Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaplatil sem pokutu a chci peníze po šéfovi

Od: zmizik® odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. V Rakousku jsem zaplatil pokutu 720 Euro. Vina byla bez diskuze na straně firmy. Šéf narychlo tolik peněz nesehnal, platil sem tedy hotově ze svého - jinak by mi zablokovali autobus.

Ale už je to měsíc a půl a zatím se nějak neměl k tomu, aby mi navrhl nějaké vyrovnání. Pokutový lístek sem mu dal, ale mám jeho část ofocenou. Zatím hraje mrtvého brouka.

Jaké mám možnosti dostat svoje peníze zpět v případě, že bude třeba zapírat a tvrdit, že o žádné pokutě neví?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
No a další chyba byla, že jste to platil vy. Klidně bych tam seděl doteď a přesčas by mi naskakoval...
Myslím že teď s vámi může vytrit podlahu. Nemáte nic v ruce.

iz*
hodnocení

2x

Tvrdíte, že to byla vina firmy. Já se domnívám, že i Vaše. Řidič by neměl vyjet s vozem, který nesplňuje předepsaná kritéria. Pokud odmítne s takovým vozem vyjet, nejde o porušení pracovních povinností. Vyzvěte zaměstnavatele písemně k vyplacení dlužné částky.

Souhlasím s ivzez. Jaká to byla vina na straně firmy? V případě Vašeho vymáhání peněz soudní cestou se může šéf klidně bránit tím, že řidič jste Vy. Pokud byl vůz v nevyhovujícím technickém stavu, neměl jste jet a pokud jste překročil rychlost či jiný přestupek, je to také vaše vina. Obojí bez ohledu na to, jaký "nůž" Vám šéf u krku držel. Bohužel.

hodnocení

Tak já to upřesním. Vina byla skutečně na straně firmy a já tento problém nemohl ani tušit, natož odmítnout jízdu. Nejednalo se o technickou závadu. Jednalo se o to, že autobus byl přestavěn pomoci filtru pevných částic z Euro 3 na Euro 5. Přeregistrovala se tedy rakouská mýtná krabička na normu Euro 5 a tedy výhodnější sazbu, jenže rakušáci měli požadavek do 28 dnů poslat faxem, poštou, mailem na jejich centrálu certifikát o přestavbě. Což je věc šéfa a já za to nemůžu, že to tam neposlal, ani jsem to netušíl - tedy lhůta vypršela a já s tím jezdil tři dny po rakousku neoprávněně aniž bych cokoli tušil. Sazba je 240 euro / den, dohromady 720 euro...

Kdybych nezaplatil na místě, autobus by nechali odstavený a já bych měl na krku 50 číňanů, aniž bych tušil, co s nima.

Tak že by mne zajímalo, kdyby bylo nejhůř a šéf nechtěl zaplatit, jak se můžu bránit?

Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce

Část sedmá
Náhrada výdajů v souvislosti s výkonem práce

Cestovní náhrady při zahraniční pracovní cestě

§ 166 Druhy cestovních náhrad
(1) Zaměstnavatel je povinen za podmínek dále stanovených poskytnout zaměstnanci stravné ve výši a za podmínek stanovených v § 163, s výjimkou odstavce 4, a náhradu
a) jízdních výdajů,
b) jízdních výdajů k návštěvě člena rodiny,
c) výdajů za ubytování,
d) stravovacích výdajů v cizí měně (dále jen "zahraniční stravné"),
e) nutných vedlejších výdajů.

§ 171 Náhrada nutných vedlejších výdajů
Zaměstnanci přísluší náhrada nutných vedlejších výdajů podle § 164.

§ 164 Náhrada nutných vedlejších výdajů
Zaměstnanci přísluší náhrada nutných vedlejších výdajů, které mu vzniknou v přímé souvislosti s pracovní cestou, a to ve výši, kterou zaměstnavateli prokáže. Nemůže-li zaměstnanec výši výdajů prokázat, přísluší mu náhrada odpovídající ceně věcí a služeb obvyklé v době a místě konání pracovní cesty.

lmgify

Myslim, ze tohle tazatel vi, ze mu nalezi ty penize, ktera zaplatil za tu pokutu. Jemu spise jde o to,jak se tech penez domoci zpatky, kdyz se k tomu zamestnavatel nema, tedy jestli bude muset podat na zamestnavatele zalobu nebo nejake trestni oznameni nebo jestli s tim ma jit na inspektorat prace nebo co ma delat.

sebod*

ernie. To není tak jednoznačné, že pokuta patří mezi nutné vedlejší výdaje. No, spíš je to naprostá hloupost. Tazatel má podle mě jeden velký zásadní problém. Prokázat, že on pokutu dostal neoprávněne. Že měl pokutu dostat majitel vozu. A to je další hloupost, protože jestli sedl za volant auta, které nebylo způsobilé k jízdě, tak neměl ani vyjet. Jasně, když řekne, že nepojede, tak může dostat padáka. Takže teď je vše jen a jen na majiteli auta. Jestliže je to soudný člověk, který věděl, že auto mělo nějakou závadu PŘED jízdou, tak peníze za pokutu tazateli vyplatí. Jestli to je hajzlík, tak nic nedá. Tazatel nemá žádnou možnost, jak tyto peníze např. soudně získat.

hodnocení

Tak já mám asi dost. Situaci jsem popsal myslím dosti podrobně - pokuta byla oprávněná a dostala jí firma, já jí jenom zaplatil. Taky sem zdůraznil, že vozidlo bylo způsobilé k provozu, šlo jenom o cár papíru nedodané ve stanovené lhůtě, což není můj problém.

iz*

Je jasné, že jste nemohl vědět, že zaměstnavatel nesplnil svou povinnost. Teď bych doporučila písemnou výzvu k okamžité úhradě dlužné částky.

Ve výzvě (nežádat! nepriosit!) shrňte situaci tak, jak jak jste ji popsal zde, přiložte kopii potvrzení o zaplacení pokuty a zašlete zaměstnavateli doporučeným dopisem s dodejkou nebo předejte osbně proti potvrzení na kopii.

Uchovejte kopie všech písemností, podací lístek i potvrzenou dodejku (pro případné vymáhání).

[Doufám, že jste si udělal kopii toho potvrzení.]

Podle toho, jak jste to popsal to nutný vedlejší výdaj byl. Paragraf tyto výdaje nespecifikuje, jen hovoří obecně. Prokázat je evidentně můžete. Takže se domluvit se šéfem a pokud se k tomu nebude mít, tak s právníkem. Tak bych to viděl já.

doplněno 31.08.14 12:24:

sebod@. myslím, že se mýlíš.

sebod*

zmizík. Omlouvám se. Ten Tvůj příspěvek, kde to vysvětluješ jsem přehlédla. Toto je opravdu pochybení ze strany zaměstnavatele. Tak, mohl by tu být jeden problém. Někdy dostane řidič v cizině pokutu a není vypsáno ZA CO. Máš v ruce papír, kde policie vypsala co bylo porušeno? Jestliže ano, tak zašli firmě DOPORUČENĚ dopis, kde žádáš o proplacení. Jestliže to nezabere, musíš se obrátit např. na inspektorát práce (mají tam právníka, kterého můžeš bezplatně využít) nebo na úřad práce (také mají právní služby)

hodnocení

1x

Píšete svůj příběh velmi nejasně. Vůbec jsme nepochopili, co se vlastně stalo. Jestli chcete radu, musíte se vyjádřit mnohem přesněji. Jestli chcete, aby vás lidi obviňovali, nechejte to takhle, kdy to vypadá, že jste udělal botu a svádíte to na firmu.

figurek*
hodnocení

1x

Asi byste měl trochu lépe popsat, za co jste tu pálku vlastně dostal.

Nevím jak vám, ale nám v autoškole povídali, že pokutu vždycky dostává řidič. Za jízdu na sjetých gumách, špatné parkování, neblikající směrovku, nezaplacení dálničních poplatků atd, může vždycky řidič, ten kdo v tu chvíli seděl za volantem.

stirecek*
hodnocení

0x
Kdo řídil ten autobus? Firma nebo Vy?

stirecek*
hodnocení

0x
Jezdil jsem asi 15 let a ty vykutalene podnikatele znám, za tu dobu moc dobře. Proto bych si s tema cinanama zahrál treba karty, vysvětlil, proč se nejede a čekal. Myslím, ze by rychle zaplatil, poněvadž mu utíkaly prachy...
erikch*

...boze pratele-vy evidentne nectete,nebo nechcete cist,otazku tazatele...ci spis asi nerozimite problematice v osobni preprave...tazatel vyjel s busem,ktery ma platnou registraci,technickou kontrolu,platnou pojistku,povinnou vybavu,dobry technicky stav+uhrazene mytne poplatky-cili vse-zduraznuji vse,co jako rific(samozrejme platne ridicske opravneni) musi splnovat a co jako ridic muze zkontrolovat pred jizdou...Neni a nebylo v moci ridice zjistovat a kontrolovat nejake certifikace apod.emisnich filtru-cili problem je evidentne na strane majitele vozu(provozovatele),potazmo zamestnavatele,ktery naridil zamestnanci(ridici busu-tazateli) jizdu do Rakouska s busem,ktery ovsem nesplnoval podminky sazby mytneho,ktere ridic busu hradil...? Uz to chapete? Je to neco podobneho,jako by u vaseho osobniho auta predchozi majitel napr.vykuchal filtr pevnych castic-vy pojedete na STK a neprojdete pres emise(ackoli predtim jiz prosly)-je to taky vase chyba ze vyjedete na silnici s vozidlem,ktere je nezpusobile z duvodu neplneni emisnich limitu...? ano podle vasich reakci,ze vzdy odpovida ridic...to byste asi taky cuceli jako tazatel a koupeny filtr pevnych castic taky chteli proplatit po predchozim majiteli...Proste ne vzdy za vse odpovida ridic(realne,pravne bohuzel temer vzdy)...no a jak spravne shora psano-tlacit na zamestnavatele-kdyz to nepujde vklidu-pri jedne z nasledujicich cest nekam hodne daleko mu zavolejte,ze bus odstavujete do doby dorovnani pokuty nekde be Spaneslu na odpocivadle tom a tom a odjizdite-klice posilate postou na sidlo firmy...proste nejak takhle,jinak to nepujde...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]