Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak napsat motivační dopis a CV, když

Od: lubpa odpovědí: 5 změna:

Jak mám napsat žádost o práci, když jsem ještě neodmaturoval? Je to velmi atraktivní práce a chtěl bych ji vážně moc, naše škola nabízí možnost programů při práci, ale opravdu nevím, jak to mám napsat do motivačního dopisu a životopisu, někdo nějaké rady?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

simsalabim*
hodnocení

0x

A mě zrovna motivační dopis pomohl odmaturovat, neboť jsem si ho zvolila jako téma slohové práce. Kdy maturujete? V září, nebo až příští rok?

lubpa
hodnocení

Příští rok, já vím jak se motivační dopis i CV píše, jen nevím, jak do toho zakomponovat to, že odmaturuju až příští rok

Motivačních dopisů momentálně píši hafo, tak zkusím poradit. Když už je v životopise něco, co pro danou pozici je problém, tak jsem vždy napsala na rovinu, že jsem si vědoma této skutečnosti, a hodlám věnovat čas i sílu tomu, abych ji překonala. Pokud jste si jist, že by Vám byl individuální plán povolen, napište to tam tak. "Jsem si plně vědom toho, že jsem prozatím studentem, bude mi však umožněno studovat v individuálním studijním programu a budu se proto moct práci věnovat naplno." - zhruba ;)

iz*
hodnocení

0x

Nepište co nemáte/neděláte, ale co děláte, připravujete, umíte, ... Např., že se připravujete na maturitu a současně byste chtěl získat pracovní zkušenosti v "konrétním oboru".

Umíte "to" a "to", nabízíte "to2" + "to3", zajímáte se o to4 a to5, ...

A pokud tu práci moc chcete, napište to. (Tutéž práci určitě moc chce víc lidí, ale málokdo to takhle napíše. Třeba zaměstnavatele zaujmete právě tím.)

Projděte si web zaměstnavatele, určitě najdete něco, vo Vás zaujme, ale nebude to "moc na očích". (Dcera takhle získala místo u zahraniční společnosti. Zaujalo ji motto jejího zakladatele a zatímco další uchazeči mluvili o produktech, exportu a "cílových destinacích", ona mluvila o mottu a etice zakladatele i firmy.)

Hlavně nepoužívejte žádné vzory z internetu. Nebo ano, ale jako odstrašující příklad, jak CV ani průvodní dopis vypadat nemají.

Pište česky, bez chyb, nepoužívejte anglicismy. Upravte styly, neodklikávejte mezerníkem, nevkládejte prázdné řádky (i zde použijte styly).

"Psaním česky" míním i vynechání frází a klišé. Nejste si vědom, ale víte, ...

Nebylo by úplně marné se seznámit s novou normou pro úpravu písemností. Měl byste vědět, jak se má podle nové normy psát, ale nemusíte použít vše.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Jen jedna základní zásadní otázka. Nevím o jakou práci jde, ale není tam požadavek SŠ a maturity. Bez ní to sice zkusit můžete, ale šance je minimální, jelikož uveřejněné požadavky opravdu vyžadují. Výjimkou snad může být, že máte něco navíc, co je pro firmu/pozici přínos a ostatní to nemají, tak z požadavku formálního vzdělání sleví, ale málokdy a vaše CV i motivační dopis skončí v koši.

Ovšem i dobře napsaný motivační dopis s důvodem, proč o tu práci tak stojíte a co firmě přinesete, může mnohé napravit.

Jinak bych nečekala velký zájem zaměstnavatele pokud studujete a jiistotu, že IVP dostanete (rozhoduje o tom ředitel školy). Taky bych se zamyslela nad tím, zda nepočkat rok, neodmaturovat a potom pracovat. V mnohých případech se stává, že takoví lidé školu nedokončí (což v budoucnu může být problém - máte pouze základní vzdělání), sice říkají (a ty to budeš říkat tak), že ji dodělají, ale v průběhu roku to dopadne jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]