Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém v rodině

Od: nufacek3* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,potřebuju poradit s tím že moji rodiče nádávají mojí babičce a dědovi (z máminy strany) že mají doma špínu,aříkají ji bába jedovatá a vubec mě za nima nechtějí pouštět a pořád mi sprostě nadávají a když se babičky zastanu tak namě řvou a ještě jsem zjistil že je máma opakovaně nevěrná mému tátovy.Doma se vůbec necítm dobře tátovi se vyhýbám protože už se ho začínám bát.Tak mi prosím poraďte.Děkuju

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím. Záleží na tom, kolik je Ti let. Ale i v zákoně je zakotveno, že dítě má právo stýkat se s prarodiči, pokud je to v jeho zájmu. Jestli-že toto rodiče dítěti neumožňují, prarodiče se mohou obrátit na soud a ten styk dítěte s prarodiči upraví. Záleží na důvodu, proč rodiče styku s prarodiči brání, ale to, že nemají doma např. uklizeno podle představ rodičů, není důvodem, aby se s nimi dítě nestýkalo. Pokud styk s prarodiči nepůsobí dítěti žádnou újmu, pak je to od rodičů neuvážené rozhodnutí. Zkus si s rodiči i prarodiči o tomto promluvit. Co je mezi Tvými rodiči, do toho se nepleť. Jen jim můžeš říci, co Tě trápí a co Ti dělá starosti. Rodiče by k tomu měli zaujmout zodpovědné stanovisko, aby neodnášela jejich neshody Tvoje psychika. Je zde možnost obrátit se i na OSPOD, která by prozkoumala poměry v rodině. Ale v první řadě pohovoř o situaci s dospělými, aby věděli, jak vnímáš tyto věci Ty a jak nepříznivě na Tebe působí. Pokud Tě mají rádi a záleží jim na Tobě, měli by si záležitosti mezi sebou řešit v klidu. A také, pokud jsou rozumní, neměli by Ti zakazovat stýkat se s prarodiči, jestli-že Ti neubližují a stýkat se s Tebou chtějí. Ale to by si zase měli dospělí sednout a promluvit si o tom spolu. To, že mají rodiče výhrady k Tvé babičce neznamená, že by je museli přenášet i na Tebe. Těžko takto na dálku lze posoudit situace, ve které ses ocitl. Zkus v první řadě hledat pochopení u rodičů a dospělých členů rodiny. Možná, když jim otevřeně řekneš o svých pocitech a své nespokojenosti, pomůže to a své chování přehodnotí. Nenechávej si pro sebe, co Tě trápí. Komunikace je v rodině potřeba.

baier*
hodnocení

0x

Ahoj , tak to naprosto chápu že se doma necítíš dobře . Je ale dobře že máš ještě dědu a babičku protože v okamžiku kdy to bude v rodině vřít je pak možnost že by si tě vzali v nejhorším případě do své péče ale o tom by pak musel rozhodnout soud. Tvoje mamka asi také nechce žít po boku s tvým otcem a proto je mu nevěrná. Je zřejmé, že tvý rodiče nedokáží být v některých věcech k sobě upřímní a tolerantní.. Já osobně (být teda tebou) bych si promluvil s jedním z rodičů ke kterému mám větší důvěru , vysvětlil bych proč jsem raději u babičky a dědy a požádal bych jej ,aby mi prostě nebránili v jejich navštěvování . Zkus také babičce a dědovi pomoc s úklidem a doma pak s radostí prozraď že jste s babičkou udělali velký úklid ... myslím že se pak postoj k nim zlepší.

Držím ti palce :)

Petr Baier

pb.consulting@mail.com

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]