Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úraz zaviněný cizí osobou

Od: bela482* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, jestli mi může někdo poradit. Před nějakou dobou mi byl způsoben úraz cizí osobou - napadl mě můj přítel. Přijela policie, která mě odvezla k výslechu, vše zadokumentovala a odeslala mě domů s tím, že si mám následující den zajít ke svému obvodnímu lékaři, oni že si vyžádají zprávu a poté se mi ozvou. K lékaři jsem teda druhý den šla a jelikož mám zaměstnání, kde většinu dne sedím u pc a měla jsem dost pohmožděná záda, tak jsem dostala pracovní neschopnost. Lékař mě pro jistotu odeslal i na rentgen, kde výsledek byl bez zlomenin. Marodila jsem 8 dní a poté jsem byla uschopněna. Po nějaké době se mi policie ozvala s tím, že potřebují ještě něco doplnit. Bylo mi oznámeno, že díky době marodění toto bylo překvalifikováno na trestný čin, že mám hodně bodů napsáno od lékaře a že je nutné postoupit další kroky - soudní znalec, nějaký lékařský komise, znova popisovat přesný průběh napadení atd... bylo toho strašně moc, zdlouhavé a časově náročné. Policista se mě ptal, jestli to chci opravdu podstupovat a zda jsme se např. nějak nedali dohromady nebo neusmířili. Navíc můj bývalý přítel nežije v ČR, ale dlouhodobě v cizině a že prý je to na dlouhé lokte - výslechy, dokazování apod. V podstatě mi bylo doporučeno, že pokud na trestním oznámení netrvám a s bývalým přítelem jsme tak nějak v kontaktu, že by pro mne bylo lepší, abych to stáhla. Ptala jsem se ho, zda díky tomu nebudu mít nějaké problémy a on mi řekl, že ne. Takže jsem oznámení stáhla, ale dozvěděla jsem se poté, že musím na správu sociálního zabezpečení doložit nějaký formulář a k tomu šetření policie a že prý snad i zdravotní pojišťovna se k úrazu zaviněném cizí osobou staví jinak. A teď už k mému dotazu - nemůžu mít nějaký postih, např. finanční, ze strany sociálky nebo zdravotní pojišťovny díky tomu, že jsem trestní oznámení stáhla? Děkuji za všechny rady.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

2x

Ne nemůžete, každopádně zdravotní pojišťovna bude mít tendenci vymáhat náklady spojené s Vaším ošetřením a vyšetřením na Vašem bývalém partnerovi.

doplněno 20.08.14 14:42:

Ano, vím to jistě a ne zaměstnavatel se to nedozví. Dokonce je velice pravděpodobné, že se to nedozví ani pojišťovna. Nic to totiž nemění na tom, kdo to zranění způsobil a že Vás museli ošetřit/vyšetřit

doplněno 20.08.14 14:44:

buss opět pletete jablka a hrušky, oznamovatelka oznámení stáhla, takže hláška "policii se nechce" je jen Vaše neznalost zákona

bela482*
hodnocení

Mnohokrát děkuji za odpověď. víte to prosím jistě? Jsem z toho úplně špatná a mám strach, že se třeba za pár let ozvou a budou něco vymáhat po mně. Pokud to budou chtít po něm, tak to by mě netrápilo. Ale s největší pravděpodobností ho ani nedohledají a nebudou ho moci kontaktovat. A proto mám strach, aby nešli po mně. A dozví se zaměstnavatel, že jsem stáhla trestní oznámení? Nechci vypadat v práci za blbce, ale já jak jednám s policií, tak jsem v koncích, protože zákony neznám a to, co vše bych musela podstoupit vypadalo hrozně. Čert vem nějaký pohmožděniny, hlavně, když budu mít klid.

buss
hodnocení

2x

Dlouhé na čtení, to jste si měla rozmyslet dříve, vy jste zřejmě uvedla napadení a pak na to reaguje OSSZ i pojišťovna. Zcela správně, někdo to zavinil, nastupuje regresní řízeníl. Furt můžete žádat náhradu škody v občanskoprávním řízení. Těm dvěma uveďte kdo vám to způsobil. Policii se nechce ...

doplněno 19.08.14 18:56:

Pokud jste byla vyslýchána okamžitě po napadení, mohla jste se na stav vymluvit. S lékařem je to v pořádku, kdo by nešel. Policie je povinna šetřit, prostě se jim nechce, můžete jít za státním zástupcem. Ale je to na vás.

bela482*
hodnocení

Víte, když je člověk napaden, navíc někým, koho měl rád, tak za prvé hrajou roli emoce, za druhé jste z toho tak v šoku, že nevíte skoro, jak se jmenujete a když Vás policie vyzve k výslechu na policii, tak prostě jdete. V ten moment člověk nereaguje tak, jak by reagoval později. Ale nechci se tím nějak obhajovat, už se stalo a nikdo to nevrátí. Napadení samozřejmě bylo zapsáno, přijela k tomu policie, kterou zavolali sousedi. A k lékaři jsem šla, protože jsem nevěděla, zda nemám nějaké vážné zranění. Nejde mi ani tak o náhradu škody jako o to, abych z toho nakonec neměla komplikace já. Jsem bohužel hodně časově vytížená a to, co mi řekli na policii bylo ve stylu - každou chvilku někde budete.

doplněno 19.08.14 19:03:

V tu chvíli a v tom stavu mě to nenapadlo a ani nevím, že to tak jde, myslela jsem, že musím vypovídat. No tak uvidíme, snad pro mne dopadne vše dobře.Každopádně děkuji za odpověď.

rozmyslena
hodnocení

2x

Ptala jsem se ho zda díky tomu nebude nějaký problémy---cituji Vás a on mi řekl, že NE...opět cituji Vás, tak o co Vám jde? A díky čemu?

Prvotně jste omunikovala osobně a dospěla k domluvě a smíření následně obrátila, prvotně jste informovala druhou stranu, následně pocítila jste zjistila, že se cítítě být poškozena, když se vám to tzv. rozleželo v hlavě...to vše budou posuzovat. Já bych to tak dlouhého soudu nešla...jako po čase se cítím být poškozena.Otázka je kolik vložíte do právníka...

doplněno 19.08.14 19:45:

Budou zřejmě kontaktovat a vymáhat poplatky za zdravotní léčení a vše s tím spojené k osobě, která vám škodu spůsobila. ta se následně může bránit v rámci právní moci. Tot´ vše. Na někom tu úhradu vyrejžují...

bela482*
hodnocení

Ne, asi jste to špatně pochopila. Nechci právě žádné soudy, žádné spory, chci mít klid, z toho důvodu jsem to stáhla. V krátkosti - byla jsem napadena, odvezena na policii a vyslechnuta, odeslána k lékaři, neschopenka. Následně kontaktována policií o dovyslechnutí, kam jsem se dostavila a poté stáhla trestní oznámení. Jde mi o to, že jsem marodila - úraz cizí osobou a teď nevím,jestli díky stažení trestního oznámení nebudu mít nějaký problémy se správou sociálního zabezpečení popřípadě se zdravotní pojišťovnou. Rozhodně nechci nic dávat za právníka a lítat někde po soudních znalcích a soudech a něco řešit.

doplněno 19.08.14 19:50:

Děkuji, snad to takhle bude a nebudou chtít nic po mně, protože ho nedohledají a neobešlou.

repkin*

citace:

"doplněno 19.08.14 19:50:

Děkuji, snad to takhle bude a nebudou chtít nic po mně, protože ho nedohledají a neobešlou.

to je ale jejich problém, existuje taky nějaký statut exekutora apod. ;) tak jako to funguje všude jinde, myslím, že jsem Vám na Váš dotaz odpověděl v prvním příspěvku, strachujete se zbytečně ;)

doplněno 20.08.14 16:36:

Není za co, jen.

bela482*
hodnocení

Děkuji moc, hodně mi to pomohlo. Nevěděla jsem, kam se obrátit. Teď už zase budu moct klidně spát. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]