 7 nocí, kdežto na bookingu maš ceny stejne pořád.
Máte pravdu, dejte to právníkovi a ihned k soudu a ještě třeba na lampárnu. Nyní máte ztrátu jen za dovolenou, po vašem jednání se ztráta moooc navýší. To chcete?
Teď vážně. Nemáte si na co stěžovat, pouze na vaši osobu. Naliskejte si, stejně vám to nepomůže. Podmínky jste odsouhlasil, tak nyní máte smůlu. Není to obohacování hotelu. V době vaší rezervace třeba museli odmítnout dalšího zájemce neboť jste jim blokoval pokoj. Pokud jim za sebe zajistíte náhradu, jistě dostanete platbu zpět.
Já být ředitelem hotelu, tak pokud byste přišel s prosbou a ne s výhružkami, jak zde popisujete, tak vám třeba vrátím jen za nespotřebovanou stravu, ale za ubytování ani Ň. A to bych musela mít dobrou náladu.
Další botu jste udělal, že ihned po rezervaci jste se nešel pojistit na dovolenou. Mohl jste si vybrat pojistku, která se vztahuje i na stornopoplatky zájezdu. Aha, vy jste chtěl ušetřit, tak pojištění nepadá v úvahu..
Děkuji za názor, máte pravdu.. Tato zkušenost je opravdu velmi cenná. začnu jednoduše podnikat, udělám si podmínky a nikdo na mě nebude mít (opět je zákon jen cár papíru)...Budu chtít tedy po hotelu vyčíslit o co jsem je připravil, když mají možnost 11 dní někoho si sehnat..Navíc v době, kdy jsem toto rezervoval byla u rezervace zmínka, že se jedná o poslední volný pokoj...
1) hotel nic protizakonneho nespachal. S advokatem si klidne poradte, ale pokud vas nebude chtit sam oskubat, tak vam za par vterin rekne, at jdete domu a zapomenete na to.
2) to je naprosto bezna praxe pro 99% hotelu a webovych stranek zamerenych na jejich rezervaci (nejen booking.com, ale i expedia, lastminute, hotelbeds, atd) po celem svete, nejen u nas.
Rozumny clovek se snazi vyjednavat pratelsky a po dobrem. Ja bych zkusil navrhnout zmenit termin dovolene (mozna budete muset doplatit, pokud bude termin drazsi), ale berte na vedomi, ze vam nemusi vyhovet naprosto v nicem.
V pořádku již jsem pochopil z toho co zde píšete, že nemám šanci a že je tedy běžné, že si hotel vydělá 2x na tom, že jeden pokoj prodá 2x a že je vše v naprostém pořádku..
Běžná praxe je, že si odečtnou cenu 1 noci, proti tomuto bych nic neměl.
Změna termínu také nelze, to byla další věc na kterou jsem se zeptal, protože už i skutečnost, že bdueme bez dovolené je celkem nepříjemná..Jsem prostě zase poučen, jak se dá v česku férově podnikat..jen se divím, že v některých věcech je zákon nad podmínkama a v některých (v tomto případě) jsou podmínky nad zákon. měl jsem za to, že hotel po mě může chtít dle občanského zákoníka ušlý zisk,což bych pochopil..V případě, že si ale do pokoje najde nové hosty, tak ušlý zisk se nemůže v žádném případě rovnat 100 % ceně pobytu a to je to, co napadám...Dle starého občanského zkoníku platitlo toto:"
Ubytovaný může odstoupit od smlouvy před uplynutím dohodnuté doby; újmu vzniklou ubytovateli předčasným zrušením ubytování je ubytovaný povinen nahradit, pouze nemohl-li ubytovatel újmě zabránit." No nic jdu hledat co o tomto říká nový občanský zákoník..
Navíc do smlouvy o pronájmu si taky nemůžete napsat cokoliv (respektive neplatí cokoliv,co si do ní napíšete) i když s tím nájemce souhlasí..Opět jde nad smlouvu občanský zákoník a o to mi jde...
Chtěla jsem se zdržet této reakce, ale co je moc to je moc. Jediný, kdo je tady vyčůraný jste jen a jen Vy. Měl jste možnost si pojistit to, aby Vám peníze byly v případě neúčasti vráceny. To jste z chamtivosti neudělal. Tak teď si nestěžujte na to, že všichni kolem Vás jsou podvodníci a zloději.
Jiná situace by nastala, kdybyste zaplatil vyšší cenu za nocleh, s tím, že Vám budou peníze při neúčasti vráceny a pak by nastal problém. To by bylo neseriozní jednání ze strany poskytovatele a pak bych stála při Vás.
Vaše chování bych připodobnila k člověku, který si koupil trabanta za pár šušňů a pak ho chce reklamovat, páč nemá parametry jako BMW. . Zamyslete se trochu nad sebou
Chtěl jsem se také zdržet reakce, protože předpokládám ,že budete ten typ člověka, co bude mít vždy odpově´d a vždy bude vina na straně jedné strany.. Tzn. když mě přepadne cikán někde v ghettu, tak bude má chyba, že jsem zrovna šel tou oblastí. když si koupím zkažené maso, tak bude má chyba, že jsem šel do obchodu, kde zrovna bylo zkažené maso. To maso totiž zrovna bylo v akci, takže byl předpoklad, že nebude 100 % kvalitní a byla má chyba, že jsem s tím nepočítal..
Pokud se Vám opravdu zdá normální (tedy vyčůrané) to, že chci zrušit rezervaci 10 dní předem na základě události, kterou jsem nemohl předvídat, tak opravdu nevím. Pokud bych byl cikán, který dostává desetitisíce na dávkách anebo pokud bych měl pražský plat, tak bch si tu dražší rezervaci mohl dovolit. Bohužel spadám do kategorie podprůměrně si vydělávajícího člověka, takže to byla pro mě zátěž...Předpokládám ,že teď odpovíte, že se přece mohu přestěhovat do Prahy a brát pražský plat anebo, že si můžu najít líp placenou práci anebo, že jsem nemusel na dovolenou vůbec jet. Mě však potěší, když mi odpovíte co mohu (reálně) udělat proto, abych bral cikánské dávky...To, že tady existuje tisíce organizací, které chrání parazitující lidi, to že se dávají peníze na feťáky a já nevím na co ještě na úkor nemocných dětí, kde rodiče doslova a do písmene "žebrají" lidi o peníze je v pořádku? Pletu to sem proto, aby jste se třeba uvědomila, že není vše jednobarevné a je třeba se na to podívat z více úhlu pohledu..Každopádně až vaše osobní zkušneost Vás může donutit nad věcí se podívat i z jiného hlediska...Já pochopím, pokud si hotel vezme peníze, když nepřijedu a nedám mu vědět. Pokud je z mé strany snaha se domluvit (omluvit), tak bych předpokládal trochu lidské chování, ale je pravda, že jsem přece něco odsouhlasil ,tak mám smolíka.
Přirovnání ke zkaženému masu či ghettu je úplně mimo. To by sedělo v případě, že by jsi tam přijel a díky nemožnosti storna rezervace by jsi dostal třeba špinavé povlečení či zkaženou snídani.
Především je třeba si uvědomit, že hotel i Booking.com zatím splnili vše. Nic neporušili.Postupují přesně dle dohody. Ty máš zaplacené ubytování a hotel s tebou stále počítá a musí počítat, že dorazíš.
Ty jsi si za nadstandardní službu nepřiplatil (storno) a teď křičíš, že ti jí odmítají poskytnout. A co ostatní lidé, kteří si za to připlatí? Ty mají nárok na stejné služby, jako ty?
Pokud mi budou po celou dobu držet ten pokoj, tak pak ano, bude to v pořádku.:To teprvé zjistím..Ale paní na booking.com mi tvrdila, že si můžou do toho pokoje někoho náhradního najít a vyinkasovat tak peníze 2x a toto se mi nelíbí..
Přestaňte fňukat a plácat hlouposti, udělal jste chybu a dle vás, má následky nést někdo jiný, nic tím nevyřešíte.
Kde berete jistitu, že hotel v době vaší rezervace neodmítl dalšího zájemce a že pokoj obsadil dodatečně?
Nenapadlo vás darovat poukaz třeba rodičům? Vaše snaha o nápravu je nulová. Vy jste zdravý, pozvěte kamaráda či kamárádku a odjeďte na dovolenou, lepší než nechat propadnout poukaz. Variant je více.
Nic vám nebrání si pronajmout - koupit hotel a dle vás, si každý pokoj nechat zaplatit 2x. Přeji úspěšné podnikání a víc takových klientů jako jste vy.
Ok, poslední věc co k tomu napíšu..Počítám s nějakou částkou, kterou zaplatím za to, že jsem porušil rezervaci. 100 % se mi,ale prostě zdá moc na to, že dávám info 10 dní dopředu a mám zato, že se jedná o závažný důvod. Pokud mi budou pokoj držet po celou dobu, tak v pořádku, dá se ještě pochopit, že chtějí po mě celou částku (opravdu má blbost, že jsem přistoupil na tak velmi nevýhodné podmínky - zde mé poučení pro příště, že již toto neudělám). Pokdu si však najdou do toho smaého pokoje (díky toho, že sjem nepřijel)člověka, za kterého vyinkasují peníze podruhé, tak pak a to se nezlobte na mě se jedná naopak o vyčůranost hotelu. Toto se naštěstí dá otestovat a toto ataky udělám. Již jsem zde výše citoval zákon, takže doufám, že zde není 100 = právo pouze na straně hotelu, i když jsem s tím souhlasil, jak tady rádi píšete...
Poslední věc, co k tématu ještě napíšu. Ok, už jsem pochopil ,jaký jsem blbec, že jsem souhlail s něčím tak nevýhodným (ale na booking.com běžným). zkuste se tedy prosím nad tím povznést a podívejte se na to čistě z hlediska občanského zákonu. Zatím všichni argumentujete, že jsem s něčím souhlasil a moje chyba a bla bla..Ano toto je zřejmé..
Zkusím to obrátit, pokud si založím internetový obchod a dám si do podmínek, že zákazník nemůže vríátit zboží do 14 dní a že nákupem zboží s tímto zákazník souhlasí, tak taky vidíte jednoznačně chybu na straně zákjazníka, že si prostě v takovém obchodě nakoupil, když zákon jasně dává možnost zákazníkovi do 14 dní zboží vrátit bez udání důvodu?
Prostě na začátku všeho měl bý dotaz, zda v tomto smětu existuje v zákoníku nějaká opora..Citoval jsem znění starého zákonu, který dával možnost i kupujícímu, v novém zákoníku tuto pasáž nemohu najít...
Existuje plno případu, kdy dal soud za pravdu klientovi s tím, že podmínky nemohou jít nad zákon..takže jedna věc je sozuhlasit s něčím a druhá věc je jestli je to v pořádku z hlediska právního a z hlediska dobrých mravů..A o to mi šlo...zatím jste se na to všichni dávali, jen tak ,že já jsem blbec, jsem vychcaný, fňukám tady apod.
Podívejte se na to prosím z hlediska občanského zákona...
Ze strany občanského zákoníku se na to musíte podívat Vy, nikoli my. Nejsme právníci. A jak zde bylo řečeno, přijde mi dost vychcané házet vinu na hotel po tom, co jste přistoupil na podmínky a vybral levnější variantu. Proč by Vám proboha měli odečítat jednu noc? Nesmysl. U cestovních kanceláří je naprosto normální se pojistit proti nečekaným situacím, které mohou dovolenou zničit. Dobré mravy? Člověče, říká Vám něco slovo "byznys"? Proč by měl hotel přijít o peníze proto, že Vy jste se dobrovolně nepojistil?
A Vy, místo abyste třeba přemýšlel, jestli dovolenou neprodat známým nebo na internetu, nebo nejet s nějakým kamarádem, případně tam poslat rodiče, jestli by chtěli, tak se chystáte vyhrožovat a kdesi cosi.
Většina mě tu znáte. Jsem klidná, tolerantní, chápavá. Snažím se vidět vše z více stran. Ale v tomto případě : je to magor, je to magor, je to magor .
Jo, syslíci, chápu, že mě musíte máznout, ale nemohla jsem si pomoci. Pak se nedivím, že se nelze s některými lidmi nijak domluvit, když nechápou základní věci. Teď chápu to, jak nějaký ... (doplň si sám), dokáže pošpinit něčí pověst naprosto bezdůvodně.
Četl jste si můj příspěvek? podmínky vs. zákon? Pokud ano, tak mi odpovězte, jak by jste postupoval právě v mou uvedeném případě? koupíte si něco z internetového obchodu, kde zjistíte že zboží nelze do 14 dní vrátit,ale v zákoně bude něco jiného..Já vím, Vy by jste si nic v takovém obchodě nekoupil.
Ještě jednou, když jsem Vás tady všechny tak krásně vytočil..
Ano vím, s čím jsem souhlasil, je to má chyba a co je psáno v podmínkách, tak to je směrodatné a na to nikdo nemá..
Dokáže mi někdo ale napsat, zda je to takto 100 % jednoznačné i z právního hlediska? Pokud možno bez urážek a s chladnou hlavou?
Chápu, že v Česku je normální své práva nebránit, ale...
Zaplatil jste si něco, zlomená ruka s tím nemá nic společného. Pokud Vám provozovatel hotelu vyhoví, líbejte ho. Jinak jste přišel o své peníze. Není důvodu vám něco vracet.
Chápu, už mi to tu napsalo (v ostřejším kontextu) více lidí...To, že jsem přišel o své peníze, tak s tím se začínám již smiřovat..Když už nic, tak mi to dalo několik velmi vzácných zkušeností i co se týče názorů lidí tady ve fóru...Jde vidět, že televize nás neustále jen a jen krmí propagandou, když nám ukazuje reportáže rádoby šmejdů, kteří "okrádají" nejen důchodce a jak je třeba s tím něco dělat..Pokud by totiž byla diskuze tady na fóru na toto téma, to by se někteří rodiče místních diskutérů divili, co jsou to za magory, ubrečence apod., když se jím nelíbí něco s čím dobrovolně souhlasili ...
Napsal jsem to s nadsázkou, než mě někdo zase začne urážet..
Ještě jsem neslyšel, že by nešlo s rukou v sádře jet na dovolenou. Já jel na zaplacený zájezd do Chorvatska s nohou v sádře a francouzskejma holema a přesto nelituji !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.