Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vedu spor s jedním pánem. Poslední asi 3 měsíce ve schránce nacházím téměř obden výhružné dopisy - anonymní. Samozřejmě nemůžu tvrdit, že mi to dává on, ale už mi to přestává být příjemné. Chtěl bych podat trestní oznámení, ale obávám se, že policie stejně nic nezjistí - jediné, co by mohla udělat, odebrat otisky prstů. Netuším ale, jestli z listu papíru lze otisky odebrat? Vím z detektivek, že to snad jde, ale jaká je skutečnost v reálném světě, jde to?
Ano, otisky prstů jdou odebrat i z papíru avšak tato metoda je celkem náročná, dělá se tedy u závažnějšího druhu trestné činnosti. Trestní oznámení však můžete podat i tak, třeba budete mít štěstí a skutečně ten papír na tu expertízu zašlou a znalec bude mít zrovna volno a udělá to. Může se však také stát, že to znalec vyhodnotí klidně i třeba až za půl roku, jelikož bude mít na práci předešlé případy ze závažnější trestné činnosti. Každopádně je otázkou, zda je Váš konkrétní případ ještě pouze přestupkem či již trestným činem. Neznáme bližší okolnosti. Doporučuji navštívit nejbližší obvodní (místní) oddělení policie ČR a nahlásit tam to co se Vám děje, policisté poté ze zjištěných okolností vyhodnotí, jak jsem psal výše, zda se jedná o přestupek nebo již trestný čin, jejich velitel potom vyhodnotí, zda se skutečně bude papír zasílat na daktyloskopické zkoumání či nikoliv.
doplněno 15.08.14 09:49:ben: DNA určitě ano, nevím, zda vlivem toho "vyhrožování" nastal nějaký následek, pokud to je pouze v rovině, kdy to tazatele jen obtěžuje, tak nikdo DNA nebude vyhodnocovat, je to poměrně drahá a náročná záležitost na vyhodnocování, která se uplatňuje pouze u závažné trestné činnosti (vraždy, únosy, vydírání atd.). Jak jsem říkal, např. u přestupku se DNA nikdo zabývat nebude. Nehledě na to, že ti znalci mají žádostí o rozbor DNA plný stůl a vyjma zpracování a vyhodnocování těchto stop musejí ještě i filtrovat smysluplné a nesmyslné žádosti.
Doporučuji až budete mít někde ve svém okolí den s policií či nějaký den otevřených dveří, tak se na tyto metody pozeptat, popř. zkusit navšívit místní (krajské) pracoviště oddělení kriminalistické techniky (OKTE) a požádat o prohlídku. Třeba takové otisky prstů se zpracovávají úplně jinak, než ukazují v těch amerických slátaninách, kterým říkají "kriminálky" a všichni si myslí, že je to pravda a funguje to tak všude a to je bohužel velký omyl.
Pokud pachatel není v databázi, stejně by policie neměla s čím otisky porovnat. Sám píšete, že to nemůžete tvrdit a jen na základě vašich pocitů policie sousedovi otisky nesejme. Co dát ke schránce skrytou kameru?
Pravda, to muze a pachatel to muze obratit za poruseni ochany soukromi a ma to za pokutu
Kameru by tam muselo dat druzstvo a regisstrovat ji
Mozna by museli dat vystraznou ceduli na chodbu, ze je tato chodba snimana a potom by to nejspis bylo pravne v poradku...
No to právě není tak jednuduché, on totiž také existuje nějaký zákon na ochranu osobních údajů, který upravuje i pořizování kamerového záznamu.
Alespoň se posunu od dojmů k jistotě a můžu řešit dál.
doplněno 15.08.14 14:53:Zeď mi tak napadlo: Je v tom anonymním dopise nějak zmíněno vaše jméno? Pokud se z textu nějak nedá vyhodnotit, že se jedná o vás, vhodil bych dopis do schránky toho podezřelého pána. Pokud to píše on, pozná, že jste ho odhalil. No a pokud to není on a vy to nebudete opakovat, nebude tomu dopisu rozumět a za chvíli na to zapomene. ale nezapomeňte pracovat v rukavicích
Dobrý den, řekl bych, že to jde. Ale, těch otisků tam může být více, resp. i od jiných osob nebo pachatel používá rukavice (viz detektivky). Nějaká DNA by se tam jistě také našla. Vám bude asi stačit podat trestní oznámení na neznámého pachatele a doufat, že si s tím policie poradí - pokud to bude vyšetřovat a neodloží to, tak má jistě své metody. Zdravím!
doplněno 15.08.14 09:52:repkin - psal jsem o DNA trochu v nadsázce, protože si myslím, že by to policie řešila jinak (což potom píši i dále).
doplněno 15.08.14 10:14:Z dotazu nedovedu posoudit závažnost, ale hodně lidí má na schránce nápis: "Nevhazujte reklamu".
Možná by se pod to dal umístit i nápis: "Tato schránka je monitorována."
bene, však já tě nekamenuju, říkal jsem, že máš pravdu, záleží ale prostě na okolnostech případu, třeba zrovna tazatel spadá do okruhu, kdy by udělali obojí, to nikdo nevíme, ideální je zajít to podat, říct tam všechno jak to je a uvidí se ...
samozřejmě pokud na to sahal i tazatel a ty otisky by se brali, tak by se odebrali tazateli tzv. "KODO" kontrolní otisky domácí osoby, které by se pak ze zajištěných stop vyloučily a pracovalo by se potom už jen s těmi ostatními.
Samozřejmě, že lze. Policie to dělá, odebírá i DNA, ale vždycky záleží na závažnosti případu, protože všechno je o penězích. Tady je příliš málo podrobností na přesnější odpověď. Spíš si myslím, že to nebude tak horké a proto bych učinil vlastní opatření. Těžko lze jenom z několika dopisů vyvozovat, že se jedná o reálné ohrožení.
doplněno 15.08.14 10:27:Majsterjoe - pak už úplně stačí dát fotku do jeho schránky.
doplněno 15.08.14 12:18:
detektivni-informacni.cz/... Pokud to dobře chápu, máte možnost se obrátit na soukromého detektiva.
Zatím to bylo jen v rovině urážlivých anonymů, kde jsem si četl "co jsem zač", ale začínají se stupňovat výhrůžky "co se stane jestli" a "co mi udělá když", dotyčný anonym už bohužel vyhrožuje i mé 4-leté neteři a sestře (které s tím nemají vůbec nic společného a nevím, jak se o jejich existenci dotyčný pán dozvěděl - to znamená, že si o mě musel zjišťovat informace, protože já sám rodinu nemám). A to je moment, který už považuju za překročení jistých tolerovatelných mezí. Ze začátku jsem dopisy vyhazoval, ale nyní je již schovávám.
Co se týče skryté kamery, nevím, jak bych jí do schránky zabudoval, je uzavřená, máme nové schránky, takže dole ani nejsou dírky a horní část je přiklopená, schránka je zhruba ve výši pasu.
Pokuď jste si 100% jistý,kdo to dělá,sehnala bych 2-3 namakané kamarády a nechala bych mu anonymně trochu,,načechrat parádu,,
Pokud je to skrblík a zasílá vám ty dopisy osobně neofrankované tak kamera je to nejnadějnější co můžete udělat, nemá smysl hledat výmluvy proč to nejde, prostě se zeptejte technicky zdatnějších jak instalovat skrytou kameru ... jak ho dostanete na video máte ho na lopatě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.