Nejste přihlášen/a.
Zdravím, v neděli jsem zjistila, že mě v noci nejspíš kousnul komár nebo nějaký hmyz. Na levé holeni mě to začalo v průběhu dne škrábat a měla jsem tam červený půpínek. Ten stále přetrvává. Nemám pravítko po ruce, ale víc jak 1,5 až 2 cm nemá v průměru. Nejdřív byl červený, jasně červený, teď je spíš tmavě červený, něco jako modřina. Už neškrábe.
Mám začít panikařit, že mám nějakou nemoc, bolerióza nebo klíčťová encefalitida? Jak dlouho se to bude hojit? Mám s tím hned letět k doktorce? Díky všem.
Tak jsem si podle titulku myslel, že jde o fór, ale asi ne. Nevím, co se letos děje, ale mám to taky tak. Kousne mě komár, první den celkem normál, svědí to. Druhý den to začne červenat, svědí to furt. Pak to tmavne do rudo-fialova sbírá se, bolí. Vnitřek se zanítí, asi 1-2mm v průměru - někdy to i praskne. Jakmile to vyhnisá, už je to v pohodě. Je to tak na 3 dny, potom to začne světlat. Otec to mívá též (bydlí 180km daleko, stejný zdroj nepřichází v úvahu) a starší dcera taky. Do týdne je to pryč. Pokud se zapomenu natřít repelentem, je to tu s příštím víkendem znovu. Panice nepodléhám, zatím žiju...
doplněno 10.09.14 00:09:Jenom doplním, kdyby to začalo nějak nadměrně nabývat na objemu, tak ihned k doktorovi. Asi před 20 lety jsem na vandru dostal obdobný štípanec do lýtka. Asi 3 dny jsem to rozcházel, ušel jsem s tím asi 50 km a pak to dál nešlo, začalo to opuchat - zánět - teplota, antibiotika, málem otrava krve. Na to je ale času dost.
doplněno 15.09.14 11:58:Zase jsem o víkendu nepoužil repelent. S tím, že jsem oblečenej od hlavy až k patě. Ty potvory si našly místo nad gumičkou ponožky - nohavice, nenohavice. Jaů to zas svědí . Průběh standard: Včera svědění, dnes rudo, zítra fialovo. Pak to buď praskne nebo se vstřebá...
Dobrý den, já jsem nikdy takto prudkou reakci na štípnutí komárem neměl. Ale, prý se k nám stěhují a zabydlují se zde různí živočichové, kteří normálně žijí na jihu Evropy - prý za to může globální oteplování. Takže, asi si musíme zvyknout, že se zde potkáme i s pavouky nebo jiným hmyzem, který se tu zatím nevyskytoval a může to přinášet i tyto problémy. Zdravím!
doplněno 10.09.14 11:25:anzionka - s tou obavou o své zdraví začínáte nějak perlit - jako ty Vaše bezpečné minerálky .
Vnučku štípl komár. I když jsme to mazali fenistilem, tak si to rozškrabala tak, že se jí to hojilo měsíc. Takže ty potvory (komáři) mají asi nějakou novou útočnou zbraň v pícháčku
Anzionko, u Tebe ale pozoruji přehnaný strach o své zdraví. Nedávno dotaz na minerálky, teď na komára. Zklidni se, jinak se z toho zblázníš. Teď to nemyslím nadneseně, ale naprosto vážně.
Dívejte, určitě nepanikařte. Malárii tu nemáme a nic na co byste měla umřít to na 99,9% nebude. Jako první krokr si sežente nějaké antihistaminikum buď v lékarně nebo nějaké babičkovské rady, jako ocet, cibule atd. Určitě vygooglíte co přírodního na štípnutí komárem.
Pokud by to bylo opravdu netradiční nějaký den, tak pak zajít k lékaři.
Tak ted´ sem se vylekala. Syn má něco podobného od komára 2 den, taky na noze, nateklo to, svědí to a bolí... asi jsem to podcenila, ale až po vašem dotazu to ohlídám přes imuno, kam pravidelně chodíme.Zvýšila jsem mu i dávku Zyrtecu, jinak je i volně prodejné, ale jenom jedno balení mám dojem, že to je omezeno. Pak mastička Fenistil na štípanec a dneska to budu hlídat. Po zyrtecu se to trochu zmírnilo, ten doporučuji, ale asi mu nechám udělat na imuno kontrolu na odběrech na bolerku.
Asi je to blbost, ale dám mu i céčko a začnu ho dávkovat i chlorellou.
doplněno 10.09.14 11:54:Prej je dobrá jalovcová tinktura, užívat ji, ale tam je alkohol a on je náctiletej, takže i to se doporučuje. Tak a už taky panikařím))
První pomoc na štípance, když jste někde na vandru a po ruce nic není. Určitě máte v báglu zubní pastu, jakokoliv. Štípanec natřít, nechat zaschnout, udělá se krustička a večer umýt. Nevím co v pastě je, ale obratem to přestane svědit. Já pastu používám i doma a žádné mastičky již nekupuji. Vyzkoušejte, tutově se vám nic nestane, maximálně pasta nezabere, za pokus nic nedáte.
Lidi neblázněte, méně čtěte a méně sledujte ty katastrofické scénaře v TV. Za letošní léto mě na chalupě poštípalo několik komárů, natřu to slivovicí, přestane to svědit víc nesleduji, časem flíček zmizí. Tento víkend mě na chalupě kousnul parchant ježek, ano opravdu ježek, přiznávám se, já ho otravovala, mám červené místo , konec palce-dlaň, trochu to i bolí a také trochu hnisá, potírám slivovicí a na noc natřu Framikoinem, očkovaná, Tetanus, jsem tož snad neumřu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.