Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám šanci se v dohledné době osamostatnit?

Od: nekdojiny* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

Dá se dnes z průměrného platu absolventa VŠ technického směru bydlet samostatně v bytě ve větším městě (v podstatě mi stačí jedna cimra) včetně všech obvyklých výdajů (jídlo, oblečení atd.)? Kolik bych po odečtení nájmu a výdajů za spotřební zboží (jinak předpokládejme, že nemám žádný finančně náročnější koníček) asi tak mohl ušetřit, pokud vůbec něco?

A má pak smysl si vůbec šetřit na vlastní bydlení, za předpokladu, že neplánuji založit rodinu a žil bych pravděpodobně sám? Mělo by to pro mě nějaké výraznější výhody?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kockomilka
hodnocení

2x

Určitě se to dá, sice nevím jaký plat to je, ale dá se to i z platů absolventů hůře placených oborů, takže proč by ne...

"Kolik by zbylo" je dotaz příliš obecný, ptejte se spíše jaké jsou kde náklady.

Zda má smysl šetřit na vlastní bydlení, to ať si každý posoudí sám. Pravda je, že když odpadá možnost "nechat to dětem" tak jde výhodnost osobního vlastnictví hodně dolů. Já bych si byt nekupovala, člověku to dá velkou svobodu (stěhování, ať už do jiného města z jakéhokoli důvodu, nebo do jiného bytu třeba kvůli otravným sousedům)... možnost "tak to prostě pronajmu" zdaleka není tak jednoduchá.

Někdo platí celej život nájem, pak jde do důchodu, stále platí nájem a má přtom prd.

Druhej platí celej život hypotéku, hypotéku doplatí, jde do důchodu, byt prodá, jde do podnájmu a peníze z prodeje bytu má na užívání krásného důchodu.

Oba za celý život platili za bydlení podobné částky, jeden má přitom v důchodu prd a druhej balík peněz.

To, jen abyste viděla, že hypotéka není výhodná jen pro možnost "nechat to dětem," ale je to svým způsobem i investice a motivace, jak si pojistit stáří.

nekdojiny*

A zároveň riziko, že se toho stáří nedožiji, protože skončím na ulici. Myslím, že vidinu balíku peněz na sklonku života oželím, v tom věku má stejně člověk už raději svůj klid a ty peníze navíc si může užít leda tak, že si koupí dražší léky a protézu...

Pokud na to koukáte takto, tak to raději do hypotéky nechoďte a plaťte celý život nájem. On to pronajímatel ocení, když mu svým měsíčním příspěvkem budete spořit na penzi připadně mu umořovat hypotéku. A v důchodu ten klid bude mít on. Vy budete místo toho chodit po brigádach, abyste ten měsíc finanční utáhl. A to, myslím, nebude ten klid, o kterém jste tu povídal.
Jinak na ulici můžete skončit kdykoliv, ať už máte hypotéku nebo ne. Pokud si ale nastavíte spravné podmínky v životě a budete v něm jednat zodpovědně, šanci skončit tak minimalizujete.
Tím samozřejmě nechci říct, že bydlet v nájmu je špatné (sám v něm zatím bydlím), někdy je to nezbytností a někdy se v určité životní situaci hodí více. Jen to nechce koukat na věci jedním pohledem, ale ze všech stran. Oni nejsou většinou jen černobílé, ale těch barev mají několik.
nekdojiny*

No tak bych s hypotékou namísto pronajímatele přispíval na důchod jakémusi bankéři. Zaslouží si to snad víc? Tak to nevím, žádného osobně neznám. Postřebuje to víc? Tak to asi sotva...

Spíše (možná naivně) věřím, že mi nájem vyjde měsíčně levněji než případná hypotéka, tak si na ten důchod budu moci našetřit.

A i kdyby ne - neuvázán na jedno místo, bez dluhového otroctví, budu (s nadsázkou) žít jako král a umírat jako pes. S ním budu žít jako pes a umírat jako král. Možná jsem povrchní, materialistický a vypočítavý, ale dávám přednost první variantě...

S hypotékou byste si hlavně přispíval sám na sebe.
Být vámi, zkusil bych variantu žit jako král a umírat jako král. Není o tolik náročnější než ty dvě vaše zmiňované.
nekdojiny*

Asi si moc cením svobody a také raději moc nespoléhám na svůj zdravotní stav. Když pak třeba díky delší nemoci přijdu o zaměstnání, určitě bude vhodnější, když se budu moci kamkoliv přestěhovat. A být jenom vykopnut na ulici je jistě lepší, než být vykopnut na ulici plus čelit exekuci a dalším nepříjemnostem...

Pokud bych měl investovat, tak už radši třeba do akcií, nebo někam jinam, z čeho budu mít jednorázový výdaj a průběžné příjmy, nikoliv naopak.

zvidavajanca*

Myslím, že s Vámi mluvit o hypotéce teď je dost zbytečné. Zkuste si žít sám v pronájmu nějaký ten rok, protože pak možná zjistíte o čem to je.

Kromě nákladů, které ten byt má taky platíte tomu, kdo Vám pronajímá a on je to docela pálka. Nikdy nic nebudete chtít předělat (ať už vymalovat nebo něco opravit) - protože byt není Váš a pokud tam budete dlouhodobě bydlet, tak nečekejte, že majitel bude nějaké opravy dělat (pokud to nebude nutné).

A ano, můžete se kdykoliv (výpovědní lhůta je 2-3 měsíce) sbalit a odejít, ale za tuhle volnost zaplatíte měsíčně 2-3x tolik než jsou náklady na bydlení a kromě té svobody nikdy nic mít nebudete.

U hypotéky sice zaplatíte také víc (úroky), ale na závěr z toho něco máte. A pokud je to možné - byt se dá pronajmout... Spoustu lidí třeba pracuje v zahraničí a v té době svůj byt pronajímají...

nekdojiny*

Spoustu lidí třeba pracuje v zahraničí a v té době svůj byt pronajímají...

Tak to má význam, mít po 20 letech splácení vlastní byt, ve kterém pak stejně nebydlí a mají z něho maximálně vedlejší příjem. :)

I když pokud třeba mají rodiny, takže každá tisícovka navíc je pro ně dobrá, tak to chápu...

zvidavajanca*
hodnocení

1x

Určitě víš kolik za měsíc projíš, kolik stojí nájem (pokud "svůj" byt nemáš, tak mrkni do inzerátů), jak se oblékáš (a zda nutně potřebuješ obměnit půlku šatníku či ne).

Pak jsou věci jako telefon (někdo provolá 100,- jinej 1500,-), internet (někdo má základ, druhej k tomu má kabelovku s X programy), drogerka (jeden se každej den voní a kdo ví co, druhej používá max. nejobyčejnější mýdlo).

A taky plat absolventa může být 20.000,-, ale i 30.000,- (hrubého) a to je rozdíl. A spoustu lidí tohle nemá ani X let po škole a žijí. Ovšem každý má jiné potřeby, takže nikdo ti tu neřekne, že budeš žít, tak jak chceš a ušetříš. Ty si prvně musíš zjistit své výdaje, protože se to dost liší (jeden jí v restauraci a doma nevaří, druhej vaří doma a třetí jí chleba se salámem).

Takže si sedni sepiš svoje výdaje - ty pravidelné (jízdenka na MHD, paušál apod.), ale i ty mimořádné (oblečení, asi si nekupuješ každý měsíc dvě trika za 450,- jedno).

doplněno 10.09.14 10:00:

Obecně si mylsím, že z platu absolventa technické VŠ se žít dá, ale něco jiného je to třeba ve dvou, kdy se nájem dělí dvěma (i když je byt větší a tedy o něco dražší, ale rozhodně to není dvojnásobek).

nekdojiny*

Asi se ve většině věcí mohu považovat za v podstatě skromného člověka.

Jídlo mi stačí třikrát denně, byt akorát pro jednoho (žádný zvláštní přepych nepotřebuji). Oblečení řeším jen do té míry, abych nevypadal jako úplný vágus, stejně tak drogerii - je fakt, že se vždy snažím minimálně nebýt špinavý a nesmrdět, možná jsem dokonce čistotný až úzkostlivě, ale pokročilá metrosexuální terminologie jde mimo mě. :) Co se týká telefonování, jsem schopen nikomu nezavolat celý měsíc a v podstatě mám telefon víc kvůli internetu, aby byl vždy při ruce. Televizi ke štěstí dosud nepotřebuji vůbec (pouze internet). Vařit bych asi byl většinou moc líný, takže v lepším případě průměrná až levnější restaurace, v horším bych přežil na chlebu se salámem. A jak jsem psal, založit rodinu mne nijak neláká a navázat byť jen dlouhodobý vztah se mi asi taky dlouho nepodaří, pokud vůbec někdy. Jediný další výraznější výdaj by tak mohl být možná za chlast, protože z té osamělosti budu mít občas depresi...

Možná bych si s penězi vystačil i jako prodavač v Mekáči, co? :)

lionka*
hodnocení

1x

To je zvláštní, chlape... Ty jsi vystudoval VŠ a nás se tady ptáš, jestli se dá vyžít z průměrného platu absolventa technické VŠ, když my tě vůbec neznáme, nevíme, jakou máš mzdu ani jaké jsou tvé měsíční nákldy. Přitom si to lehce můžeš spočítat sám.

Jestli se bojíš vysokých nákladů za bydlení, nemáš žádnou stálou partnerku a zároveň máš dobrý vztah s rodiči, tak klidně můžeš bydlet prozatím u rodičů, pokud seženeš někde poblíž rozumnou práci. Bydlet u rodičů a přispívat na bydlení vlastním rodičům je určitě lepší varianta než jít do nájmu a platit někomu cizímu, ale záleží i na tvých preferencích - pokud ti jde vyloženě o soukromí a jsi ochoten za soukromí platit několik tisíc měsíčně, tak jdi do nájmu. Jestli máš finanční rezervu pro případ mimořádných výdajů a nenadálých událostí, tak bys to mohl sám zvládnout.

nekdojiny*

V dotazu nikde není psáno, že už jsem vystudoval VŠ, to jste si (mylně) domyslel. Jen myslím do budoucna...

repkin*
hodnocení

0x

Co je průměrný plat absolventa VŠ? Můj spolužák jako student VŠ bere 100.000,-/kč za fušku, někdy mu trvá týden, někdy dva, někdy měsíc. Spoustu lidí s VŠ vzděláním pracují na pozicích pro středoškolsky vzdělané lidi. Další spousta lidí s VŠ je na pracáku a další podniká. Takže nevím, co si pod průměrným platem absolventa VŠ mám představit? *ee**cteni**nevi*

zbynass*
100.000,-/kč za fušku? a za týden? tak to bych teda rád chtěl vědět co to je za kšefty?
repkin*

Programování. BTW v současné době studuje asi čtvrtou vysokou školu (předchozí úspěšně dokončil)

nekdojiny*

Tak eliminujte všechny extrémy, co jste teď záměrně uvedl, a vaše představa průměru se možná trochu vyjasní. Prostě pracovní pozice, o které se předpokládá, že na ni nastoupí průměrný absolvent VŠ technického směru. To není ani 100 00 Kč "za fušku", ani pracák.

Jinak jenom kontrolní otázka, kolik je tomu Vašemu spolužákovi, že dělá čtvrtou VŠ?

eulalie*
hodnocení

0x

Osamostatnit se dá. Vy musíte ale vědět, jestli to zvládnete. Váš dotaz je takový nekonkrétní. Většina lidí si neumí představit, co je průměrný plat VŠ technického směru. Jestli znáte vy přesnou cifru, tak si sedněte a sepište si veškeré výdaje, které připadají v úvahu, a hned budete vědět, jestli ušetříte. A vlastní bydlení - to je investice do nemovitosti. Svým způsobem to smysl má.

hodnocení

0x

Nevím také,kolik je průměrný plat absolventa VŠ, ale, podle sebe:

nikdy jsem neměla peněz nazbyt, platy nic moc. /pro zajímavost: učitelka MŠ, OZ, dělnice/.Proto jsem se naučila žít tak, aby mi to stačilo. Jíst skromně /obědy v práci/, jinak nemyslím vybírat popelnice, ale současně nenavštěvovat luxuxní restaurace. Stejně tak i s oblečením. Pokud mám slušné boty, kalhoty, bundu, nebudu zbytečně pokukovat po novém.

A pokud se plat zvýší a situace zlepší, ne si nějak vyskakovat. Pořád se spíš držet té spodní hranice, co kdyby to zase spadlo dolů? A těžko se už člověk vrací k horšímu, když se měl dobře.

Proto nemyslím žít jako chudák, ale ani to nepřehánět. Je velice těžké se naučít žít rozumně, tak, aby člověku nic nechybělo, ale zároveň, aby zbytečně nevyhazoval. Někdo se to učí celý život. Mně k tomu paradoxně pomohla éra komunismu. Stála se fronta na ovoce, na maso, na sýry...a když se na člověka nedostalo, šetřilo se celkem snadno. *smich* Naučila jsem se velice dobře šít a plést. V sousení vsi prodávali "za hubičku" nepřeberné množství partiových látek, tak jsem podle Burdy obšila a opletla celou rodinu. To Vám ale nepodsouvám. Jaga.

amadeus*
hodnocení

0x

Absolvovani VS v jakemkoli smeru vam nezaruci zamestnani ani urcity plat, tak netreba polemizovat o jeho prumerne vysi ani moznostech osamostatneni se za nej.

Z vlastnich zkusenosti vam mohu rici, ze se i v Praze muzete osamostatnit za 10 tis cisteho mesicne (3 sichty tydne za barem). Najem 5000 (za pokoj ve sdilenem byte), doprava 400, jidlo a zabava zbytek.

Jde jen o to nebyt liny. Z teto castky samozrejme nema smysl setrit na vlastni bydleni. Hypoteku si berte az ve chvili, kdy mate dobre a stale zamestnani s prijmem, ktery bez problemu pokryje celou hypoteku a jeste vam neco zbyde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]