Nejste přihlášen/a.
Zdravím
Už jste mi tady hodně poradili co se týče práce, tak ještě bych se rád zeptatl na další věc. Jsem teď zaměstnán na HPP ve zkušební době. Ale práce mě nebavila, tak jsem si našel něco jiného a blíže domovu. Mám nastoupit v pondělí, jenže hned při nástupu chtějí zápočtový list, protože to je jejich interní nařízení.
Proto jsem se nenápadně ve stávajícím zaměstnání zeptal, jak dlouho trvá, než ho vydají tomu kdo odejde. Bylo mi řečeno, že ho dávají ještě ten den. Pro jistotu chci ale skončit už ve čtvrtek a v pátek si nechat rezervu na vyřizování a podpis smlouvy v novém zaměstnání.
Má otázka tedy zní - jak ukončit pracovní poměr ve zkušební době? Mám z toho docela nervy, protože šéf mi dává najevo, jak jsem tam teď důležitý a bla bla.. Mám v plánu ráno ve čtvrtek přijít a oznámit mu to a následně zajít na personální s papírem, že končím ve zkušební době k 11.9.2014 a potom hned za účetní, ať začne vypracovávat zápočtový list. Musím poté ten den ještě odpracovat? Sedím totiž v kanclu přímo s nadřízeným :-/
A druhý dotaz - v pátek 12.9.2014 tedy budu nezaměstnaný a potom zase až od 15.9.2014 v novém zaměstnání. Budu muset volat na pojištovnu a doplatit si zdravotní pojištění za ten jeden den? Případně splnit nějakou jinou povinnost?
Jsem v současné práci teprve měsíc, takže mi nepřišlo z minulého zaměstnání ještě ani potvrzení o zdanitelných příjmech. To přijde až kolem 20.9., takže ho poté odevzdám už v novém zaměstnání? A v tom kde jsem teď měsíc, taky dostanu další potvrzení o zdanitelných příjmech?
Moc děkuji za odpovědi na mé dotazy
Jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Zrušení musí být písemné a musíte je doručit zaměstnavateli (nechte si převzetí potvrdit na kopii). Jeden den na konci pracovní směny předejte písemné zrušení a druhý den si dojděte o potvrzení o zaměstnání (dříve zápočtový list).
Zaměstnavatel musí potvrzení o zaměstnání vystavit poslední den pracovního poměru.
–––– Zaměstnavateli nic předem oznamovat nemusíte (Pacourek nemá pravdu).
Mýlí se i Ringo v otázce zdravotního pojištění. Zdravotní pojištění byste platil jen v případě, že byste celý měsíc nebyl ani zaměstnánani v evidenci úřadu práce.
Potvrzení o zdanitelných příjmech si v obou případech vyžádejte písemně po skončení roku.
doplněno 10.09.14 13:55:Zákon ani dříve neukládal povinnost informovat druhou stranu o záměru zrušit pracovní poměr ve zkušební době předem. Zmíněné tři dny byly jen doporučenou dobou, nešlo o povinnost.
1)Musíte dát vědet 3 pracovní dni do předu že ukončujete pracovní poměr (v zakoně to nevím ale je to dost často ošetřené v kolektivních smlouvách)
2) na pojištovny volat nemusíte jste pojištěn až do konce měsíce (část vám zaplatí předchozí zaměstnavatel zbytek nasledujíci,dále přehlašení pprovadí budoucí)
3)V obouch případech ano
doplněno 10.09.14 18:06:Zákonná povinost nebyla ale bylo to (a někde i je ) upraveno v kolektivních smlouvách .Reaguji na ivzez
Jen upřesním okamžik skončení pracovního poměru: Neuvedete-li v písemném zrušení pozdější den, skončí Váš pracovní poměr dnem doručení (předání) oné písemnosti zaměstnavateli. Jak bylo řečeno výše, důležité je, mít potvrzení (důkaz) o předání písemnosti zaměstnavateli. Ony zmiňované 3 dny platily do 31.12.2011, v současnosti Vám zákon žádnou lhůtu (informační) ohledně ukončení PP ve zkušební době neukládá. Pokud tedy chcete ukončit pracovní poměr ve čtvrtek, doručte písemné zrušení ve čtvrtek. Pokud chcete ukončit pracovní poměr v pátek, doručte listinu v pátek,anebo ve čtvrtek s tím, že v ní uvedete, že pracovní poměr skončí až v pátek (den po doručení listiny o zrušení PP ve ZD). V případě, kdy rušíte PP ve zkušební době, platí, že pracovní poměr skončí nejdříve dnem doručení oné listiny a nejpozději dnem, kterým uplyne zkušební doba.
§ 66
Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.
Všem děkuji za rady, vážím si toho.
Takže když to shrnu, teď si připravím dva výtisky výpovědi ve zkušební době. Zítra přijdu do práce, nejprve to oznámím mému vedoucímu, poté zajdu na personální a předám výpověď a jednu potvrzenou si vezmu zpět. Zajdu nahoru za účetní, té to oznámím a poprosím ji, zda mi může vypracovat zápočtový list ještě ten den.
Pak tedy normálně odpracuji svojí směnu (pokud mě nechají) a vezmu zápočťák a pojedu domů. V pátek teda volno a v pondělí do nové práce. A žádné zdravotní doplácet nemusím. Je to tak?
Následně mi přijde z předchozího zaměstnání potvrzení o zdanitelných příjmech, pak třeba za měsíc i od současného zaměstnavatele a to vše poté předám účetní budoucího zaměstnavatele Rozdíly ve slevách na daní dostanu následně v dubnu při výučtování daně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.