Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych pomohla kamarádce, jenom nevím jak. V poslední době, je zamlklá, a pesimistická. Vždycky věřila v to dobré. Jenže:
Je vdaná už 12 let, má dvě děti. Kdysi ji podvedl manžel, ale krizi nějak překonali – spíše ona. I přesto věřila, že ten její idiot, se ne změní, ale vezme si ponaučení, a už to podruhé neudělá. (tvrdil to) Jenže chyba lávky. Opět mu zase na něco přišla (náhoda) a o co hůř – vypadávají kostlivci z jeho skříně. Začíná vše plavat na povrch. Lži, podvody, nevěry, tajnosti atd. – on si ten idiot prostě vzal ponaučení, ale v tom směru, aby na to nepřišla a ne že to už neudělá. Sice se naštvala, a už ho vyhodila z domu, protože už mu nevěří ani pozdrav, a nechce mu už dělat služebnou. Opravdu mu jde jenom o to, aby se měl kde vyspat, čisté prádlo a servis. On na ni nebere ohledy, jak se cití, neprojevuje o ni zájem, dělá ji jenom naschvály, vše je po jeho, když chce, tak se sebere a jde atd. Však taky všude tvrdí, že jemu je dobře a že je spokojenej. Ano, ale už se nedívá, co ona a jak se cítí ona. Už si nepřizná, že on se chová, jako hovado a za rozpad vztahu může z velké části on natož, aby něco řešil. Vím stejně jako moje kamarádka, že ji neměl nikdy rád, a že vidí jenom sám sebe a je sobec atd.
Jenže jak pomoci mé kamarádce?
Tvrdí mi, že se jí v životě nic nepovedlo. Rodinu jí rozbil ten debil, tím, že ji podváděl, nemluví o ní nikde hezky,a lže jí, a nemá důvod. Říkám o něm, že je chronický lhář, je nesebekritickej. On ji podvádí, ale může za to ona (ale do manželské poradny jít nechce) atd. přitom ona se starala atd. a on děcka jenom bral na výlety, podrýval jí autoritu a kazil je, a k ničemu je nevychovával, natož nějáká zodpovědnost, pravdomluvnost, čestnost atd. o tom nemůže být ani řeč. Dělal si co chtěl, na ni nikdy nebral ohled, všude vystupuje jak svobodný (nezadaný), a vyhledává příležetosti. Takže děti se kloní na stranu otce, protože ona je ta semetrika, co po nich vyžaduje povinnosti. (úklid, škola, atd.)
Občas se jí něco nelíbilo (nemá ráda od toho idiota jednoho jeho kolegu, který toho jejího navádí, a ten její idiot přišel namazanej jako dělo nalitej jedem, řve na ni, je sprostej (že je to pi...a kur... a bůh ví, co ještě) vyhrožuje jí, že jí dá přes hubu, vyrazí ji zuby, že je to kunda, a že o ni nikdo ani neškobrcne a neotře si o ní ani podpatek od hov...
Jinak se ho snažila ho pouštět, protože vše proběhlo v pořádku. (s ostatníma kolegama, kamarádama atd.) Jenom prostě ten jeden kolega ho opravdu navádí a dělá mezi nimi zle a ten idiot (jinak ho nazvat neumím) mu vše věří a poslouchá ho. Kamarádka se snažiila se ten vztah nějak dát dohoromady, zase mu začít věřit po té první nevěře, ale bohužel. Nyní je před rozvodem, a svět vidí černě, absolutně černě. Cití se osamělá – žila jenom pro rodinu, má dva syny, starší je navíc strašně problémový ve škole, pořád se s ním musela učit, aby měl alespoň slušné známky. (dys poruchy) Takže neměla na nic jiného čas, jenom rodina, domácnost, děti atd. Byla nezaměstnaná 1,5 roku, nyní si našla práci, takže už stojí aspon trošku na svých nohou. Ale i přes to všechno:
Nevidí nic pozitivního, nic hezkého, ani teď, ani předtím a ani v budoucnu. Tvrdí mi, že je jí už vše jedno, že už na vše kašle. (a opravdu kašle) Že vše stojí za houby, že je osamělá, nemilovaná, a zbytečná. Že rodinu nemá, děcka má sice zdravé, ale přála si holčičky (takže to jí taky nevyšlo) má dva kluky, že dělá práci, kterou taky nechce, a že ji dělá jenom proto, že musí. (peníze i když málo,samostatnost-takže taky nic moc) To co chtěla dělat, ji nevzali kvůli praxi, sháněla lítala, bojovala, snažila se, leč zbytečně a hlavně věřila, že bude líp a že se ta smůla jednou otočí a že bude šťastná. Je mi jí líto, je to moje nejlepší kamarádka, znám ji strašně moc dlouho, a chci ji nějak pomoci. Jenom nevím jak? Nevěří a nevidí opravdu nic pozitivního. Vše je černé. Je neštastná, že skončí sama, s 2 děckama, opuštěná na vždycky na věčnost krát dva. Je jí 36 let, je za horizontem, i přesto, že je pohledná. Zkoušela se seznámit, ale jakmile řekla, že má dvě děti, dali od ní ruce pryč. Což byla jedna z prvních otázek na seznamce. Máš děti a kolik? Takže to jí na dobrém moc nepřidalo a nebo to bylo jenom do postele. A vzhledem k tomu, že má děti, nemůže vysedávat po hospodách a po zábavách, musí se postarat o kluky, ti musím být v hodinu Há v posteli, naučení do školy, atd. Takže k seznámení moc příležitostí opravdu nemá a mít nebude. Potřebuje chlapa, o kterého se bude moct opřít, spolehnout se na něj, pravdomluvného. Tudle mi brečela do telefonu, že ten její manžel jim všem posral život, a posral vše, na co přišel a vzal si trenky a jde o dům dál a nic jej netankuje. Ale když se zamyslím, má pravdu. Nedivím se jí, že se tak cítí, chápu jak jí je, a proto chci jí pomoci. Prosím, poraďte, jak jí pomoci? Ona už tomu všemu těm lžím začíná věřit, co jí ten kretén mlátí do hlavy, že je ta nejhnustnější, nejhorší a ne hodna lásky, věří. Protože ona je skutečně opuštěná a ten kokot má pipinky, co mu čechrají ego, aniž by tušily, co on je ve skutečnosti zač a naivně si myslí, že ten její naprostej bůh a chudáček a ona ta semetrika, co si ho nezaslouží
Omlouvám se za ten román, snažila jsem se to zkrátit, na minimum, jak nejvíce to šlo.
Děkuji za každou radu.
Kamarádce můžete pomoci jen tím, že ji vyslechnete, podpoříte a bude ji oporou. Ona má teď pocit, že se ji zhoroutil celý svět, což je pochopitelné. Potřebuje čas, aby se s tím vším psychicky srovnala, smířila a začala vidět skutečně věci takové, jaké jsou.. Až nebude minulost tolik rozebírat, soustředí se na přítomnost a budoucnost. Odžít si to musí ale sama. Co kdybyste s ní promluvila o tom, aby vyhledala i odbornou pomoc? Aby na to nezůstávala sama...Každý jsme jiný a každý se s problémama neumí vyrovnávat tak snadno. Takže psycholog, či psychiatr, by jí mohli být nápomocní třeba v době krize a pomoci jí...I to, že má Vás a stojíte při ní, jí pomůže snad nejhorší chvíle překonat..
Šťastná a vyrovnaná žena může získat muže. Není to tak, že muž přijde, a udělá ženu šťastnou a vyrovnanou, když předtím nebyla.
Kamarádce bych asi byla poblíž, aby se mnou mohla řešit své osobní situace, a doporučila bych jí psychologa. Ona se asi postavila na svoje nohy ekonomicky, ale ne psychicky. Vychovala dva kluky a vychovala/vychovává je dobře, odpojila se od muže, který ji využíval - má být na co hrdá, ačkoliv se to jí zrovna nezdá.
Nezlobte se, ale nevím jak vy byste mohla v tomhle pomoci svý kamarádce, snad jedině nějaký nový chlap by jí mohl pomoci. Moc se v tom nehrabejte a neberte si to tak. Máte taky svůj život a chcete ho prožít pozitivne a když by mi někdo dokola omílal tyhle hrůzy, tak vy v tom vlastně žijete, dusí a ubíjí vás to, bere vám to energii. Divím se, že vaše kamarádka na to nebere ohled vy jste taková vrba, která jí má částečně ten její trpký úděl zpříjemnit jen tím, že to do vás bude hustit všechnu špínu. Měla jsem známou v práci a ta tam denně vykládala o tom svým jaký je to hrozný hovado a kdesi cosi, pak dopodrobna vyprávěla všecko okolo rozvodu, občas přišla s monoklem a víte, že se to na všechny podepisovalo? Byla jsem nevrlá a doma se ptali co se děje, tak jim to vyprávím doma, tak mi řekli, že s ní nemám bavit! On to člověk vyslechne, ale denně to poslouchat už bych nechtěla. V práci si dotyčnou taky pozvali na kobereček a řekli jí, jestli s těma řečma nepřestane tak jí přeřadí někam jinam. Pak byl klid.
Dobrý den,
paní Madlo, teď se nezlobte Vy na mne:
Ano mám svůj život, ale nedokážu myslet jenom na sebe. Ona mi pomohla několikrát, a taky se neohlížela na svůj život, a taky jsem do ní hustila svoji jak Vy říkáte "špínu". Vaše odpověď a rada je absolutně k ničemu a vypovídá pouze o tom, jaký jste sobec! Kdybych to nechtěla udělat, tak to nedělám. I přesto všechno, Vám přeji hodně štěstí, a aby se Vám nic zlého nestalo, protože Vy na tu "špínu" nikoho mít nebudete a zůstanete na ni zcela sama. Ono není umění někoho nechat v té jeho špíně, ale umění je mu pomoci, když je mu nejhůř a je na dně. Ale to vy jste jistě dle Vaší reakce nikdy nezažila, tak jako evidentně to pravé kamarádství.
Ostatním děkuji za rady.
Je tezke soudit, kdyz vasi pritelkyni neznam, ale i tak se domnivam, ze Madle se nezachovala spatne.
Zeny totiz malokdy radu chteji a umeji prijmout. Misto toho chteji jen posluchace. Proste se ze vseho jen vykecavaji a prenaseji sve problemy a spatne nalady na dalsi lidi (a pochybuji, ze by jim to samotnym nejak ulevilo). Kamaradka si musi pomoci sama. Byla hloupa, ze odpustila neveru, mela se rozvest daleko drive. Ted je cas, kdy musi jednat pragmaticky a city nechat stranou. Musi si urovnat zivot po casove i financni strance a naucit se zit sama. Do te doby at se na nejake loveni chlapu vyse*e.
Pokud odmita prakticke rady a jen se chce vykecat, tak s ni proste nemluvte, to nikomu nepomuze. Lepsi byt sobec nez hlupak.
Chcete pomoci kamarádce? Tak ji doporučte návštěvu psychiatra, ten by jí měl dát do kupy po psychické stránce. Evidentně vaše kamarádka trpí depresemi. Sama si z nich nepomůže, jen ji stahují ke dnu. A až se dá do kupy psychicky, může začít jednat dál. Vaše kamarádka nepotřuje nutně nového chlapa, nevěřte tomu, že nový chlap jí zvedne sebevědomí. Nový chlap totiž nemusí být ta nejlepší výhra. Jednak kvůli dětem, protože ty si zvykají na někoho nového špatně a nový tatínek je ani nemusí mít rád. Vaše kamarádka potřebuje se postavit na svoje vlastní nohy a nečekat, že ji zachrání nový vztah.
Z Vašeho vyprávění není zřejmé, jestli Vaše kamarádka o pomoc stojí. Ale určitě nestojí o Vaši "pomoc". Proč její příběh vytrubujete do světa? Myslíte, že jste v internetu anonymní? Že se v příběhu kamarádka, její synové nebo ten idiot nemohou poznat?
Pomáhat lze tomu, kdo o pomoc stojí a nejlépe tak, aby pomoc nebyla vidět (aby působila přirozeně).
Pomoc by měla být nenápadná, nenásilná a jakoby samozřejmá. Neměla by toho, komu pomáháme, nějak svazovat nebo dokonce zavazovat. A neměla by pomáhajícímu sloužit k sobeckým účelům.
Buďte připravena kamarádku v případě potřeby vyslechnout, ale nevnucujte jí své názory, nehodnoťte její život ani její rozhodnutí. A nedávejte jí rady, o které si sama neřekne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.