Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
minulý týden mi jistý e-shop poslal omylem asi tisíce na účet. Včera mi psali jestli bych dlužnou částku nevrátil na jejich účet, jinak se obrátí na právní oddělení. Proto bych se chtěl zeptat, co mi můžou udělat, když to nevrátím? Je to přece jejich chyba, že se spletli.
Děkuji za odpověď
no tak si to shrneme... peníze to nejsou Vaše, nepatří Vám, tak je vraťte; vycukat je trochu můžete nechat, nic proti tomu; pokud byste ty peníze použil pro svoji potřebu, je to možno kvalifikovat jakou podvod (což je trestný čin)
jojo, nechám je trochu vycukat za to co mi udělali. Kdyby se chovali solidně, tak bych to poslal hned
Ano
Dobry den, jak by bylo Vam, kdyby jste se uklepl a sve penize uz nevidel? Penize z Vas muzou dostat soudni cestou a jeste budete hradit naklady za soud. jejich chyba to sice je, ale nechat si cizi penize je zase zlodejna
Peníze vám jednoznačně nepatří a není co řešit.
Na druhou stranu bych firmě napsala, že omylem zaslané peníze vrátíte, jakmile vám potvrdí, že souhlasí se snížením částky o výdaje, které jste s tím měl – poplatek za příchozí platbu na účet (pokud vaše banka takový poplatek má) a náklady spojené s odesláním částky z vašeho účtu (tady to může být i kumulace několika různých poplatků – poplatek za odchozí platbu, poplatek za položku elektronického bankovnictví, poplatek za platbu do cizí banky apod.)
doplněno 09.09.14 13:45:pro figurek: banka zde nemá co řešit, chyba vznikla tak, že klient jedné banky poslal omylem platbu klientovi druhé banky.
Banka by do toho mohla vstoupit jen v případě, že by chyba vznikla pochybením na straně banky, například omylem jejího zaměstnance.
nepouštějte džina z lahve a peníze vraťte sám a dobrovolně. Jestli je nevrátíte, pak to za vás udělá v lepším případě banka, v horším případě vám účet obstaví exekutor.
doplněno 09.09.14 14:34:Ale ne. Co to zase vidím tady pode mnou. Špatná odpověď? Přečtěte si vaši smlouvu o účtu a možná že tam najdete totéž co já. Banka je oprávněná s účtem manipulovat a omylem připsanou platbu je oprávněná zrušit.
Na druhou stranu... co kdybyste měl na účtu exekuci? Taky by jim to jen těžko někdo vrátil. Poslali vám dop. dopis se žádostí, nebo jen obyčejný mejl. Ten těžko prokážou a co když vy si myslíte, že je to vyrovnání za minulé problémy? Právní kroky trvají dlouho a vrátit to můžete vždycky. Třeba s výmluvou, že na účet nechodíte každý den, byl jste na dovolené atd.
To vás nenavádím, jen jsem chtěl napsat názor i z druhé strany. Nemění to nic na tom, že peníze nejsou vaše a máte je vrátit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.