Nejste přihlášen/a.
Ahoj, kontrolovali (nezletilého) mě na diskotéce na přítomnost alkoholu v krvi a prej že jim musím dýchnout.
Zajímalo by mě jestli "musím dýchnout", protože třeba i řidič auta ji může odmítnout.
Díky
To Martini.Zajímalo by mne ze kterého zákona vycházíte.Dotyčný ani neřídil motorové vozidlo ani nebyl v práci.Silně pochybuji,že by Vás mohl někdo v jakékoliv uniformě jen tak na ulici v obchodě nebo na diskotéce pod jakoukoliv záminkou k něčemu takovému nutit.Tudíž není co odmítnout a není ani přestupek.Ale rád se nechám poučit.Děkuji.
zakon 283/1991 o Policii ČR
§ 24
(1) Policista je v souvislosti s řízením o přestupcích oprávněn vyžadovat
a)...
b) lékařské vyšetření včetně odběru krve a moče ke zjištění alkoholu nebo jiné návykové látky
c) jiná odborná vyjádření; dále je policista oprávněn provádět ohledání místa přestupku, ohledání věci mající vztah ke spáchanému přestupku a v souvislosti s tím zjišťovat a zajišťovat stopy.
Osoba je povinna se podrobit, jen není-li to spojeno s nebezpečím pro její zdraví.
Odmitnout tedy dle zakona nemuzete (pokud neni ohrozeno Vase zdravi), ale policie Vas samozrejme nasilim nutit nebude. V tom pripade se na vas ale bude automaticky hledet jako na podezreleho. Odevzdaji Vas rodicum, informuji socialku a Vasi rodice si to odskakaji.
a co měšťáci, také mohou? Tazatel neuvádí, ale na tyhle procházky po barech nejčastěji chodí MP.
Nemohou, ale dle paragrafu 11 o obecni policii (553/91) mohou pozadovat totoznost a hlavne dle paragrafu 13 mohou podezrelou osobu predvest na policii. A ta uz pak samozrejme zkousku vyzadovat muze.
Ale pokud straznici kontroluji, tak jim jde predevsim o to, ze se pak podezrelym stava provozovatel diskoteky nebo obsluha, ktera nezletilemu nalila a ne ozraly vyrostek. Toho proste jenom odvezou domu a predaji rodicum.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.