Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíly mezi tituly

Od: zavinac® odpovědí: 7 změna:

Zdravím,,jaký je rozdíl mezi Mudr, a Dr...děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

1x

Doplním, že v praxi někdo uvádí před jménem dr. nebo Dr. jako zkratku za malý doktorát (třeba nechce, aby se poznalo, že má titul RSDr.).

hodnocení

0x

Dr. (s velkým D) je zkratka pro Ph.D. = tzv. velký doktorát; MUDr. je jeden z tzv. malých doktorátů, které jsou na úrovni magisterského vzdělání s absolvovaným rigorózním řízením.

doplněno 24.08.14 13:30:

Jinak pro veškeré malé doktoráty (PhDr., RNDr., JUDr., MUDr., MDDr. ... atd.) je zkratka dr. (s malým d)

hodnocení

Tak tomu nrozumím,,,,co to je malý doktorát? MUDr.?

Tady máš rozdíly : cs.wikipedia.org/... A Doktor je : cs.wikipedia.org/...

Ano, MUDr. je jeden z malých doktorátů (a vůbec všechny, které končí na Dr.). Uděluje se absolventům magisterského studia, kteří vykonali rigorózní zkoušku a napsali rigorózní práci. Malé doktoráty jsou rozlišeny podle oborů - MUDr. - lékařství, MDDr. - zubařství, RNDr. - přírodní vědy, PaedDr. - pedagogika atd.

Jediný opravdový doktorát je Ph.D. - pro všechny obory, kromě teologie (tam je Th.D.), a je výsledkem několikaletého doktorského studia + habilitační práce.

atreus*

Opravuji:

"kteří vykonali rigorózní zkoušku a napsali rigorózní práci" - to se netýká MUDr. - lékařství, MDDr. - zubařství, kteří dostanou titul hned po absolvování školy

"několikaletého doktorského studia + habilitační práce" správně: dizertační práce

S tou habilitační prací máte pravdu *hi*. Nějak se mi to v hlavě popletlo, asi proto, že jsem ještě nepsala ani jednu z nich. *smich* Ale ohledně toho MUDr. titulu - MU údajně tento titul uděluje až na základě vykonané rigorózní zkoušky (alespoň jsem tak nedávno četla na jejich stránkách). Jak je to u ostatních VŠ, nevím - nezjišťovala jsem to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]