Nejste přihlášen/a.
Mé mamince je 56 let, mám ji rád vždy se o mě, mého bratra i sestru moc dobře starala a když může ikdyž nemůže tak pomůže. Ale teď, teď už zkrátka nevím co si mám myslet. Já jsem celkem dost pracovně vytížen a žiju s manželkou. Maminka bydlí sama, otec již pár let nežije. před měsícem jsem byl na pracovní cestě a volala mi brzy ráno manželka že moje matka přiběhla přes půl města bosá k nám domů uplně vyděšená že byl někdo u ní doma, řekl jsem že teď to nebudeme řešit ať ji nechá u nás že to vyřešíme až já příjedu. Přijel jsem domů a jel se podívat k matce domů, nikde neměla rozbité okno, nebo vypáčené dveře i přesto jsme se rozhodli že ji necháme naistalovat bezpečnostní systém v poslední době v okolí pár krádeží bylo, matka říkala že se jí z domu nic nestratilo. byl týden klid a potom volala v noci matka že někoho slyší v obýváků jak tam rabuje, ihned jsem zavolal policii a jel za ní. Alarm nespustil ani nic nezaznamenal, policista nic nenašel a nic nezmizelo. no a včera večer k nám přijela matka v oblečení na spaní že u ní byli zase a odvezli ji a mluvila o ufounech, alarm má čidla pohybu a detekuje když se otevřou dveře, ani jediný senzor nic nezaznamenal nikdo tam nemohl být, nemohl se jen tak dostat dovnitř a zase ven ten systém je od ověřeného výrobce je kvalitní. Je možné že je matka prostě už trochu jako na hlavu, opravdu to těžce nesu protože matka se nikdy divně nechovala co mám dělat? Doktor jí předepíše nějaké léky? bude zase normální?
To je problém, který nastává u mnoha starších lidí, především po smrti partnera. Přímou příčinou je nedostatek vitamínů a minerálů, protože tito lidé přestanou vařit a jí jen velmi špatně. Často se díky tomu přidává stařecká cukrovka, záněty trávícího ústrojí. Akutní nedostatek hlavně železa potom způsobí, že mozek začíná doslova stávkovat a když se stav neřeší, starý člověk končí jako dementní v pečovatelském domě. Dohlédněte důkladně na její stravu. Pro jistotu jí nechte udělat komplexní vyšetření.
Zajděte s maminkou k lékaři. U maminky se mohla začít projevovat nemoc. Lékaři Vaši matku především vyšetří, určí diagnozu a buď nasadí léčbu, nebo Vás poučí čím maminka trpí a jaký přístup je k tomu potřeba zaujmout. Ale možná, že je to jen špatná psychika, že se začala doma jen sama bát. Necítila by se bezpečněji třeba, kdyby měla doma živého psa, místo bezpečnostního zařízení? Samozřejmě, pokud je to jen trochu možné.. Berte to jen jako nápad, prosím..Ale vyšetřit maminku určitě lékařem nechejte...
Vidím dvě možnosti.
Buď je maminka opravdu trošku nemocná a bude nutná pomoc nějakého psychologa.
Anebo je maminka zdravá a jen si (trošku sobecky) vynucuje vaši pozornost, protože jí jako její děti prostě chybíte. Zkuste se nejdřív zamyslet, jestli je možné se jí víc věnovat, častěji ji navštěvovat. Ona ta samota je hrozně depresivní záležitost...
Možná by nebylo od věci jí pořídit nějakého chlupatého kamaráda. Pejska, kočičáka, prostě něco přítulného, co by měla ráda a mohla se o to starat. Aby opět získala pocit zodpovědnosti za něco živého a neměla čas a myšlenky běhat bosa po městě. A třeba rozumný pejsek z útulku by možná splnil svůj účel, mamka by měla dobrý pocit že pomohla, pesan by na oplátku hlídal...
Nějak si fakt myslím, že Vaše mamka je "normální", jen je prostě moc sama...
Ale neznám další podrobnosti a možnosti, berte to jen jako nápad...
Něco podobného měla babička, po smrti dědi, neustále volala buď mamce, nebo tetě, že jí někdo chodí po domě, pak, že jí ošetřovatelka okrádá o žínky, prací prášek, aviváž, no byl to začátek stařecké demence, spojená s cukrovkou, když začala svědomitě dodržovat dietu, tak se to hodně zlepšilo. Někdo z rodiny tam byl každý den, a buď luštila křížovky, pekla a vpohodě. Až pak pár týdnů před smrtí se to zase vrátilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.