Nejste přihlášen/a.
Dobry den, kamarad by chtel, abych mu delala garanta a ja se chci zeptat co pro me konkretne tento pripad garanta obnasi. Kamarad by pracoval u firmy Provident, kde by vyrizoval pujcky apod,zivnostak ma ale ne maturitu,kterou k tomu potrebuje. Po me by chtel, abych mu delala garanta, jelikoz maturitu mam. Prosim nevi nekdo, co by to pro me znamenalo, konkretne tento pripad garanta? Dekuji
Živnostenské podnikání
Kdo je garant, resp. odpovědný zástupce, v jakém vztahu musí být k podnikateli a jaké podmínky z hlediska živnostenského zákona musí splňovat?
Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která zodpovídá za řádný provoz živnosti a jejímž prostřednictvím podnikatel provozuje živnost, např. podnikatel, fyzická osoba, sám nesplňuje podmínku odborné způsobilosti. V případě právnické osoby je povinností odpovědného zástupce ustanovit u živností, kde se vyžaduje splnění zvláštních podmínek provozování živnosti. Odpovědný zástupce musí splňovat všeobecné podmínky, tzn. věk 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost a zvláštní podmínky provozování živnosti. Právní úprava živnostenského zákona vyžaduje mezi odpovědným zástupcem a podnikatelem uzavření smluvního vztahu. Zdroj: www.Pardubice
Ne, garanta bych nedělala, jste spoluzodpovědná.
doplněno 24.08.14 10:17:Už to sem dal 0000 ale ještě jednou, to slůvko "údajně"mluví za vše. Praxe je možná jiná ale já bych obavy měla, možná by to chtělo nastudovat živnostenský zákon, tam asi bude uvedeno víc.
Nemáme-li potřebné vzdělání, praxi nebo odborné zkoušky pro vázanou nebo řemeslnou živnost, můžeme se pokusit najít člověka, který nám bude dělat odpovědného zástupce podle § 11 živnostenského zákona.
Odpovědný zástupce je fyzická osoba, která bude odpovídat za "řádný provoz naší živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů". Tato osoba musí se svým ustanovením do funkce souhlasit a musí být s námi ve smluvním vztahu (pracovněprávním nebo jiném). Musí se zúčastňovat provozování živnosti v "potřebném rozsahu"(který ale není blíže definovaný). Definována je ale maximální výše pokuty, kterou může odpovědný zástupce dostat - 50 tisíc Kč. Ovšem při přímém porušení povinností garantovaných odpovědným zástupcem údajně nebývá postihován tento zástupce, ale přímo držitel živnostenského listu. zdroj: www. jakpodnikat
doplněno 24.08.14 10:30:zdarns.cz/... (ODPOVĚDNÝ ZÁSTUPCE). Pravda, o žádných pokutách a sankcích pro garanta jsem se nikde nedopátrala.
Lidus. NIKDY nebyl žádný garant za nic pokutován. Je to naprostý nesmysl. A jak jsem již jednou napsala - naprostý nesmysl je i funkce "garanta" jako taková.
Já vidím problém v této větě
Tato osoba musí se svým ustanovením do funkce souhlasit a musí být s námi ve smluvním vztahu (pracovněprávním nebo jiném).
Musela byste si pohlídat jakou smlouvu s vámi uzavře živnostník. Měsíčně vám bude vyplácet - plat - mzdu - odměnu atd. a vám se může stát, že budete každoročně podávat daňové přiznání a korunky danit, byť je nikdy nedostanete a vše bude jen papírově. Kamaráda moc neznáte - nechoďte do toho.
Hned po revoluci jsem dělala garanta a živnostník se nevrátil z dovolené. Půl roku jsem běhala po úřadech a chtěla problém vyřešit, ovšem v té době ani úředníci nevěděli jak to řešit bez sankcí.Pro mne to dopadlo dobře, ale již bych garanta nedělala ani v rodině.
Ohledně garanta sice nevím, ale zeptat se musím. Kamarád je jinak mentálně zdráv? Dělat pro Provident to hraničí s mentální nemocí. Už jen to, že nosí sebou peníze co vybere, lítají od nevidím do nevidím a prachy asi taky nic moc, protože to je furt někde, že hledají zástupce.
Jestli je mentalne zdrav to netusim, ale ja bych tohle rozhodne taky nedelala.. Ale to ohledne tohoto garanta me teda opravdu zajima co a jak..jestli do toho vubec jit ci nejit...
lucy. Pro Tebe z toho nic neplyne. Přesně jak tu kdosi napsal. Dojde-li k problému, odpovídá za to majitel firmy (FO). A jaký to teda má vůbec význam - ten garant.? Vůbec žádný...
Praveze jsem se vsude docetla,ze delat garanta urcitemu cloveku,znamena ze za toho cloveka v podstate odpovidam a kdyz dojde k nejakemu problemu,tak to bude na me..:/ jelikoz tomu cloveku moc neverim,tak mam docela strach abych se buhvi do ceho neupsala..
Lucy, vysvětlete mi prosím, proč uvažujete o možnosti kamarádovi "dělat garanta"pro činnost, kterou byste rozhodně nedělala?
To chápu, ale přesto doporučím se zamyslet: Proč dělat garanta pro činnost, o které máte pochybnosti, kterou byste sama nedělala?!
Já bych o garantovi uvažovala jen v tom případě, že bych té činnosti věřila, že bych o ní věděla vše potřebné, a že bych byla ochotna tuto činnost v případě potřeby i provozovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.