Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsem si zakoupil určitý přístroj v jednom českém eshopu a po nějaké době u něj odešlo speciální silikonové těsnění- tzv. O kroužek, které u nás nelze nikde sehnat. Nejdříve jsem se snažil obrátit na původního prodejce, zda bych si u něj požadové zboží nemohl zakoupit a když jsem u něj nepochodil snažil jsem se nějaký čas shánět jej na jiných místech. Bohužel neúspěšně. Poté jsem přistoupil k reklamaci, která mi byla zamítnuta. Chápu, že na tuto součástku, která podléhá běžnému opotřebení se záruka nevztahuje, ale připadá mi bizarní, že prodejce nemá zajištěn servis pro prodávané zboží.Není to jeho povinnost?
Vypadá to, že ne. Záruka a dost. Článek sice není nejčerstvější, ale mluví jasně.
K technickému řešení. Kdo Vám řekl, že silikonový o-kroužek nelze sehnat? Tedy pokud je to o-kroužek a pokud silikon není mimo běžně dodávanou škálu tvrdostí. Otázkou je, na kolik by přišel - může to být korunová záležitost i stovky korun (v případě velkého rozměru nebo výroby na zakázku). Poněkud mě mate výraz "určitý přístroj". Pokud se jedná o jistou zdravotní pomůcku pracující na bázi podtlaku, potom asi skutečně půjde o velmi měkký materiál a s dodávkou těsnění bude problém.
doplněno 27.08.14 09:35:Máte rozměry, případně jinou specifikaci o-kroužku?
O kroužek má cca průměr 7-8 mm a je silný zhruba 2-3 mm. Zajímalo mě to ale obecně. Když někdo něco prodává, má zajišťovat ke zboží servis?
Domnívám se, že pojem "servis" v zákoně nenajdete. Zato zde najdete zmínku o tom, že na vady způsobené opotřebením se záruka nevztahuje. Dříve platné pravidlo dodávat ND po dobu 10 let nějak taky zmizelo. S o-kroužkem daného rozměru by nemusel být problém. Zkuste www.techseal.cz, www.dimer.cz, www.timeseal.cz, www.mateza.cz, www.sittech.cz, www.seall.cz nebo jiné podle místa bydliště. Pokud neznáte přesný rozměr a nejste schopen ho změřit, nezbyde, než vzít vzorek a navštívit některou z provozoven.
Já vím, že onen " o - kroüžek" je docela prkotina a nemusí to být zá¨sadní problém, ale docela mě zarazilo, že Vám prodejce s klidným svědomím řekne, náhradní díly nemáme, servis nezajišťujeme... Tak jak to sem může vozit?
Asi se mu to vyplatí, jinak by to nedělal. Zákon neporušuje, tak holt občas nějaký zákazník ostrouhá. Jednou jsem měl možnost nahlédnout pod pokličku. Úplně novými el. nůžkami na živý plot se mi podařilo trefit ocelový drát. Závada fatální - poněvadž prasklo oko, v kterém běhá excentr pohánějící nůžky. Reklamace nepřicházela v úvahu - pouze servis. Prodejce nemělo cenu kontaktovat, tak jsem zkusil rovnou dovozce. Byli milí, slušní a ochotní. Servis nezajišťovali, v případě uznání vady měnili kus za kus. Nakonec jsem do firmy zajel, z jednoho spáleného kusu, který tam ležel k likvidaci, jsme vymontovali, co bylo třeba, nechal jsem jim dvě stovky na kafe a bylo. Ty spálené kusy u kterých byla uznána reklamace tam měli 3, dodávali čínské zboží do obchodních řetězců, tedy minimálně v řádu stovek kusů. Fakt se jim to vyplatilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.