Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
nezná někdo nějaký způsob jak procvičit paměť spojenou s činnostmi?
Mám neuvěřitelný problém zapamatovat si činnosti - to co mám udělat, jak se to dělá a tak podobně.
Ostatní věci si pamatuji výborně.
Zapamatuji si klidně dlouhou sekvenci čísel, písmen i znaků; naučit se azbuku, hiraganu i katakanu nebyl problém. Pamatuji si data i u nedůležitých událostí, například že třeba pátého června 2012 jsem se nechala ostříhat a podobné věci.
Jakmile mám ale něco udělat (A klidně to třeba můžu sebevíc udělat i chci), tak na to většinou zapomenu cestou. Nikdy jsem si ve škole při tělocviku nepamatovala pravidla sportů i když mi to bylo desetkrát zopakováno. Když mám něco udělat tak s tím musím začít okamžitě, protože za 5 sekund už nemám ponětí co to bylo.
Neznáte někdo nějaké cvičení jak zlepšit tuto část paměti? Jediné co jsem našla je na procvičování té paměti co mi funguje výborně.. Děkuji
Obecně se dobře pamatuje to, co má nějakou logiku, snažte se najít logiku v tom, co se máte naučit. Pokud to logiku nemá, lze si vypomoci mnemotechnickými pomůckami (např. pomůcka pro vitamíny rozpustné v tucích - zadek - vitaminy a,d,e,k) ap. Tedy využjte svou silnou stránku a propojte ji se slabou, přiřaďte čísla nebo znaky, které si pamatujete činnostem.
Zdá se, že jste spíš cvičila mechanickou, než logickou složku, zaměřte se na objevení logiky ve věcech a dějích.
Člověk má tu vlastnost, že se zabývá tím, co mu jde a vynechává, co mu nejde. Jestliže chcete pocvičit mozek v tom, co nejde, je potřeba tomu věnovat pozornost a zkoušet to posilovat, aby se tvořily nervové spoje. Zkuste to propojit s tím, co vám jde a utvořit si vlastní pomocné body a spojení. Lze využít i barvy, vůně, hudbu, cokoliv.
A asi nejpodstatnější věc je ta, že člověk si pamatuje, co ho zajímá a baví a nudné vypouští. To je přirozená vlastnost. Tedy je to o motivaci a jak si ozvláštnit to, co se učíte a nejde vám to. To je někdy hodně těžké.
doplněno 03.11.14 06:50:Ještě dodatek pro zajímavost – problémy se zapamatováním dějů a úkonů mají často pacienti s poškozením čelního laloku, což pochopitelně nejste vy, abyste to nevztahovala k sobě. Důvod, proč to píši, je přepojení do jiné části mozku pomocí hudby, kterou to kompenzují, která jim umožňuje tyto věci zvládat na jiné úrovni. Např. mají problém s navazujícími úkony při oblékání, nepamatují si, co a kam a ten sled. Pokud použijí k oblékání doprovodnou písničku nebo verše a zachytí se toho rytmu, některým to moc pomáhá. Ti, kdo toho využívají, si zpívají při všem, co dělají. Mají své oblékací, koupací a jiné písně, zpívají si při všem, co dělají. Když jsou přerušeni, ztratí nit a úplně se zastaví.
Jsou i studenti s geniální fotopamětí a někteří využívají právě spojení s hudbou, aby si zapamatovali doslovně množství textu, takže jsou schopni přezpívat studijní texty, které si sami pro sebe zhudebnili.
Postup prací, které si nepamatujete, si napište někam do sešitu a občas do něho mrkněte. Já to mám podobně, ale u mě jde spíš o roztržitost. Např. jdu do sklepa pro marmeládu. Cestou uvidím vajíčka, pak tam něco porovnám, pak na mě zavolá dítko, že chce utřít sopel a konečný výsledek? Jdu ze sklepa bez ničeho...v tom lepším případě donesu vajíčka. Ale jak se jmenoval jakýsi indický prezident, tak do si pamatuji perfektně. Ramaswamy Venkataraman
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.