Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před cca týdnem se mi stal velice nehezký zážitek. V jednom nejmenovaném supermarketu na mě vyskočil jakýsi pofidérní mladík z ostrahy, s tím, že jsem něco ukradl a ať s ním jdu do zadu a ukážu mu obsah batohu a kapes. Na tuto výzvu jsem nijak nereagoval a vytáhl jsem mobil s tím, že zavolám PČR. Tento spratek mi mobil vytrhnul z ruky s tím, že policii zavolá on a zavoláme ji v zadu, se slovy "nebudeme tu nikomu dělat divadlo". V tom okamžiku jsem mu mobil vytrhnul zpátky a on se mě snažil odtlačit dozadu. V tu chvíli jsem dotyčnému mladíkovi dal úder do břicha a povalil jej na zem. Ihned po tomto incidentu jsem zavolal PČR. Té jsem ukázal obsah batohu i kapes, vše jsme sepsali, já požádal o zápis dvou svědku, kteří zde nakupovali (ochotně souhlasili). Nyní uplynul týden a já jsem předvolán k přestupkové komisi. Je to běžný postup nebo mám přejít do útoku (tresní oznámení na dotyčného mladíka)?
Hloupost co kde někdo psal že musíte ukázat obsah batohu , podle zákona má ochranka stejné pravomoce jako občan ( v USA mají větší statut a pravomoce ) , tudíž může provést tzn. občanské zatčení (OZ ) dle paragrafu 76 odst. 2 trestního řádu , jeli přistižen či bezprostředně po něm zadržen člověk po spáchání trestného činu , ale to má i občan právo na omezení osobní svobody , pokud jste ale navrhoval přivolání policie ( což by mělo předcházet OZ ) tak na vás neměl absolutně žádnou zánoně danou pravomoc sahat nebo se vás snažit zadržet nebo vám dokonce zabavovat telefon , něco podobného se mi stalo v Tescu na Andělu když tam ještě hlídali ABL ( Pana Bárty ) ale my tam udělali takové tóčo že se nám omluvil samotný manager provozu a to jsme nic neudělali jen jsme byli podnapilí a pohybovali se po obochu asi hodinu , ostrahy budov nebo obchodů si rády hrají na PČR ale sami vědí nebo měli by vědět ( od doby co je poviná při výkonu služby ostrahy certifikace ) že jsou to jen šášulkové který mají jen koukat připadně volat PČR ... , a to na nás tehdá zkoušeli ti mladíci že s námi hrozí trestní stíhání a že ho povedou atd ... :D :D , no prostě kdo trošku zná svá práva se jim může jen vysmívat ...
V podstatě je to běžný postup, pracovník bezpečnostní služby prokázal svou "inteligenci"a neznalost zákona, podle toho co popisujete už balancoval někde mezi krádeží na osobě a loupežným přepadením a může tak být jen rád, že to skončilo na přestupku. V podstatě jste zareagoval správně. Chce to zachovat klidnou hlavu a bavit se s nimi slušně. Nejsou však žádným orgánem, takže nejste povinnen uposlechnout jejich výzev viz. ukažte mi batoh, kapsy atp. (i když to lze normálně bez problémů když má člověk čisté svědomí udělat) a nějaké následujte nás dozadu apod. je irelevantní. Pořád se však bavíme o slušném člověku, který skutečně v obchodu nic neodcizil a nepoškodil.
" Ano, pokud si myslíte, že jsem něco ukradl, tak si mne klidně prohledejte tady, já proti tomu nic nemám, ale nejsem povinný s vámi kamkoliv chodit, pokud se vám něco nelíbí, přivoláme na místo policii se kterou budu spolupracovat. V případě, že na mne vztáhnete ruku, budu to brát jako útok na mou osobu a budu se proti němu adekvátně a přiměřeně bránit v rámci nutné obrany."
doplněno 23.08.14 20:08:Nehledě na to, že pokud se jejich "podezření"neprokáže, dopustili se oni dalšího přestupku a to tím, že vás obvinili ze spáchání přestupku aneb §49 odst. 1 písm. c) zák. č. 200/1990 Sb., ČNR o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
Dobrý den.
Pokuď jste nic neukradl/nebo ukradl/ tak ukázat batoh musíte.Na mobil ostraha neměla právo šahat a brát ho.Ani se po Vás nějak sápat.Jedině v nutné sebeobraně.Nedejte se a podejte trestní oznámení.
Dobrý den, udělal jste dobře, vše vyřešíte před komisí, řeknete jim to samé co policistům. Podle mne to byla NO, násilím se vás snažil omezit na osobní svobodě, prakticky bez důvodu. Jeho podezření nic neznamená. Ukazát batoh samozřejmě nemusíte, jediné, kdo může dělat prohlídku osobních věcí bez vašeho souhlasu je PČR a to ještě osoba stejného pohlaví. Domáhat se jí může, ale to je tak všechno. Při hrubém chování, jakém popisujete, je to jednoznačně nepřiměřené a pokud by mi mobil vzal, poprosil bych kohokoliv o zavolání PČR a nahlásil přepadení a krádež telefonu, násilím se ho pokusil získat. i když by to bylo k prdu, aspoň si to bude pro příště pamatovat. Z hlediska zákona nemá ostraha jiné pravomoce než vy.
doplněno 23.08.14 20:14:Nevím, když se kouknu do §83b 141/1961Sb., kde se osobní prohlídka ošetřuje, tak
Příkaz k osobní prohlídce
(1) Nařídit osobní prohlídku je oprávněn předseda senátu a v přípravném řízení státní zástupce nebo s jeho souhlasem policejní orgán.
(2) Nevykoná-li osobní prohlídku orgán, který ji nařídil, vykoná ji na jeho příkaz policejní orgán.
(3) Osobní prohlídku vykonává vždy osoba stejného pohlaví.
(4) Bez příkazu nebo souhlasu uvedeného v odstavci 1 může policejní orgán vykonat osobní prohlídku jen tehdy, jestliže příkazu nebo souhlasu předem dosáhnout nelze a věc nesnese odkladu, anebo jestliže jde o osobu přistiženou při činu nebo o osobu, na kterou byl vydán příkaz k zatčení. Bez příkazu nebo souhlasu lze též provést osobní prohlídku v případech uvedených v § 82 odst. 4.
------
Policejním orgánem se rozumí zásadně Policie ČR a její složky.
Lidi bavíte se mimo téma. Pravomoce policie ať si nastuduje každý kde chce. Řešíme tu postup ochranky. Ta na to právo nemá a tečka.
Píšete celkem hlouposti , za prvé prohlídku osobních věcí muže dělat jak policie ČR tak obecní či městská policie ale za určitých okolností ne " jak se jim zlíbí " , jistě když vás požádá musíte uposlechnout a pak se domáhat vysvětlení na které máte právo i písemně , kde musí být detailně popsáno proč jste byl požádán o kontrolu např jste odpovídal popisu pachatele tr.činu nedaleko od toho incidentu ,
za druhé prohlídku osobních věcí nemusí dělat policista stejného pohlaví , to si pletete možná s vězeňskou službou při nástupu např. do vazby nebo policistů jednájících v rámci tr. řízení kdy ale zase musí konat jen v případě nesnese.li věc odkladu tudíž né jen tak pro radost . V tomto případě musí kontrolovat osoba stejného pohlaví plus druhá osoba jako svěděk kontroly .
Za třetí , když zavoláte policii s tím že jste byl přepaden o telefon nebo že vám byl scizen , tak se momentálně dopouštíte trestného činu nabádání k lživé výpovědi ,.
Osoba byla pouze neoprávněně omezena na osobní svobodě kdy se mohla v míře přiměřené útoků bránit tzn. rána pěstí do xichtu toho smrada , odemne jí schytal ferda z Tesca na Andělu ..
Rozhodně jděte na přestupkové a zavařte tomu pseudo " samopolicistovi " ...
Ano ale nepleťte si pojem osobní prohlídka a prohldka osobních věcí o které se bavíme my a o které jste napsal že jí smí proádět pouze osoba stejného pohlaví což je nesprávné , to co jste sem okopíroval mi dává pouze za pravdu u mého posledního komentu ..Přečtěte si pořádně co jste napsal a co jsem napsal já ...
Policejním orgánem se nerozumí zásadně PČR ale celé složky spadající k orgánům oprávněným činým v trestním řízení , který se řídí nejen zákonem o policii a pokynama státního zástupce .
Nějak se nám vytratila ta rána do břicha, kterou tazatel uštědřil pracovníkovi ochranky; je otázkou, zda ránu do břicha lze (bez emocí) chápat jako nutnou obranu proti odejmutí mobilu - to ale posoudí buď přestupková komise, nebo soud; záleží na stupni případného poškození zdraví pracovníka ochranky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.