Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na peněž. podporu v nezaměstnanosti

Od: kubinec® odpovědí: 11 změna:

momentálně jsem druhý měsíc evidován na prac. úřadě jako nezaměstnaný

seženu si práci, dostanu prac. smlouvu a např. po měsíci mě zaměstnavatel "vyhodí" z důvodu , že nemá pro mě práci

mám nárok opět žádat na prac. úřadě na podporu? nebu musím určitou dobu pracovat,abych měl na ni nárok?

jak to je přesně, děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

business.center.cz/...

Podívejte se na § 39 a další, já se domnívám, že se vždy posuzuje, jestli v uplynulých třech letech byl aspoň 1 odpracovaný rok. Ty tři roky je to zmiňované "rozhodné období". Rozhodné období začne běžet při nové registraci znovu, takže by se braly zpětně tři roky od registrace a hledal by se v nich odpracovaný rok. A najde-li se, je nárok na podporu. V § 39 se říká i to, kdy NENÍ na podporu nárok, ale tyto důvody se Vás pravděpodobně netýkají.

hodnocení

takže vlastně mohu být relativně v klidu *jasne*

jessi*

jojo bud v klídku.oni to posuzují tři roky zpět a to máš.:)

hodnocení

další dotaz:

co kdybych se nechal ted k 1.7. vypsat z pracáku, nastoupil bych do práce/brigáda ( je to pouze smlouva na 2 měsíce) a po těch dvou měsících byl mě také nárok na zbývající podporu?

To by nebyla "zbývající" podpora. Po registraci na pracáku by se podívali 3 roky pozpátku a pokud by našli 12 odpracovaných měsíců, vznikl by níárok na podporu zase od začátku.

toncek*
hodnocení

0x

myslim ze musis byt zamestnany minimalne pul roku.jestli te vyhodi driv tak ti pracak bude platit socialni a zdravotni ale penize nedostanes zadne jedine ze socialky

volvoc30
hodnocení

0x

Základní podmínkou pro výplatu podpory v nezaměstnanosti je mít odpracováno minimálně 12 měsíců za poslední 3 roky (vše na dny přesně).

Pokud byste nastoupil do zaměstnání po dvou měsících evidence na ÚP a po měsíci by byl pracovní poměr ukončen, tak byste měl ještě nárok na zbývající 3 (resp. 6, 9) měsíce dávek. Pokud byste však v práci "vydržel" více než tři měsíce, pak by vám podpůrčí doba začala běžet znovu, tzn. že byste měl na dávky nárok 5 (resp. 8, 11) měsíců.

jessi*
hodnocení

0x

Ahoj, musíš mít rok odpracovano aby ti vzniknul nárok na podporu.

hodnocení

makal jsem nepřetržitě od roku 1995, ted jsem druhý měsíc doma na pracáku

údajně nás má zaměstnavatel stáhnout z pracáku, ale práce je max na 1 měsíc, a právě se ptám co by se stalo kdyby po té době, opět nebyla práce a poslal nás na pracák

natas*
hodnocení

0x

Ano, máte nárok na podporu i v tomto případě. Ale ta možnost je pouze 2krát nebo 3krát.

hodnocení

už jsem to zistil, pokračuje se dál v pobírání podpory, prostě mám nárok na těch 5 měsíců podpory, takže se mi to o tu dobu prodlouží

ovšem kdybych pracoval min 3 měsíce a pak bych se opět ocitl be z práce, tak mám nárok na 5 měsíců podpory

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]