Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uřad práce a nemocenská

Od: sabina6789 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Jsem ted na nemocenské. V dubnu mi bylo 59let. Do předčasného duchodu mužu jít v srpnu 2015. Z podpory v n ezaměstnanosti jsem vybral 3 měsíce.Zaměstnanec mne propustil ve zkušební době. Momentálně pobírám nemocenskou. Plat jsem měl v době propuštění 15000kč hrubého. Když skončím nemocenskou a pujdu na uřad práce v jaké výši budu brát podporu v nezaměstnanosti? Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

milan23*
hodnocení

2x
Myslím že starší 55 let mohou dostat podporu až na 11měsíců.Na internetu je online kalkulačka, kde si vyplníte parametry a částku Vám to spočítá.

zwiki*
hodnocení

2x

Dobrý den.V nemoci se Vám dávky pozastavili.Z ÚP budete brát ještě měsíc 50% a po zbytek/8 měsíců/ 45% průměrného čistého měsíčního výdělku, dosaženého v posledním zaměstnání.

iz*
hodnocení

2x

První odpověď není (pravděpodobně kvůli nepřesným informacím v dotazu) přesná. Odpověď od Zwikiho se na Vaši situaci může vztahovat ohledně výše podpory, přestože u Vás nejde o přerušení pobírání podpory na dobu pobírání nemocenského (Vy jste nastoupil do nového zaměstnání a následně onemocněl).

Nepropustil Vás zaměstnanec, ale zaměstnavatel.

Z údaje o vyčerpání 3 měsícůpodpůrčí doby odhaduji, že jste po evidenci na ÚP nastoupil do nového zaměstnání, v němž jste odpracoval 3 měsíce nebo méně (odhaduji z informace o zrušení PP ve zkušební době).

Nárok na podporu mít budete. Jestli jste dalším zaměstnáním získal dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíců (chybí informace o dni vzniku a ukončení zaměstnání), budete mít znovu nárok na celou podpůrčí dobu.

Činí-li doba důchodového pojištění získaného po ukončení předchozí evidence méně než 3 měsíce,budete mít nárok "jenom"na zbytek podpůrčí doby, tedy na 8 měsíců (jeden měsíc byste pobíral 50 % a zbylých 7 měsíců 45 %).

Podpora se Vám vypočte z průměrného čistého výdělku nebo – pokud by nebylo možné za rozhodné období stanovit průměrný výdělek – z pravděpodobného výdělku.

------- Máte-li zájem o přesnější informace, dopňte prosím informace k poslednímu zaměstnání, důležité jsou především údaje o dni vzniku a o dni ukončení zaměstnání, den vzniku nemoci a jejího ukončení, nebo zda nemoc stále trvá.

–––––– Odkazy:

Podpora po předch/... (zákon č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti, § 48)

Práva a povinnost/... (portál MPSV, i zde najdete informace k nároku na podporu)

Poučení uchazečů /... platné od 1. ledna 2014 (formát PDF, 186 kB)

[Poučení jste obdržel obdržel při předchozí evidenci, při nové evidenci je pravděpodobně obdržíte znovu.]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]