Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ŽIVNOST ANO či NE? Krátkodobý pronájem bytů

Od: oskar* odpovědí: 7 změna:

Pronajímám byty k rekreačním a jiným krátkodobým pobytům, živnostenský úřad po mě požaduje abych z bytového domu provedl rekolaudaci na pension. Je tento postup správný když nový Občanský zákoník v § 2235 odst.2 umožňuje krátkodobé a rekreační pobyty. Děkuji za radu. Oskar

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Záleží na tom, co si vy a váš FÚ představuje pod krátkodobým ubytováním. Náš FÚ má takovou představu :

- pronájem na rekreační ubytování bez poskytování služeb ( strava, ložní prádlo, ručníky, úklid atd) lze provádět bez ŽO, zdr. pojištění, soc. pojištění. Jen platíte daně.

- u krátkodobého ubytování (návštěva školy, brigáda, služební cesta...) nesmí být energie napsané na pronajímatele, nesmí se poskytovat žádná služby, tolerují délku např. 2 měsíce, třeba prázdniny, ale nejsou podmínkou. Takto lze toto provozovat také bez ŽO.

Jakmile poskytujete nějakou službu, musíte mít ŽO + pensin, hotel atd... Je mi jasné, že váš FÚ může mít jiné podmínky.

ccc*

Mám 2 nemovitosti. Jednu pronajímám na živnosťák, platím sociální, zdravotní a daně. Paušálem mám náklady 60%. Druhou nemovitost pronajímám jako byty, neplatím zdravotní a sociální, daně samozřejmě platím. Náklady mám paušálem 30%. A někteří nájemci mají plyn a elektřinu na sebe, někteří ne, platím ji já, ale samozřejmě jim ji vyúčtuji a dám doklad.

oskar*
hodnocení

Děkuji za názor ale v jakých zákonech je toto ošetřeno? ŽO + pension mám ale k tomu vlastním obytný dům ve kterém pronajímám byty.

uska*

No to by bylo dobře, kdyby tohle byle někde v zákonech. Krátkodobé ubytování si může vysvětlit kdokoliv jakkoliv, viz má první odpověď. Vám nezbude nic jiného než v rukavičkách jednat s FÚ.

latka

Toto je velký probém dnešní doby, živnostenské úřady si vymýšlí na co nemají právo. Pronajímat krátkodobě bez živnosti určitě lze. Ručníky a povlečení dávat taky - to přece není služba, když je neměníte v průběhu pronájmu, což bez žl nelze. A úklid? prosím vás když nájemci uklízí sami? jak to asi dopadne no doklidíte sami:)

tk*

Zákon řiká, že nemovitosti které slouží k obdobnému účelu (Bytovy dum, nebo objekt k bydleni muze byt hotel i pension), lze užívat bez nutnosti rekolaudace.

buss
hodnocení

0x

Co uvádíte o OZ se vztahuje jen k nájmu, že pododdíl se pro to nevztahuje (též je pododdíl Ubytování). Ne co požaduje ŽÚ či FÚ. Takže je třeba si to vyříkat s těmito úřady, vzhledem k tomu, jakou aktivitu chcete vyvíjet. OZ přece neřeší daně a pod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]