Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to říct rodičům?

Od: gara odpovědí: 44 změna:

Dobrý den, jsem úplnej de*il a teď nevím jak to mám říct rodičům. Mám rok řidičák a potřeboval jsem si pro něco zajet. Chtěl jsem to stihnout co nejrychleji a tak jsem si pujčil tátovo auto bez dovolení. Při parkování mi uklouzla noha a trochu zdrcnul do zaparnovanýho auta. Mám trošku odřený nárazník, pán v druhém autě taky. Vypsali jsem záznam o dopravní nehodě, protože jeho auto je psané na firmu. Bral to v pohodě, vůbec se nezlobil, ještě si z toho dělal srandu. Problém je, že můj táta je pravej cholerik a strašně se bojím jeho reakce. Mám pocit, že mě asi zabije. Nechci mu to zatajit, stejně by si toho asi všimnul, ale zároveň absolutně netuším, jak mu to říct. Kdybych měl jen mámu, je to v pohodě, ta by byla ráda, že se mi nic nestalo. Ale táta mě přerazí vejpůl. Takový ten první signál byl prostě zdrhnout z domů, auto postavit k domu, našetřeno několik tisíc mám takže bych dal peníze na opravu na stůl a čau, pár let bych je neviděl. Ale já nechci být srab, chci hrát na férovku. Navíc mi je 19, co bych sám dělal.
Ale jak mu to říct? Nějak šetrně... Vím že mě zabije, několik týdnů se mnou nepromluví, dá mi pár výchovných jak vždycky atd... Ale chci za to prostě nést zodpovědnost. Chápu, že na to rada nejspíš není ale určitě je tu pár rodičů. Jak byste tuhle věc od svých dětí chtěli slyšet (když už by se to stalo)?. Prosím poraďte. Děkuji, Gara

PS: Kolik stojí přelakování nárazníku přibližně 10cm x 30cm, když je to stříbrná metalíza? Abych věděl kolik peněz si nachystat. Chci mu ty peníze dát společně s řidičákem hned, jakmile mu to řeknu (stejně by mě nenechal řídit tak mu dám rovnou i ten řidičák, ať si s ním dělá co chce).

44 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Řidičák si nech, ten je tvůj a nikdy nevíš kdy budeš muset něco odřídit.
Vem peníze, skloň hlavu a řekni pravdu, projev lítost, přiznej že jsi udělal fakt blbost.
doplněno 06.10.14 12:12:

horší je, že pravděpodobně přijde o bonusy na povinném ručení.

Mikihasi-nepřijde o bonusy!manželka taky tukla Fóbii,škoda údajně (resp.poj.proplatila )15000,+ jsem měl v roce ještě škodní událost-5000,výměnu čelního skla z připojištění k PR a stále stejná suma,žádný bonus či malus!

Tazateli-na frovku.5ekněte otci jak to bylo ,jednoduše se přiznejtes tím,že škodu -opravu ,uhradíte ,hlavu Vám neutrhne a ŘP mu dát nemůžete,max jej odevzdat na úřadu kde byl vydán,ale to je zase blbost skrz takovou banalitu!

doplněno 06.10.14 12:37:

Jinak ten lak nárazníku-počítal bych +-kolem 5 000kč

doplněno 06.10.14 14:54:

Garo-pojistka je sice na jméno toho kdo ji uzavřela aplatí,ale vztahuje se na auto bez phledu kdo řídí (i když po mně osobně chtěli doložit případného dalšího řidiče,což nebyl problém střídáme se s manželkou a mám řidičk stejně dlouho!takže +)

doplněno 06.10.14 14:56:

Ještě doplněk-škoda ,co jste způsobil na druhém autí jde z tátova PR na dané auto a škodu na Vašem musíte zaplatit ze své kapsy (tam už je jedno zda-li sám majitel auta nebo viník,to si musíte rozhodnout sami!)

gara
hodnocení

V autoškole jsem se o tom bavil s lektorem a mám pocit, že říkal, že tu nehodu by musel způsobit přímo táta. On ji nezpůsobil, jen auto a pojistka je na něho. Teda snad.

doplněno 06.10.14 15:01:

U našeho auta je mi to jasný, zaplatím to ať se děje co se děje.

gara
hodnocení

No to asi ne, bráchovi se podařilo před půl rokem trochu ťuknout auto co jelo před ním. Teda ani jednomu autu se nic nestalo ale záznam o nehodě stejně vyplnili. U něho se nezlobil, ovšem brácha měl auto půjčený na delší dobu a ještě jel starým.

hodnocení

3x

Řekni to hlavně co nejdříve. Udělal jsi botu, nes za to trest. Je to pořád lepší, než se týrat pochybnostmi a lhaním. Teď už víš, že jsi panikařil a doplatil jsi na to. Musíš více jezdit s kontrolou na vedlejším sedadle. ;) Představ si, že by ti táta třeba zaviroval tvůj počítač. Co by jsi dělal. Taky bys to nepřešel mlčky.

bambula*

Čecháček který blázní k vůli plechovici by potřeboval psychiatra, případně by se měl rozvést a s plechovkou chrápat, nemám rád Amíci, ale většina z nich bere plechovici jako boty. Včera jsem u supermarketu pozoroval pána tvorstva v nejlepších letech, ženuška mu malinko škrábla blatníček u jeho verglu ve stáří 5 let nákupním vozíkem asi 5 cm dlouhý a 2 mm široký škrábaneček, co to hladové hloupé primitivní tele vyvádělo, by nesvedl ani Chaplin v nejlepší formě a mám dojem že pokračoval doma, možná i několik dalších dnů

hodnocení

2x
Když jsi měl odvahu půjčit si bez svolení auto, budeš muset mít stejnou odvahu se přiznat k tomu co se stalo.
Jako rodič bych z toho nešílela, od toho nárazník je.. Pokud jsi neměl zákaz si auto půjčovat, jde pochopit i to, že sis ho půjčil bez svolení. Přiznání je polehčující okolnost a pokud jsi ochoten opravu i zaplatit, tak za mě palec nahoru.
Takže žádné ukvapené činy v podobě útěku z domova. Jsi dospělý muž, postav se k tomu čelem. Co tě nezabije, to tě posílí a do budoucna se ti to bude možná hodit..
doplněno 06.10.14 12:00: Já bych se nechtěla připravit o tu polehčující okolnost přiznat se první.. Pozor ať na to táta nepřijde, než se stihneš přiznat..
gara
hodnocení

To samozřejmě ne, řeknu mu to určitě dneska. Teď je v práci a tam mu to volat nechci, radši mu to řeknu do očí. Chodí domů s mámou přibližně stejně, tak jsem jí to chtěl říct, jak to bylo a hned potom jít za tátou.

hodnocení

1x

Těžká rada, co tě čeká ti nezávidím ! Napřed bych to tátovi zavolal telefonem do práce, aby se stačil vyvztekat. Ono se nic moc nestalo, tak se snad trochu uklidní, než dorazí domů.

vlaku*
hodnocení

1x

V životě budou horší věci. Nakonec tvůj táta může být rád, že se ti nic nestalo a jsi v pořádku. Zkus nejprve mamku a ta ti s tím určitě pomůže. Jen do budoucna si dávej pozor na takové jednání z tvé strany. Buď chlap a ne třesořitka !

gara
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Na pojišťovně jsem to právě vyřídil, je to nahlášený, jeho oprava se zaplatí z pojistky. Snad táta aspoň trošičku ocení, že jsem se to snažil vyřešit. Možná to nejdřív řeknu mámě a pak tátovi. Ten by to totiž celý překroutil a řekl jí to úplně naopak. Zákaz půjčování nemám, dovolil mi jet i 30km za město v noci. Normálně bych si půjčil druhé auto (25 let staré), které půjde na jaře do šrotu. Tam by mě to netrápilo. Bohužel předevčírem odešla baterka. Ale co už, jsem vůl a volem zůstanu.

tiffany*
Garo, máš tu plno dobrých rad a sám sis to pěkně srovnal :), dobrá taktika říci to nejdřív mamince. Určitě ne napřed opravit, stejně se na to přijde tak nebo onak. Jako rodič bych nejhůře snášela, že sis to auto půjčil, aniž jsi o tom řekl, ne tak kvůli autu ( někdo jiný z rodiny mohl mít plány, o kterých Ty nevíš), ale kvůli Tobě, pro (nervy) rodičů je lepší, když vědí, kde jsi. Ani nemluvím o tom, kdybys potřeboval pomoc. No a možná, kdybys jel s dovolením, byl bys klidnější a nic by se nestalo. Řidičák si ponech, ten za nic nemůže :), ale Ty potřebuješ nutně pár cvičných jízd, možná s tátou, když tak v autoškole, ale nutně, bez řízení se v životě neobejdeš. No a nakonec, vlastně jsi měl kliku, ale zapamatuj si, že na kliku se nedá spoléhat, mohlo to být daleko horší, uff... a držím palce dnes odpo :).

joensu*
hodnocení

0x
Ja bych ho nechala nejprve opravit s pak bych se teprv priznala.
gara
hodnocení

Tak to mě taky napadlo ale nikde mi určitě během pár hodin nevezmou auto na přestříkání.

au1
hodnocení

0x

to je mazec, takový bobky skrz odřenej nárazník :) je to aspoň bugatti veyron? jestli ne, tak nechápu proč z toho děláš aféru, denně se stanou stovky takových událostí, přelakování stojí 3 tisíce za díl...

gara
hodnocení

To auto máme půl roku, rodiče na něj šetřili od mého narození, vzal jsem si ho bez dovolení. Teď jsem ho šel omrknout znova, nárazník je trochu odchlíplej takže bude možná potřeba novej. Zřejmě si nevyrůstal s tátou cholerikem, který vybuchne, když nemůže najít ponožky.

au1

těší mě, že již v 19 letech dokážeš poznat dle psaného textu s kým kdo vyrůstal :) ale přitom nedokážeš vyřešit takovou jednoduchou věc jako je odřený nárazník na autě, které jsi si půjčil bez dovolení. i když přiznávám, položit pár tisíc na stůl a přerušit na pár let styk s rodiči, je velice originální řešení

tiffany*

Milý au1, ten nárazník není jeho, jinak se svou károu ať si každý vyvádí, co je libo ;)... jinak nejlépe do výše své peněženky a ne ke škodě druhých...

gara
hodnocení

Přesně tak. Kdyby to auto bylo bylo, tak to absolutně neřeším. Jenže rodiče na něj šetří pěkným 18-19 let.

au1

aha, takže podle vás je v pořádku kvůli odřenýmu laku na nárazníku že dotyčný přemýšlí nad tím, že položí peníze na stůl a neuvidíš se s rodiči několik let, nebo dokonce zdrhne z domu pokud tam ještě bydlí. vy budete asi podobný stresař jako tazatel :) oba zveličujete prkotinu, kdo nikdy neponičil něco, co mu nepatřilo? všechno se dá rozumně vyřešit, kór takováto banalita.

gara
hodnocení

Taky jsem psal, že to bylo úplně první co mě napadlo. Bylo to hned jak jsem narazil. Byl jsem v šoku no. A taky jsem to neudělal. Měl jsem dneska odpoledne program ale zrušil jsem ho čekám, až přijde z práce.

au1

chce to klid, potřebovals někam rychle zajet, půjčil sis auto, provoz je hustej, odřel jsem nárazník. zaplatím opravu. když ti bude chtít lisknout, tak to prostě udělá. hotové, vyřízené.

martinaa*
hodnocení

0x

Taky bych mu to řekla z očí do očí s tím, že peníze vydělám a škodu samozřejmě uhradím. Řidičák si nechej, proč by ho měl dávat tátovi? Nevíš, kdy ho budeš potřebovat, třeba na nějaké akci nebo při nějakém problému.

Já vysypala auto na bok loni před Vánocemi, moje chyba, jela jsem moc rychle a ujelo to na štěrku. Auto měsíc v opravě, škodu jsem zaplatila a měsíc vstávala ve 4 ráno, abych stihla bus. Táta k tomu neměl ani moc řečí, protože auto vem čert, hlavně, že se nikomu dalšímu nic nestalo, protože při hodinách jsem mohla lehce někoho zaplácnout do příkopu.

Pokud tátovi záleží víc na autě... tak mě to mrzí. Ty se k tomu postva jako chlap a jako chlap jednej. Přece už nejsi mimino.

gara
hodnocení

Možná kdyby se stalo něco většího tak by to přešel, byl by rád, že žiju. Jenže já právě při parkování pouze odřel nárazník, který bude nejspíš potřeba vyměnit. Někdy nevím, na čem mu víc záleží. Já to asi nebudu...

tiffany*

Záleží mu na Vás, to by mu jinak bylo všechno jedno, jen by u toho nemusel být takový rámus ;). Odřený nárazník jde očistit a přelakovat, na výměnu by musel být zdeformovaný, ne?

gara
hodnocení

No uvidím. Takže myslíte, že bude lepší to teď zavolat mamce, vysvětlit jí to a podle toho se zařídit?

doplněno 06.10.14 13:50:

No on sice zdeformovaný není ale je odchlíplý. A u tohohle nevím jak se to řeší.

tiffany*

No, trochu bych zvážila, co maminka dělá, abys ji příliš nerozhodil, možná by bylo lepší, až bude doma. Jo a řekni, že jsi odřel nárazník, ne, že jsi měl nehodu, to zní dost strašidelně.

martinaa*

Třeba to půjde jen vyklepat a nastříkat. Nemáš kámoše, co dělá do aut a zkušeným okem by na to mrknul?

A souhlas s předešlým příspěvkem, řekni, že jsi auto odřel, ne naboural.

gara
hodnocení

Posílal jsem kamošovi co dělá v servisu, z fotek toho moc nepoznal. Psal, že by to zkusil ukecat-platil bych jen materiál bez práce, takže furt lepší než nic.

Vaše rada by byla dobrá ale jen s tím,že dnešní jsou plastové takže o nějakém vyklepání nemůže být řeč! max pkd by byl promáčklý dovnitř tak jej takto narovnat ale píše,že je ODŘENÝ ne promáčklý!

Garo-dejte pak pls vědět jak to dopadlo,zda-li táta cholerik o vás přerazil židli nebo zdali to přešlo jen bouřkou bez ublížení na zdraví!

tiffany*

Možná bude stačit někde přitlačit, prostě ho dostat na své místo, chce to prohlédnout a jemně vyzkoušet.

pb®
hodnocení

0x

Tak přesně z toho důvodu jezdím starou Felicií a auto za milion nám stojí v garáži a pokud nemusím, tak s tím nejedu. Protože když se někde opřu feldou, tak se jen zasměju tomu, jak jsem blbá a v nejhorším případě se koupí nový díl za pár stovek. Kdybych se někde opřela autem novým, který sice má parkovací senzory i kameru, takže je velká pravděpodobnost, že bych se neopřela, ale i kdyby, nebudu se tomu smát ale budu plakat. Každopádně odřené plechy nejsou tragédie a pokud nedojde při řízení ke škodě na zdraví nebo životech, o nic nejde. Příště bych si auto bez dovolení nepůjčovala, v dnešní době mobilů se dá zeptat snad vždy.

gara
hodnocení

Kdyby v druhém starém autě neodešla baterka, jel bych s ním a taky se tomu zasmál. No bohužel, stalo se.

nikys

No tak to je mazec. Nejezdim, nejezdim, taky to nehuntuju. Malomestactvi v Cesku...

Gratuluji...

gara
hodnocení

Tak jsem volal mamce, bere to v pohodě, řekla, že jsem blbej a aspoň si dám přístě pozor a nebudu v budoucnu jezdit jako prase. Teď už to nějak vysvětlím taťkovi, vyberu peníze z účtu a kamoš to opraví. Takže všem moc děkuji za rady a komentáře, trochu jste mě uklidnili a dodali mi odvahu. Děkuju!

doplněno 06.10.14 14:56:

Každopádně, beru to jako cenou lekci do života a je na silnicích o jednoho potencionálního piráta méně.

asd*

Jednej na rovinu: táto průšvih, půjčil jsem si auto a odřel jsem nárazník. Opravu ti zaplatim.

Hlavu ti neutrhne, v nejhorším utečeš aby na tebe nemohl a při zdrhání budeš volat "přijdu až se trochu vyběsníš" Tohle je prkotina a jao lekce do života to je potřeba - třeba tě to zachránilo od velký bouračky. Teď totiž víš jak snadno se nabourá a budeš jezdit s úplně jiným přístupem než doteď.

Ale pozor: auto není tvoje, takže o tom jak se bude opravovat nerozhoduješ ty. Měl by ses zeptat jak se bude řešit oprava a až pak se podle toho zařídit, ne to opravit podle toho jak se chce tobě. To samé platí pro pojistku - viník může přijít o bonusy a náhrada škody přes pojišťovnu může vyjít dráž než poškozenému dát peníze na dřevo. To jsi taky měl řešit s majitelem auta/ pojistníkem.

gara
hodnocení

To je mi jasný, že to nepojedu opravit. No díval se na to a říkal, že takovou prkotinu nemá ani cenu opravovat. Vzal to úplně v klidu. Kousek toho odřenýho bych já osobně nejraději zabarvil ale říkal, že je to fakt v pohodě. Prý mu nevadí že prosvítá kousek plastu, hlavně že to není promáčklý apod.

no vidíš, a tys už myslel na nejhorší a chtěl utíkat :)

tiffany*

Takže... dobrá věc se podařila :)... nejlepší je Tvoje poznámka ze 14:56, ať Ti to dlouho vydrží ! Oba rodiče OK... a pak že nezáleží ;) !

asd*

Tak byly tu rady jako "nejdřív opravit a až pak se přiznat" - tohle by mi vadilo. Pak by mi vadilo že jsi vzal auto bez dovolení (pokud nebyla domluva že si ho můžeš brát kdykoliv potřebuješ). Odřený nárazník bych vůbec neřešil, od toho tam je. A větší bouračka - hlavní je zdraví, auto je jen plechovka na ježdění.

Počkej, rodiče ti to jednou vrátí - budou už postarší, budou si půjčovat tvoje auto a každou chvíli ti to někde odřou o vrata, zeď, obrubník atd. ;)

hodnocení

0x

Jak to dopadlo? Co táta? *hej*

doplněno 07.10.14 16:52:

To jsem ráda, že jste dostal od života takovouhle školu bez větších úrazů. Strach a obava je horší, než skutečnost, že? Váš strach byl veliký a příště už budete vědět. :)

gara
hodnocení

Dopadlo to výborně. Prostě jsem mu na rovinu řekl co se stalo, že mi to je líto a opravdu to neudělal naschvál. Bylo mi řečeno, že auto jsem si mohl a můžu půjčovat kdy budu chtít, pokud jsou doklady doma. Jen mi to tak nějak zapomněl říct :-D Prý se nic neděje. Docela mě překvapil, když řekl, že nárazník je od toho, aby se do něj naráželo. Tak ok no. Šli jsme se na to podívat, a nechápe proč z toho dělám drama. Když to není promáčklý, prasklý nebo třeba spadenej nárazník, tak prý co řeším, je to jen barva. Vysvětlil mi, jak to teď bude řešit pojišťovna a podobně. Hlavně se nemám podle něj bát znova sednout do auta. No ale hlavně je rád, že jsem si uvědomil, jak rychle se to může celý zvrtnout a proto musím jezdit pomalu a opatrně i na blbým parkovišti :)

doplněno 07.10.14 17:36:

Přesně tak. Jak říká čínské přísloví - Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mne to udělat a já pochopím. *palec*

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den. Za prvé nechápu, proč chcete někomu odevzdáva řidičák! Pro Boha! Ten si nechte, ať se děje, co se děje! Proč byste měl své řidičské oprávnění odevzdávat svému otci?! Já jsem řešil několikrát podobný problém jako Vy. A to tehdy, když jsem si půjčil z garáže tátovo auto, protože jsem se chtěl projet (má hodně silné). Jen tak prostě si zlepšit náladu. Samozřejmě bez dovolení, a proto jsem se pak bál, že na to přijde. Kilometry, jinak zaparkované zpět do garáže a tak. Dopadlo to tak, že na to většinou přišel a teď přede mnou schoval jak klíčky, tak doklady :-D Ale vždy jsem mu to potom řekl, že jsem se chtěl projet nebo pro něco dojet, když jsem neměl k dispozici své auto zrovna, protože bylo třeba v servisu. Být Vámi, tak to normálně tátovi řeknu, ať se děje potom, co se děje. Chybou bylo, že jste psal ten protokol, ale to jste nemohl ovlivnit. Kdybyste ho totiž nesepsal s tím pánem, tak jste teoreticky mohl hrát mrtvého brouka a třeba by si toho pak ani otec nevšiml. Ale to bylo srabáctví, které by samozřejmě přicházelo v úvahu, kdyby byl Váš otec magor a Vy byste věděl, že na Vás zanevře. Být Vámi, řknu mu to, že jsem chtěl někam nutně dojet a bohužel se mi tohle přihodilo, že mu škodu zaplatím a příště už si auto bez dovolení půjčovat nebudu. Řidičák si nechejte! Tady jde o to, že Váš otc jistě ví, že když mu Vy jako syn to auto nabouráte, tak budete muset celá rodina chodit na nákupy pěšky a vězte, že ta představa není úplně krásná ;) Takže hlavu vzhůru a povězte mu to s tím, že Vás to mrzí, že se omlouváte! On to jistě třeba časem ocení!

dfdfddd
hodnocení

0x

no, je to blbí..ale můžeš být rád že to jsou škrábance na autě . umís si představit..když by jsi to auto sešrotoval?...a vůbec se nebavím o tom. co by se stalo tobě...hele...asi si to slízeneš...ale mohlo by to být mnohem..mnohem horší... Tvůj táta by to hlavně neměl řešit jak píšeš...Domě by měla být spíše pohoda...a né despota...držím palce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]