Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dozvěděl jsem se, že nám zaměstnavatel odposlouchává služební telefony, je to vůbec legislativně možné? Je možné vůbec to, že když mám telefon na 2 sim - služební/soukromou, tak mi zaměstnavatel může odposlouchávat i tu soukromou část?
Děkuji za názory.
JD
jak už psali výše, odposlech mobilních telefonů není legálně možný, musí mít povolení. Pak je ale druhá možnost, odposlouchávat, ale to by musel mít na to techniku(na černo, bez povolení). Má ji?
Jak poznáš že se ti někdo dívá do mobilu? Začnou ti chodit znovu sms-ky které jsi již přečetl a třeba i vymazal ale někdo si je chce znovu přečíst. A občas to prostě při tom vyvolávání minulosti dojde i tobě. Pak zde máme zvednutí telefonu, kdy voláš a slyšíš tón. Najednou dojde k takovému vzdálenému zvednutí a prodlevě. Nedokážu to popsat slovy. Ale po sluchu to poznám. Toto je u aparatůry normální, u té špičkové už je to složitější, defakto těžko odhalitelné. Proto se neberou na porady mobily a nechávají se i ve vedlejších místnostech. Ono samotný mobil aniž bys telefonoval lze odposlouchávat. Defakto je to taková přirozená štěnice kterou má každý. Pokud tedy nemáš starou nokii nebo tak něco. Vesměs už mají všichni dotykové mobily, nebo ty novější tak tě může kdokoliv špehovat. I konkurence.
No a pokud nepracuješ u policie, armády, ministerstvo, osoba s prověrkou kde je odposlech normální (u pozic - neberu frantu opršálka v kuchyni atd..) tak je odposlech netypický.
Spíše na co si dej pozor jsou klasické štěnice za babku které nainstaluješ do klasického telefonu který máš na stole nebo kdekoli...u telefonu stolního ale záleží na systém. Buďto odposlech přes šňůru, kdy stačí odpojit telefon z kabelu a nebo vložení štěnice dovnitř pro odposlech toho co se mluví v kanceláři. Oba systému jsou schopné odposlouchávat dění v kanceláři. Ale ještě jednou, pokud nejsi nějaká ryba, nebo nejsi ve vývojovém centru(výzkumák) tak je nelogické odposlouchávat. To už, pokud je to pravda je paranoia vedoucího který toto dělá, z toho by mohl mít průser jak hrom.
no jak říkám pokud nejste ve výzkumném ústavu kde navrhujete technická řešení pro firmu, nebo pokud nejste někdo kdo by mohl vynášet důležité informace o firmě, tak je odposlech nesmyslný...
Co se týče poslední věty, jak máte vedenou vnitřní směrnici. Ono odposlech může být aby se zamezilo vynášení informací ven z firmy nějaké konkurenční firmě. Důležité ale je, co máte ve směrnici. Máte tam že telefony jsou odposlouchávány? Pokud ano, tak je to v pořádku, protože firma si tím hlídá to, aby jste nevynášeli informace. Bohužel už jsem se setkal i s tím (máme to v rodině) že jedna firma kontroluje i nápoje a svačiny na pracovišti, jestli v tom zaměstnanec nemá flasku nebo kartu kterou by mohl přenést informace o firmě, ven.
No tak je to asi jasný... :-/ to nejsem moc nadšenej... pracuju jako vývojář, tak buď jsem hodně paranoidní nebo si někdo občas něco poslechne... A je teda možný, aby mi odposlouchávají i soukromý mobil (mám 1 mobil na ty 2 simky).
Díky
Tak jako vývojář máte smůlu. U Vás je totiž největší nebezpečí že můžete přeběhnout jinam nebo nápad prodat. Takže zde je to jasné. Paranoia ne, je to normální. My na porady nenosíme zase mobily. Takže jsme celkově mimo dosah těchto hraček.
U mobilu 2v1 (tedy jeden mobil dvě simky to možné je. U soudu by se bránili tím že prostě pracujete na dost rizikovém místu kde hrozí odcizení informací a začali by tasit akce Snowdena a jiných. A s ohledem na dlouhou proluku a vašich finančních možností jsou soudní pře dost nákladné. Ale záleží na jednotlivci...ono se právě na ty vleklé spory vsází, že dotyčný prostě do toho nepůjde.
Jinak se tomu předchází tak, že máte dva mobily. Je to hloupost, ale je to bohužel tak. Máte mobil na služební číslo a pak mobil na civilní. Zde je ale otázka jak je vedena Vaše směrnice. Pokud se v ní uvádí odposlech služebních telefonů a vy by jste zjistil odposlech Vašeho civilního, tak to můžete napadnout. Ale zase, napadnete ho? Napadnete svého zaměstnavatele?
Já osobně mám jeden mobil 2v1. služební i cvilní. Máte to jedno, dneska je taková technologie, že by jste nesměl mít doma ani TV aby jste se nebál. Vemte si jen blbou kameru v notebooku nebo v telefonu... svět je tolik prošpikován technologií že ať chcete nebo ne, tak Vás jsou schopni sledovat. A co se týče průmyslové špionáže, ta jede také.
Pokud si tedy nedáte čip do hlavy, tak je to v mezích ok. Nemorální ale zase, co tak důležitého řešíte po telefonu? já mobil skoro nepoužívám...jen na telefonování a to jen na služební úrovní, v soukromé sféře to je zanedbatelný počet, kdy by se dalo oželet toho mobilu.
teoreticky by vás mohl odposlouchávat jen tehdy, pokud používáte jeho bránu do sítě, například proto, že je volání levnější.
Prakticky k tomu potřebuje 2 základní podmínky:1. Povolení. Což jen tak nezíská!
2. vybyvení. A jako pokud máte na mysli pžímo ze vzduchu, tak to sice možné je, neb s vývojem GSM se rovnou navrhují i odposlechy, ale stojí to strašný prachy. Takže tudy cesta pro zaměstnavatele nevede...
Já jen vím, že máme jen nějakou rámcovou smlouvu s O2, kde bychom měli mít nějaké levnější volání... tak máme cca 1000 zaměstnanců, tak jsem si říkal, jestli to nějak neošéfovali...
Možná jsem paranoidní, ale na stole mám mobil a něco si v duchu říkám (jak to někdo dělá) a za týden s tím šéf přijde - ne zrovna jednoduchý a ani né příjemný věci...
tak se poohlédni kolem, můžeš tam mít i štěnici. Mimochodem, nemáte náhodou závodní rozhlas? Ony ty reproduktory sloiží také jako mikrofony..ale mobil bych za to nevinil. spíš mikrofony v displeji nebo tak něco..
Rozhlas tu nemáme... ale nad tou štěnicí jsem taky už přemýšlel... :-/ Tvl, už mě to tu začíná sr.t... :-/ Ale přijde mi to zase divný - mít štěnici... jako fakt nevím, nemám s tím žádnou zkušenost...
Tak na ně ušij flignu. Něco si vymyli, nahlas to ventiluj a uvidíš. Ale musí to být bomba, aby se jim vyplatilo se de facto prozradit.
My jsme na pokoji na vojně byli 4. Vytáhli jsme z krabičky drátky a dali tam reprák. Byl to starej rozhlas po drátě. Hrálo to. Aniž by kdokoli opustil pokoj, byl tam do 10 minut kontráš, nasr..ně to vyrval ze zdi, bouchl dveřma a byl zase pryč.
Tak to je dobrý! )
No jo, ale co tady ušít, tady se každej bojí cokoliv říct... to je prostě už práce na hoXno a dřív to tady bylo úplně v pohodě... asi dobou, jinak nevím...
Jsme tu ještě pár normálních, tak přišel kolega, že bacha odposlouchávají nám telefony a i s těma štěnicema... ale přijde mi to už moc přitažený... já si to neumím představit... to abych se bál cokoliv říct... :-/ místo aby firma prosperovala, tak se tu dělají takový píXvoiny... :-/
A dá se nějak zjistit, jestli ta štěnice tady je?
zjistit se to dá blbě, hele nemáš ten foun služební? pokud jo hledal bych tam..no netřeba moc hledat stačí ho tejden nenosit do práce, půjč si jinej mobil..
hele ono stačí citlivej mikrofon s parabolou namířenej na okno...jak když se loví zvuky ptáků...a jsi jasnej..
to není tak jednoduché, dnešní mobily jsou jedna velká štěnice aniž bys telefonoval. A co se mobilů týče, tak tam se štěnice nedávají. Ty se normálně odposlouchávají...
A pokud máš sim kartu, tak do jiného mobilu vložíš simku a podle té simky se orientují, né podle telefonu. On sleduje služební číslo jestli jsem to dobře pochopil, takže tam záměna mobilů nepomůže.
Tak zamestnavatel služební email může sledovat (pač je to majetek firmy), takže služební telefon by na tom teoreticky mohl být stejně.
No u nás to tak je. Nevím jestli doslova odposlouchávají, ale pokud volám na jiné než služební číslo, tak to zaplatím apokud píšu SMS jinam tak taky. A ze začátku byly dokonce vyvěšena soukromé SMS posílané ze služebního mobilu, ale to se asi nesmí, tak to padlo. Mě to nepřipadne nijak protiprávní, Prostě dostanu služební mobil ke služebním účelům a majitel si už nějak musí ohlídat co s ním dělám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.