Nejste přihlášen/a.
Při přebírání léků jsem se ptal lékárnice, zda se smí dotyčný lék kombinovat s jiným lékem, co užívá člověk, pro kterého jsem léky vyzvedával. Výslovně jsem se na dotyčnou kombinaci ptal a výslovně mi bylo sděleno, že se dané preparáty kombinovat bez problémů mohou. Po podání léků ale nastala bouřlivá reakce která vedla témeř do stavu ohrožujícího život - jak jsem si pak dohledal, oba léky jsou všeobeně velmi známé tím, že se spolu v žádném případě nesmí užívat - stačí zadat názvy léků do googlu a vyjede x odkazů o tom, že tyto dva spolu v žádném případě ne. Jak jsem si pak zjistil od známé lékárnice, patří toto k elementárním znalostem kohokoliv, kdo pracuje ve zdravotnictví.
Jelikož k člověku, který si léky vzal, mám silné citové pouto, a cítím se spoluvinen za to, co se mu stalo, chtěl bych lékárnici co nejvíce znepříjemnit život, aby při nejmenším přišla o licenci.
Co mám dělat a jak mám postupovat? Je to na občansko-právní spor?
Aha, takže chcete lékárnici co nejvíce znepříjemnit život, chcete pomstu. A proč jste si do toho goooooglu nedal ty informace o lécích dříve, než jste je té osobě, ke které máte silné citové pouto? No? Já si vždycky, než užiji lék, či ho dám někomu užít, přečtu vše o léku v příbalovém letáku. Jaký máte hmatetelný důkaz, že jste se té lékarníce vůbec na něco ptal?
Lékárnice je vlastně jen prodavačka v lékárně. Důležité je, co řekl lékař. Proč jste se neptal jeho? Když jste byl léky v lékárně vyzvednout, jistě jste předtím byl u lékaře pro recept.
A na netu se najde všechno. Měl jste si to ještě předem ověřit, zda měla lékárnice pravdu, než jste lék nemocnému podal. A ne zapříčinit "bouřlivou reakci" a až pak hledat na googlu, kde píšete, že je mnoho odkazů na to, že tyto dva léky spolu ne.
I vy jste spolupachatel. Lékárník je jen člověk a měl jste si její tvrzení ověřit. Zvlášť, když víte, kde hledat.
Nechte ji žít, nemstěte se jí, schválně to neudělala. Stejně jako Vy jste ten lék nemocnému schválně nepodal. Vinu máte oba stejnou. Víte, že platí: Důvěřuj, ale prověřuj!
Aspoň si do dalšího života nesete ponaučení, že není každá informace, kterou někde dostanete, pravdivá. Je lepší zaklepat třeba u dvou, tří doktorů, když se Vám cokoliv nezná, než hloupě uvěřit jedné uběhané lékárnici.
Jednou mi v dlouhé frontě uondaná lékárnice dala krabičku s léky. Nebyly to ty moje na tlak, které beru už několik let. Ale začínalo to stejným písmenem. Proto jsem se zeptala, proč mi dává mésto mé Betaxy něco jiného. Začala se strašně moc omlouvat, léky mi sebrala, podala Betaxu a znovu se omlouvala, že prý sáhla o regál vedle. A podala mi kdovíco. Přece to nezačnu užívat, když to neznám. Kdyby mi to nevyměnila, volala bych svému lékaři a podívala se na google. Jedná se přece o zdraví a tak nezbaštím to, co bych neměla.
Jen tak mimochodem: chybu možná udělal už lékař: když znal, jaké léky pacient užívá a přidal k nim přesto tento, který se s nimi "tluče". Asi by měl být i on žalován a popotahován /podle Vás/.
Nechte toho, jen buďte bedlivější, dobře prohlížejte a čtěte. Ony ty příbalové letáčky u léků opravdu k něčemu jsou. Jaga.
Nemáte pravdu. Lékárník není jen prodavač v lékarně, ale je spoluzodpovědný za vydávané léky podobně jako lékař ikdyž v mnohem menší míře. Je to poslední linie mezi pacientem a nevhodným lékem.
Mnohdy právě lékarníci hasí průšvihy před lékaři špatně předepsanými léky, nevhodným dávkováním a nebezpečnými kombinacemi. To pak volají lékaři, "že to nemohou přečíst" "že pan lékař myslel asi jiné léky". Lékům rozumí Proto je nejlepší kupovat si všechny předepsané léky, které pacient bere najednou v jedné lékárně.
Samozřejmě vždy je nejlepší si to i sám překontrolovat.
Souhlas. Sama jsem se setkala v lékárně s lékárnicí, která mi na virózu dala Coldrex, když jsem jí řekla, že Paralen nechci, že mi nezabírá. Až doma jsem zjistila, že je to to samé. Nemyslím si, že by to byla neznalost, spíš ignorance a snaha cokoliv tomu pitomému zákazníkovi prodat. Na druhou stranu se setkávám i s lékárníky, kteří se při prodeji sami zajímají o to, co člověku je, a poradí a pomůžou leckdy i babskými radami, nebo řeknou "tohle už ne, běžte k lékaři". Takový lékárník si může být jist, že se k němu vrátím. Lékárnici poblíž mého bývalého pracoviště věřím víc, než leckterému doktorovi.
Zdravím, toto je opravdu nemilá situace, ale lidé jsou pouze lidé a ne stroje. I když je to věc třeba známá, tak dotyčná lékárnice nemůže vědět vše a měla se tedy zeptat lékaře po telefonu (běžně se to tak dělá i v případě jiných nejasností-např. nadměrně silné léky, extrémní dávky a záludné kombinace) či alespoň zkušenějších pracovníků. Mám za to, že co je na receptu je dáno a doktor za to bere odpovědnost, ale lékarník má mít určitý cit poznat chyby.
Jako pacient máte povinnost si vždy přečíst příbalovou informaci k danému léku, kde by měly být uvedeny i možné nevhodné kombinace. V příapdě sporu je to tak 50:50, protože povinnost je také na straně pacienta. Zákon nezajímá, že si někdo nepřečetl infomaci, která byla k dispozici.
P.S.: Nebyla dotyčná pracovnice pouze jako výpomoc či v zaučení?
Myslite jako treba nejaka uklizecka nebo tak neco, ne? Mam zato, ze v lekarne musi pracovat vzdelani lide. Nemuze tam prodavat kdovijaka prodavcka, nebo nejaka vypomoc ktera proste nevi. A pokud pacienta utvrdi v tom, ze lek se muze kombinovat, pak je obrovska chyba u ni. Vzdyt i na tom tvem pribalovem letaku je napsano, at se clovek poradi s lekarem, nebo lekarnici.
Oni ti lékárníci jsou někdy opravdu mišuge.Co je na té škole učí?Ještě k tomu Vš !Chtěl jsem prášek na průjem.Ani jsem víc neřekl,bylo mi opravdu blbě.Měl jsem nějakou pnfekci, střevní chřipku.Tak mi to jelito s Vš diplomem dala lék na stavění průjmu.Víc se neptala.Ani jestli je to infekce nebo jen obyč sračka.Při tom je jasné,že na infekční průjem se nesmí dávat léky na stavění průjmu,aby ta infekce šla ven,ale nějakou střevní desinfekci,např Endiaron.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.