Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mi vzít syna?

Od: emilie* odpovědí: 39 změna:

Hezký den,mám malého synka s cizincem, který je ze Srí Lanky. Partner se vrátil do rodné země a já také, je uveden v rodném listě malého. Oznámil mi, že rodiče mu našli nevěstu a nemůže si tedy vzít mně, ani rodičům o nás neřekl. Teď by rád, kdybysme za ním přiletěli na SL, ale já mám strach, aby z toho nebyly problémy. Každý mi říká, abych si zjistila jak to je a nepřišla o malého když se tam s ním vydám. Je tady někdo, kdo by mi dokázal poradit čeho se vyvarovat a zda o cestě na SL s dítětem uvažovat? Z právního hlediska, zda by mi ho mohl vzít nebo tamní úřady by mohly dělat problémy atd.?

Děkuji všem za rady a přeji pohodový den.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

9x

Prostě a stručně. Rozhodně nikam nejezdi. Pokud tam pojedeš, tak ti ani soudní rozhodnutí k ničemu nebude. Pokud rodina otce bude chtít dítě, tak si ho prostě vezme a na přístup tamních úřadů bych moc nespoléhal. Byla by to možná záležitost na léta. Celé to vypadá asi tak: "Přivez nám dítě a vrať se domů."

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, nejste první kdo mi tohle říká a já to beru na vědomí. Již jsem vše přehodnotila a na SL nepoletíme!

doktpr365*
hodnocení

6x

Proč za ním poletíte,když si bude brát jinou.

emilie*
hodnocení

Na tuto otázku se snažím sama sobě odpovědět. Děkuji za Vaši účast.

iz*
hodnocení

4x

On nechce, abyste "za ním přiletěli", ale abyste mu přivezla syna. Pokud tam se synem poletíte, vrátíte se pravděpodobně bez něho.

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, ano, vypadá to tak nebo to tak působí, nevím co by tam na nás čekalo a proto jsem došla k rozhodnutí na SL neletět!

zztop*
hodnocení

2x

Proč si pořizujete děcko s někým/něčím takovým? Málo příběhů o podobných národech?

Nejezděte za ním a tečka co víc chcete.

emilie*
hodnocení

Děkuji za Vaše doplňující dotazy... máte děti? Byl(a) jste někdy zamilovaný(á)? V mém případě jsem toho muže milovala a proto pro jsem si s ním "pořídila" dítě, to malé je z lásky a na tom se nic nemění :o)

Četla jsem dost příběhů a také slyšela o tom jak některé ženy dopadly, právě proto jsem zadala svůj dotaz ohledně mé situace. Logicky z toho vyplývá nikam nejezdit...

simonatt*
hodnocení

2x

Já si myslím,že pokud on chce,abyste přijela za ním a přitom víte,že tam má určenou nevěstu,že bych na něj naléhala,aby přijel sem a tady aby se dalo vše do pořádku-t.j. sňatek,event. ohledně synka, papíry apod.Pak budete více jistá,že je Váš svazel legitimní.Ale já bych za ním teď nejela,tam prostě vezmou dítě kam chtějí,vůbec se s Vámi nebudou bavit a pláč a slzy na ně neplatí.Zůstanete sama,on se za Vás v tom jejich prostředí nepostaví a nakonec budete bez syna.Pokud on chce Vás,syna,tak není co řešit,proč by tu nebyl s Vámi a po nějakém čase se uvidí,kdo kam s kým půjde.

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, ano, také si teď myslím, že by bylo lepší, aby přijel on. Pozveme ho a uvidíme jak moc o malého stojí :o)

hodnocení

2x

pokad ti to aspon trošičku přemýšlí tak zústanete oba v čechách a o týdle zemi si necháte pouze zdát

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, ano, bude lepší zůstat v ČR.

aaella*
hodnocení

1x

Doporučuji Vám jednu praktickou věc: Ať Vám Váš partner zašle předem písemný souhlas (v úředním jazyce SL) s úředně ověřeným podpisem, že souhlasí, abyste Vy a Váš syn (přesně identifikovat obě osoby) mohly kdykoliv vycestovat z SL. Tento dokument je pro Vás velmi zásadní, v případě problémů Vám nebude bráněno ve vycestování ze země.

ladinpraha*

Tento dokument ale nezajistí, že bude syn v době plánovaného vycestování ze SL k nalezení. Může přece cestovat po příbuzných ...

iz*

Souhlasím s Ládinem. Navíc je velmi snadné matku o dokument v průběhu jejího pobytu na Srí Lance připravit (může se "záhadně ztratit").

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor a radu, rozhodla jsem se na SL neletět a ušetřit si tak případné problémy.

hodnocení

1x

Já bych o tom rozhodně ani neuvažovala. On se bude ženit, neřekl o vás rodičům a své rodině...Tak co byste tam proboha dělala? Máte svěřené dítě do své péče? Máte vyřešeny alimenty a upraven styk s rodičem, který dítě v péči nemá?

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, máte pravdu, co bych tam dělala?!

lidus*
hodnocení

1x

Jak zde již mnohokrát zaznělo NIKDY, zapomněla bych, že existuje, i na to, že bych od něj kdy viděla korunu na dítě. Na chalupě má jedna mladá lékařka ze studií krásnou památku, černou dceru , nádherné dítě ale celá rodina si na vesnici užije pošklebků a zbytečných řečí, babička byla udivená když si moje blonďatá vnučka s černou Aničkou hrála a vzala ji na svačinu k nám a tak jsem se dozvěděla, že otec je z Ghany, dítě nikdy neviděl, neplatí na něj a jelikož jen žebrá aby matka s dcerou přijely, nikdy to dítě neuvidí, jen blázen by odvezl děcko někam, kde zákony neplatí a už by ho nemusel nikdy vidět. Vy máte syna, tím víc by se otci hodil. Nechápu jak si vás dovolí někdo soudit, je to dítě jedné velké lásky a jestli je černé, bílé nebo zelené by mělo být dnes (snad už vyspělé společnosti) jedno. Držím palce a doufám, že už ani trochu nemyslíte na to, že pojedete se synem na návštěvu.

emilie*
hodnocení

Velmi děkuji za Váš názor a připojený příběh, vím, že nejsem sama a to mi pomáhá, jak jsem psala, neměnila bych! Po zralé úvaze a odpovědích od lidiček tady na poradte.cz jsem se rozhodla nikam neletět, zůstat v Čechách, můj synek je moje všechno!

Ještě uvažuji o tom, zda by nebylo od věci změnit malému příjmení a uvést v rodném listu otce neznámého ( pokud to jde ) On se stejně bude ženit a tím by se to možná dalo i trochu "ošetřit", aby si na něj nedělal nárok.

Mám to stejné, dítě vidí jen přes Skype, neplatí na něho nic a to je asi tak všecko... ale on bude mít jistě své děti až se ožení, takže bude taky spokojený a třeba časem na nás zapomene... kdo ví?!

pohanka*

Jistě se časem najde nějaký další, nový muž, který bude mít rád Vás i chlapce. Malý má sice právo znát svého pravého otce, ale pokud je malý, tak bych mu ho moc neukazovala, zvláště když se pravidelně nepodílí na výdajích spojené s výchovou a výživou dítěte. Nekontaktovala bych ho, jedině když by zavolal on sám. Časem kontakty budou jistě řídnout. Záleží, jak se vyrovnáte Vy sama se skutečností, že to byla velká láska.

Až bude chlapec velký, může se sám rozhodnout, jestli chce otce poznat.

iz*

Tazatelka tu sice tuto otázku neřeší, ale nedá mi to nereagovat na častý omyl: To, zda otec dítěte plní svou vyživovací povinnost nijak nesouvisí s právem dítěte na otce a s právem otce na styk s dítětem. Určitě bych neradila "dítě moc neukazovat", protože otec neplatí.

repkin*
hodnocení

0x

Otec má na dítě stejný nárok, jako Vy, takže si nejdříve soudem nechte upravit výživné jak pro Vás jakož-to neprovdanou matku a také na dítě, dále také styk a výchovu dítěte. Aby tam bylo od kdy do kdy ho může mít on a kdy ho musí vracet. Pokud by to nerespektoval, dopouštěl by se tak trestného činu. Do té doby se nedopouští vůbec ničeho.

doplněno 24.08.14 13:24:

SL není ČR je sice pravda, ale pokud bude mít soudně v ČR určené, že musí dítě vrátit tak a tak a neudělá to a "unese" ho do SL, tak se dopouští trestného činu, a nastupuje mezinárodní právo, zatykače apod. pokud to nebude mít určené, nedopouští se ničeho a ona už dítě nikdy neuvidí. Kapiš?

doplněno 24.08.14 13:55:

Kdyby jí chtěl, tak se tam nežení za jinou a po tazatelce nechce, aby za nim přijela ale přijel by on sem proboha ...

zztop*

Teorie hezká, ale praxe bude úplně v řiti. SL není ČR a už jen kvůli té vzdálenosti bude cokoli problém. Navíc tyhle národy si z našich zákonů dělají toaletní papír.

emilie*
hodnocení

Na SL se toaetní papír používá velmi zřídka, většinou se všichni omývají vodou :o) ale děkuji za Váš postřeh, je docela možné, že naše zákony nikoho tam daleko zajímat nebudou, s tím je třeba počítat!

emilie*
hodnocení

Děkuji, vím, že otec má nárok, proto jsem uvažovala, že tam poletím, protože mi řekl, že za námi nemůže přiletět, ale neuvedl důvod proč, myslela jsem si, že by to mohlo být kvůli vízu, ale nejspíše nebude, nemáme soudně uspořádány tyto záležitosti, on nás "opustil" a já zůstala s malým sama.

Ano, SL není ČR, tak bude lepší zůstat doma a vyhnout se tak zbytečným problémům, které by mohly nastat!

martinaa*
hodnocení

0x

Pochybuji, že soud rozhodne ve prospěch otce, když má syn matku a celou další rodinu tady v Česku, mluví (předpokládám) česky, poskytuje se mu vzdělání v češtině, navštěvuje třeba českou mateřinku aj.

Pokud tam pojedete, tak je taky možné, že e vrátíte bez syna, protože Vám ho prostě seberou. Ne úřady, ale partner s rodinou, proč asi chce, abyste tam přijela? Rodiče mu našli nevěstu, hmmm... asi je mu 16 let, když se neumí rozhodnout sám.

emilie*
hodnocení

Bude lepší nikam nejezdit, děkuji za Váš názor, rozhodovat se umí sám a dal přednost svým rodičům a jejich přání před svým synem, kterého tají, a proto se s tím musím smířit.

emilie*
hodnocení

Děkuji všem za názory a rady, nejlepší bude nikam nejezdit a zkusit ho pozvat do ČR, pokud chce synka vidět, pak by mohl přiletět. Na SL je bohužel tradice, že děti poslouchají své rodiče a musí si vzít toho koho jim určí, asi jste všichni slyšeli o tzv. domluvených manželstvích, kde to dojednají a basta. Pro nás je to přitažené za vlasy, ale u nich denní chléb, stejně tak v Indii. My jsme měli pěkný vztah a milovali se, dokud nás osud nerozdělil, mně alespoň zůstal synek a je to můj život, nerada bych o něho přišla jen kvůli tomu, že jako hodná holka poletím s malým na SL, aby ho tatínek viděl, to byl můj záměr. Ale opravdu bude lepší když ho zkusíme pozvat sem do ČR, uvidíme zda o malého natolik stojí, aby přiletěl.

pohanka*
hodnocení

0x

Jakou k němu můžete mít důvěru, když rodičům o Vás a o dítěti neřekl?

Odpovězte si sama. Co víte o jeho rodině, kolik je členů rodiny, jakého je vyznání, jakým jazykem hovoří, jaké je zaměstnání rodinných příslušníků, jak se pohlíží na ženu v této rodině?

Muži - cizinci se u nás chovají tak, aby zapadli, nevyčnívali, přizpůsobí se, řídí se našimi pravidly, kolikrát svým galantním chováním převálcují naše kluky.

Po návratu do jejich vlasti se samozřejmě chovají tak, jak byli zvyklí, v čem vyrostli. Nemohou tam zavádět zvyky naší země. Tím, že mu rodiče vybrali partnerku o něčem svědčí. On tam bude poslouchat radu starších, nebo nějakého nejstaršího příbuzného. Tyto informace by jste měla vědět, ještě než se tam vydáte. Postavení ženy, její síla hlasu, čí jsou děti? Například u muslimů patří děti otci. Syn jako pokračovatel rodu - bojovník, dcera jako budoucí matka. Muslimů je ale na Srí Lance procentuelně méně. Nevíme, jakého jsou vyznání.

Objevíte se tam a nebudete tam vítaná. Bála bych se toho.

Něco jiného je přijet na Srí Lanku jako turista. A jiného, jako žena, která má se synem již dítě a vlastně přišla do rodiny jako další člen? Jak se vlastně pohlíží v této zemi - rodině na nemanželské dítě a jeho matku.

Budete sama proti jeho rodině a on bude stát při Vás, nebo si nebude chtít rozhněvat rodinu? Pokud má vybranou nevěstu, jaký je zvyk ohledně již přislíbení, nebo věna? Neproběhly již nějaké obřady námluv mezi rodiči obou stran a jaká by byla pro rodinu nevěsty potupa, kdyby jste se tam objevila Vy se synem?

Pokud se ptáte, tak já bych tam nejela. Četla jste např. knihu Bez dcerky neodejdu?

Je možné, že jeho rodina je přátelská, vzdělaná, inteligentní, otevřená ve svých názorech, není fanatická ve své víře, ale to my nevíme, takže těžko budeme radit. Pokud by jste s jeho rodinou již komunikovala telefonem, přes Skype, tak by to možná mohlo vyjít, ale oni o Vás ještě nevědí, tak tam je nějaká chyba!

Nejlepší by bylo najít někoho, kdo tam žije, kdo by Vám dal odpovědi na Vaše podrobné otázky a přiblížil Vám postavení ženy - cizinky /jiná, je-li vůbec u Vás nějaká, víra/ v rodině.

Co očekáváte z této případné návštěvy?

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, důvěru v něj pomalu ztrácím... občas ani nevím čemu mám věřit, jisté je však to, že nás opustil a to mluví za vše. Jejich vyznání je Budhistické a prý je to velký průšvih když má nemanželské dítě, ale to není třeba řešit. Jeho bratři o nás vědí, pouze rodiče ne a to je zásadní, bohužel proti své rodině a jejich přání s výběřem budoucí ženy on nepůjde. Rozhodl se, že uposlechne rodiče i když má se mnou syna, rodina je pro něho více, takže já se s tím pomalu smiřuji, žvot jde dál. Chybou bylo být naivní a myslet si, že by to mohlo fungovat, děkuji ještě jednou za Váš obsáhlý komentář a přeji Vám vše dobré :o)

jumba
hodnocení

0x

Neřekl o vás své rodině proto, že tam nevěstu vybírají rodiče. Podle toho, jaké jsou vyznání. Rodiče seženou muže ( kapuwu), který vyhledá vhodné nevěsty. Pak ještě rozhodují horoskopy a různé propočty. A hlavně, nevěsta má být pannou až do svatby. Většina rodin to přísně vyžaduje.

Proč vás do Srí Lanky zve, je to, že máte syna. Kdyby se vám narodila dcera, tak nebude o vás tolik stát. Rodit syny je tam nejdůležitější. Ale vy nejste a nebyla jeho ženou, tak nevím, proč chce, abyste přijela. Rodina by vás nepřijala. Snad jen syna. Ani nečekejte, že on přijede sem, když má před svatbou. Neporuší zákaz rodičů.

Doporučuji do Srí Lanky nejezdit, máte-li svého syna ráda. Neznáme vašeho expřítele, ale hlavně jeho rodinu. Třeba by vše proběhlo hladce a vy se vrátila se synem zpět. Ale můžete se také vrátit sama.

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, jsou Budhistického vyznání, neporuší tradice a nepůjde proti vůli své rodiny jak vím. Rozhodla jsem se na SL nejezdit, pozveme ho a uvidíme, ale nevěřím tomu, že přiletí.

hoid
hodnocení

0x

Pokud budete se synem SL, může si syna nechat.

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor.

hodnocení

0x

Rodiče mu našli nevěstu a on si vás nemůže vzít,to snad mluví za vše.buďte doma a nikam nejezděte.

emilie*
hodnocení

Děkuji za Váš názor, ano, bude lepší zůstat doma s vyhnout se tak případným problémům, o syna rozhodně přijít nehodlám, takže preventivně zůstaneme doma v Čechách :o)

magdalen*
hodnocení

0x

Ano, může. A může s ním i podloudně vycestovat z ČR. Byla bych velmi opatrná a obezřetná.

emilie*
hodnocení

Velmi děkuji, myslím, že ani nepřiletí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]