Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nemovitosti - FÚ ji spočítal špatně

Od: jan* odpovědí: 5 změna:

Nevíte jak je to v případě,že mi finanční úřad špatně vypočítal daň z nemovitosti a započítal do ní už 2 roky prodanou garáž? Vrátí mi zpětně již zaplacené poplatky?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

co to je FÚ špatně vypočítal, pokud vím tak FÚ počítá jen penále, nedoplatky a podobné, že by někomu počítal daně o tom nevím. Maximálně dopočte daň. Změnu jsi měl nahlásit před dvěmi lety resp. následující rok podat daňové přiznání do 31.1. . FÚ jinak vychází z toho, že nedošlo ke změnám a jen pošle každý rok složenku. Teď již jen požádat o vrácení. Jelikož 31.5. je v neděli tak je poslední šance uhradit daň v pondělí 1.6. Nevím zda to vrátí, pokud tomu dobře rozumím tak je to prodané v roce 2007, co před rokem, to musela být daň také včetně té garáže.

hodnocení

0x

domnívám se, že jste daň špatně stanovil vy, když jste něco opoměl. Peníze navíc tam můžete klidně nechat na příští rok. Já jsem podobně spletl a poslal daň pro HK do Jaroměře a opačně. Na jenom jsem doplatil správně a druhý jsem měl jako přeplatek.

lidka*
hodnocení

0x

Je to přesně, jak píší kolegové v předchozích příspěvcích. FÚ přepočítává daň z nemovitostí pouze tehdy, když se novou vyhláškou změní cena půdy v katastrálním území, nebo se změní koficient a nebo v případě, kdy končí osvobození od daně z nemovitostí (např. to bylo u novostaveb). V těchto případech daň přepočítává bez součinnosti poplatníka a novou daň oznámí platebním výměrem a nebo předpisným seznamem na příslušném úřadě. Jinak změny rozhodné pro výpočet daně musí každý oznámit podáním nového přiznání, někdy stačí pouze dílčí přiznání (to asi mělo být ve Vašem případě), kdy se neměnily jiné údaje původního podaného přiznání. Takže bych doporučila vzít kupní smlouvu a výpis z KN, kde už nebude figurovat prodaná garáž a navštívit FÚ. V předstihu si můžete vyplnit dílčí daňové přiznání. Nebo Vám mohou poradit se změnou na FÚ. Předpokládám, že nový majitel podal v termínu přiznání k dani z nemovitosti. Pokud ne a FÚ s tím bude souhlasit, vyrovnejte si platbu týkající se garáže mezi sebou. *placni*

troja*

Jenom tak mimo tento text:

V letošním roce zadal FÚ rozesílání složenek na zaplacení daně (do 31.5.) jakési organizaci, která složenky nedoručila. Tak je poslední možnost zaplatit na FÚ daň v pondělí 1.6.2009. Mimo to, bez oznámení (jak kde), FÚ změnil výši daní pro rok 2009.

Tento text vyplývá z vlastní zkušenosti v Praze

lidka*

Navýšit daň ze nemovitostí mohly samosprávy. Předpokládám,že OZV navýšily koeficienty pro výpočet daně. Někde se takto zvýšila daň i třeba na dvojnásobek. U nás byli zastupitelé rozumní a ponechali ji ve stávající výši. Úplně to nevím na stoprocent, ale OZV museli zastupitelé schválit tuším někdy do konce srpna. Podívejte se na jejich stránky - u Vás to nebude asi magistrát, ale nejspíš Váš pražský obvod. Přiznám se, že rozdělení pravomocí u magistrátu a městských části neznám. Na základě oznámení o navýšení koeficientu potom, jak už jsem psala, FÚ automaticky přepočítal výši daně. Ale určitě to není jeho rozhodnutí, ale Vašich zastupitelů. Celý výnos daně z nemovitostí jde totiž do rozpočtu samosprávy a tak nehledali rezervy ve výdajích, ale stáhli to od svých voličů - občanů. To je právě to, o co jsem se občas při sestavování rozpočtů hádala, *stop* že není umění navýšit daňové příjmy a poplatky, ale najít potřebné rezervy ve výdajích. A že tam jsou a je kde ušetřit, to je bez debat! *bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]