Nejste přihlášen/a.
jsem 2,5let rozvedená.majetkové vyrovnání jsme měli dohodou.teprve nyní jsem slyšela,že stavební spoření placené jedním z manželů,se nezahrnuje do vyrovnání.chtěla bych vědět jestli je to pravda a jestli ano,zda mohu dodatečně v dohodě zahrnuté spoření vyloučit.děkuji předem za odpověď.
Našla jsem pouze tuto níže uvedenou poznámku - odpověď na stejnou otázku v jiné diskuzi. Ale četla jsem , že do SJM se zahrnuje třeba i penzijní pojištění z doby manželství. Zkusím ještě najít něco k tomuto tématu. Ale v odpovědích, co určitě nespadá do SJM, se nikde nevyskytovalo stavební spoření. Takže pravděpodobně ano, neboť spoření bylo hrazeno ze společných rodinných financí. Navíc se domnívám, že dohodu o vypořádání Vám sepisoval právník, který je jistě obeznámen s platnými paragrafy.
Stavební spoření založené v manželství spadá do SJM,pokud si manžel spoření nechá a nevypoví ho ,měl by Vás poměrnou částí vyplatit a to by mělo být uvedeno v dohodě o rozdělění majetku po rozvodu.
nejvyšší soud v jednom svém rozsudku uvedl, že smlouvy, jejichž výhody se vztahují, pak i povinnosti. Ale to se spíše vztahuje pro případ, že by manžel udělal dluhy a někdo to po Vás chtěl.
Já bych dopručoval učinit dodatek ke smlouvě o vypořádání společného jmění, ve kterém bych spoření uvedl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.