Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování krve x Tetování

Od: papapapa odpovědí: 6 změna:

Zdravím. Na začiatok: Viem, že by sa krv nemala darovať 6 mesiacov po tetovaní. Mám 2 mesiace po tetovaní a tatér mi povedal, že záleží na danej nemocnici akú má lehotu. Prišla mi pozvánka na budúci týždeň a úprimne (chodia raz za rok) by som rád išiel. Tetovanie bolo malé, takže aj malý zákrok. Všetko prebehlo OK, bez ťažkostí a tetoval som sa v tattoo salóne. Viem, že veľa kamarátov nečaká na nejakú lehotu a chodí darovať (pretože sa tetujú v salóne). Zaujímal by ma váš názor na to. Pretože ako oni zistia, či mám tetovanie dva mesiace alebo pol roka ak im to sám nepoviem?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

1x

Půlroční lhůta, kterou - jak jsem se dívala - vyžadují snad všechny odběrné stanice, co jsem zrovna našla na google, asi není jen tak vymyšlená. Je to kvůli tomu, že tetování je procedurou, u které se objevuje krev, a udíž může dojít k přenosu žloutenky a jiných krví přenosných nemocí. Právě některé typy žloutenky se bezpečně objeví v rozboru krve až po půl roce.

To, že lidi neřeknou, že mají čerstvé tetování, a vlastně tak vědomě lžou, považuji za potenciálně nebezpečný podvod, mohou tak nakazit příjemce, i když sami si připadají zdraví.

doplněno 11.08.14 13:46:

Papapapa - jitě bude zajetý a dobrý salon bezpečnější, než tetovačka někde ve sklepě. To ale doktory nezajímá, i sebelepší salon pro ně představuje riziko, byť minimální.

olaf71*

nevím jak je to přesně dnes, ale kdysi se vyplňovalo prohlášení, které si nakonec prohlašující podepsal. riziko je vždycky, protože každý může i něvědomky zalhat. např. styk s prostitutkou,homosex.styk, styk s někým, kdo měl žloutenku atd.

Tohle vše je součástí dotazníku, který dárce před každým odběrem vyplňuje.

hodnocení

1x

Zdravím. Byla jsem krev darovat min. týden a dříve jsem chodívala darovat plasmu. Na obou byla lhůta 6 měsíců. Taktéž si myslím, že se to nikde neliší. Jinak ta lhůta není primárně kvůli Vám (zákrok), ale proto, že třeba HIV trvá až několik měsíců (co vím, tak testy při podezření doporučují 3 měsíce po možné nákaze), než je možné jej testovat z krve, dříve po možné nákaze není 100% prokazatelné.

V nemocnici na krvi byli docela "drsní", chtěli přesně vědět, kdy jsem si vzala Acylpyrin a kvůli čemu, docela na mně tlačili, že kdybych do týdne cokoliv měla (viróza, opar,...), mám jim to zavolat. Chtějí mít prostě co největší jistotu, že krev, kterou použijí, nemůže pacienta, který ji dostává, JAKKOLIV ohrozit.

Mně v nemocnici řekli, že když dostanu pozvánku, mohu přijít kdykoliv během následujících sedmi dní, a ani nemusím volat. Myslím si, že když jim tam zavoláte, že jsem dva měsíce po tetování a aby Vám poslali pozvánku za 4 měsíce, tak to pro Vás udělají, abyste zase nečekal rok.

Když to sám nepovíte, tak to nezjistí. Pokud se ale kterýkoliv takto nezodpovědný člověk někde nakazí, v laborce to nezjistí, a jeho krev dostane někdo při operaci... kurvafix, to byste chtěl, nakazit se při slepáku HIV?!

papapapa
hodnocení

Jasne toto všetko ja beriem. Len si hovorím, že som sa nenechal tetovať niekde vonku za barákom, ale v špecializovanom tattoo salóne, kde bola hygiena na vysokej úrovni a rovnako tak všetko čo bolo používané bolo sterilné a jednorazové. Takže nákaza niečím mi príde absolútne vylúčená ...
To s tým acylpyrínom mi príde úsmevné (nehovorím, že to tak niekde nechodí), ale zažil som tu krv darující ľudí dva dni po doužívaní antibiotík a iných liekov.

Bez ohledu na místo tetování a hygienu... transfúzní stanice má daná pravidla a ta by se měla dodržovat. Zavolejte tam, že jste dostal pozvánku, ale před x měsíci jste podstoupil tetování a zda tedy máte přijít, případně se rovnou domluvte na jiném termínu.

To že se někteří lidé chovají jako nezodpovědná hova*a neznamená, že je to OK. Pokud se sami nebudeme chovat jinak, tak se nic nezmění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]