Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební spoření a majetkové vyrovnání

Od: misa* odpovědí: 3 změna:

jsem 2,5let rozvedená.majetkové vyrovnání jsme měli dohodou.teprve nyní jsem slyšela,že stavební spoření placené jedním z manželů,se nezahrnuje do vyrovnání.chtěla bych vědět jestli je to pravda a jestli ano,zda mohu dodatečně v dohodě zahrnuté spoření vyloučit.děkuji předem za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Našla jsem pouze tuto níže uvedenou poznámku - odpověď na stejnou otázku v jiné diskuzi. Ale četla jsem , že do SJM se zahrnuje třeba i penzijní pojištění z doby manželství. Zkusím ještě najít něco k tomuto tématu. Ale v odpovědích, co určitě nespadá do SJM, se nikde nevyskytovalo stavební spoření. Takže pravděpodobně ano, neboť spoření bylo hrazeno ze společných rodinných financí. Navíc se domnívám, že dohodu o vypořádání Vám sepisoval právník, který je jistě obeznámen s platnými paragrafy. *cteni*

Stavební spoření založené v manželství spadá do SJM,pokud si manžel spoření nechá a nevypoví ho ,měl by Vás poměrnou částí vyplatit a to by mělo být uvedeno v dohodě o rozdělění majetku po rozvodu.

hodnocení

0x
(1) Společné jmění manželů tvoří
a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka, 3)
b) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.
(2) Stane-li se jeden z manželů za trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva, nezakládá nabytí podílu, včetně akcií, ani nabytí členských práv a povinností členů družstva, účast druhého manžela na této společnosti nebo družstvu, s výjimkou bytových družstev.
a zároveň platí podle ust. § 144 zák.č.40/1964 Sb., občanský zákoník, že:
Pokud není prokázán opak, má se za to, že majetek nabytý a závazky vzniklé za trvání manželství tvoří společné jmění manželů

hawatt*
hodnocení

0x

nejvyšší soud v jednom svém rozsudku uvedl, že smlouvy, jejichž výhody se vztahují, pak i povinnosti. Ale to se spíše vztahuje pro případ, že by manžel udělal dluhy a někdo to po Vás chtěl.

Já bych dopručoval učinit dodatek ke smlouvě o vypořádání společného jmění, ve kterém bych spoření uvedl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]