Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chůvy v Plzeňském kraji

Od: nena odpovědí: 4 změna:

Ahoj maminky :) Čekáme miminko a začínáme pomalu řešit hlídání, páč studuji... Přes den bude hlídat babi, ale potřebujeme hlídání na noc, dokud se naše malá bude pravidelně budit, pětkrát týdně. Tak si jdu ke zkušenějším pro radu, kde vlastně takovou chůvu najít, jak dlouho předem je nutné se domluvit, kolik se vlastně takové chůvě platí, jestli hledat přes agentury a jestli je vůbec reálné najít paní na hlídání na celý pracovní týden?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

0x
Nedovedu si tohle vůbec představit. Svěřit někomu na noc novorozence, když kojit může stejně jen matka. Ano, mléko se dá odstříkat, ale né každá má silný spouštěcí reflex a která v pohodě nakojí, nemusí odstříkat lautr nic, to byl třeba můj případ. Nebo rovnou z pohodlnosti najet na umělé mléko? Nějak se mi tohle odložení kojence příčí. Taky si nedovedu představit, že pohodím dítě a dokážu se soustředit na učení. Hormony udělají své a po porodu nemá matka myšlenky na nic jiného. 5x v týdnu celou noc, to bude pěkná sumička. Za stovku za noc to nikdo dělat nebude, spíš tak za stovku na hodinu a to minimálně, však takové hlídání by velmi výrazně ovlivňovalo i život samotné chůvy. No zkrátka já bych si snažila vyjednat individuální studijní program nebo studium přerušit, alespoň na půl roku.

hodnocení

0x

Mám zkušenosti z opačné strany, právě jako nejdříve au-pair a poslední 4 roky spíše chůva. Kdyby mě rodina požádala o 5x noc, tak si za to určitě nechám dobře zaplatit - jak se při něčem takovém dá normálně pracovat pokud se třeba malé bude budit opravdu hodně? Očekávala bych také, protože je to opravdu malé dítě, že budu přes noc u nich, měli byste tedy mít vyřešené "bydlení" pro chůvu. Na kanapi u někoho v obýváku 5x do týdne bych nespala a pokud mímo hodláte dávat k chůvě - opravdu to nedělejte. Dítě na noc k cizímu člověku do bytu nepatří, to až bude větší a měl by to být někdo známý.

Nejsem vehementně proti tomu, když si maminky pořizují hlídání (hodně mých známých je opravdu hodně protichůvovsky naladěných), pokud je to vyloženě potřeba nebo proto, aby žena zůstala "psychicky zdráva" a "nohama na zemi", ale skoro bych se, pokud to aspoň trochu jde, pokusila to studium přerušit. Přes den babča a přes noc chůva? První rok života dítěte? Zvažte to, jestli nebudete litovat... (Ne dítě - babička se postará dobře a chůvu předpokládám vyberete důkladně, ale kvůli Vám. Ten čas s prckem už nedoženete, nikdy Vás to malé nebude potřebovat tolik, jako v tuto dobu.)

doplněno 25.08.14 17:05:

Omlouvám se, vlastně jsem Vám vůbec neodpověděla na dotaz. Chůvu bych si přes agenturu nepořizovala, budete platit i agentuře. Na každém serveru Vám na inzerát odpoví plno mladých žen nebo čerstvých důchodkyň, stačí si vybírat. Můžete si je vyzkoušet, nechat je s prckem být a pak se rozhodnout, nebo zkoumat životopisy a reference. Kdybych si já vybírala hlídání, udělám zkoušku s prckem a uvidíme, jak jí to půjde - dokážu ale vhodnou péči o dítě dobře posoudit (myslím). Vaše malé bude opravdu malé, chtěla bych tedy někoho, kdo má zkušenosti s takto malými dětmi, nejlépe zdravotní sestra. Reference jsou také vhodné, nejlépe telefonem, abych se s tím člověkem sešla a aby mi do očí řekl "ano, takhle paní se mi starala o kojence, šlo jí to výborně". Ne nějaký podepsaný cár papíru.

nena
hodnocení

Holky díky, nemějte mě prosím za nějakou necitu. Všichni mi říkají, že to mám sice pěkně naplánované, ale až se malá narodí, nebudu jí chtít dát z ruky, čemuž ale moc nevěřím... Vím, že spousta maminek toto odsoudí, ale já se prostě kvůli dětem nevzdám vzdělání a kariéry. Obzvlášť, když vím, že naše malá nebude nijak strádat. Samozřejmě chůva bude přes noc u nás, do dětského pokoje jsme dali rozkládací gauč a máme i několik pokojů pro hosty, ráno může klidně dospat u nás i když tomu moc nevěřím hihi, bydlíme tu tři generace (s malou už to budou čtyři:)) takže je tu živo.
Kojit nebudu, ale dnes UM dokáže opravdu dobře nahradit mateřské mléko.
Hlavně mi neraďte, ať školu na rok odložím, to bych neudělala, páč pochybuji, že bych se pak vrátila.
Ještě se chci zeptat k těm agenturám, opravdu jsou tam chůvy nějak "kvalitnější"?

Než agentura najme nějakou chůvu, požaduje osvědčení o čemkoliv, co zaručí vhodnost ženy pro toto povolání - vzdělání (pedagogické nebo zdravotnické), kurz první pomoci, praxe s dětmi (kroužky, učení, tábory, ...) a reference. Dle mého je to ale všechno to, co si můžete ověřit sama. Pokud nemáte nouzi o peníze, tak si klidně agentuře připlaťte, myslím, že pod 200,- za hodinu se asi nedostanete, vzhledem k povaze práce. Já osobně bych vybírala podle vlastního citu a sympatií, samozřejmě vedle referencí a zdravotnického vzdělání nebo zkušeností s kojenci. Např. já mám zásadu, že NIKDY matce nemluvím do výchovy a to ani náznakem, ačkoliv mám větší zkušenosti, a VŽDY jednám s dítětem tak, jak to mají oni v rodině. Výjimku bych udělala v případě, že by bylo v ohrožení dítě nebo jeho zdraví a vývoj. Ale ze zkušenosti vím, že jiné chůvy to tak striktně nemají. A tohle jsou věci, které agentury neřeší. Chcete domů chůvu, která Vám bude radit, co a jak (v případě, že o radu nežádáte)? Já tedy určitě ne. Proto bych částečně při výběru chůvy dala na sympatie. Musíte si "sednout". Nebuďte na nic moc "jemná", já jsem radši, když dostanu pevné instrukce hned na začátku - nedojde pak k situacím, kdy Vy si po nějaké době uvědomíte, že to vlastně chcete jinak, a musíte chůvě říct, že to dosud dělala "špatně".

Asi před 4 lety - to jsem začínala s dětmi pod 1 rok - jsem hlídala holčičku ve zahraničí, mezi 3 a 9 měsíci. Byla jsem s ní od rána do 3-4 odpoledne. Pak si ji vzala matka, dala ji spát (požadovala, abych ji nedávala v průběhu mé péče moc spát, aby jí spala odpoledne a ona mohla uvařit a tak). Malá se v 5 probudila a v 9 šla spát. Nechápala jsem, jakto, že jí stačí být se svým dítětem tak málo. No, mrně šlo v 9 měsících do školky, máma do práce na plný úvazek, vracela se v 6 večer, tak jsem se pak divit přestala. Takže nesoudím Vás, je to Váš život a Vaše dítě, jen si myslím, že jednou - třeba někdy v budoucnosti - budete litovat, že jste s prckem nebyla více. Je to první rok života, ten se už neopakuje.

S tou školou máte pravdu, do běhu studia se vrací nesmírně těžko, takže v tomto chápu Vaše odhodlání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]