Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Cca v lednu se mi omylem podařilo vytopit souseda bydlícího v paneláku podemnou (hadice z pračky byla mimo vanu). Soused škodu nahlásil své pojišťovně a cca v březnu mu bylo vyplaceno pojistné plnění cca 21 000 kč. Mně posléze došel dopis, ve kterém se pojišťovna domáhala 11 000 kč jako náhrady škody. Tuto částku jsem v řádném termínu pojišťovně uhradil a vše se zdálo být OK. Jenže! V pátek jsem šel z práce domů a soused mi řekl, že majitel bytu (ano, soused je nájemník) pozval opět likvidátora a to proto, že se objevila nová závada. Údajně se prohla příčka ze sádrokartonu, přiléhající k podélné straně vany (ani nebyl hygienický, jak se má v koupelnách užívat) a v důsledku toho opadaly zbylé obkladačky. Nicméně sousedem mi bylo sděleno, že oněch 21 000 kč, které byly majiteli bytu vyplaceny, nebyly od doby prvního vytopení vůbec investovány do opravy koupelny. Prostě ji nechali v tom samém stavu jak byla po "havárii". V koupelně se dále sprchovali a voda tak mohla volně stékat po sádrokartonu a způsobit jeho prohnutí. Chci se zeptat, jaké by měly být mé další kroky, abych se vyhnul možnosti, že budu na škodu (dle mého názoru neoprávněně) dále doplácet. Ještě bych dodal, že jsem si zhruba v březnu zřídil pojistění odpovědnosti pro případ, že by se situace nedejbože někdy opakovala.
Za Vaše rady moc děkuji a případné dotazy v diskuzi zodpovím.
Hezký den.
Kdo žádá náhradu škody, musí prokázat příčinnou souvislost mezi porušením povinností a vznikem škody. Jednoduše řečeno, Váš soused, či případně pojišťovna, pokud by mu plnila, musí prokázat, že mezi vzniklou škodou a onou havárií je ona příčinná souvislost. Takže, Vaše obrana je následující: Sdělte sousedovi, že jste vzniklou škodu již uhradil a že pokud soused nárokuje další škodu ze stejné události, nechť doloží, že se skutečně jednalo o škodu vzniklou touto událostí. Soused to opravdu nebude mít jednoduché, pokud by to žaloval, musí mít znalecký posudek, který by tuto příčinnou souvislost jednoznačně potvrdil.
Tak za 1) by jste si měl udělat pojistku na domácnost pro příští případ vytopení apod. aby jste pak sousedům nemusel "topit" peníze jako v tomto případě 2) bych majitele poslal k šípku s tím, ať si tohle vyřídí se svými nájemníky, kteří jsou povinní nahradit veškeré škody, které v bytě způsobili a předat byt v takovém stavu v jakém jej dostali, pokud se bude pokoušet znova hlásit na pojišťovnu, dost pravděpodobně by se mohlo jednat o pojišťovací podvod. Ukažte mu doklad od pojišťovny, že jste platil 11.000,- pojišťovně a že pojišťovna jemu 21.000,-, a odešlete jej za bývalým nájemníkem.
Je vidět, že jste vůbec nepochopil, co jsem Vám tím chtěl říct. Pokud by si to nechal proplatit majitel bytu znova, ačkoliv to jednou už dostal nájemník zaplacené, tak se mi to normální určitě nezdá. Pojistce říkejte jak chcete, evidentně tu potřebnou nemáte, tak si jí sjednejte. A to, že škodu opět nahlásil je opět jeho problém, vy jste mu jí nezpůsobil, ale způsobil jí jeho nájemník, který peníze na opravu dostal, to že opravu neprovedl není Váš problém, on měl předat byt v takovém stavu v jakém jej dostal.
1)
Pletete si pojistku domácnosti s pojistkou odpovědnosti. Pojistku domácnosti má soused. V případě, že někoho vytopím, musím mít pojištění odpovědnosti, aby mnou způsobenou škodu zaplatila pojišťovna. Pojištění domácnosti mám zřízené cca od května.
2)
S největší pravděpodobností se o podvod jednat nebude. Že jsem zaplatil 11 000 a on dostal 21 000 je také zcela v pořádku, je to dáno tím, že já jakožto viník, jsem ze zákona nucen zaplatit pouze částku odpovídající poškození, kdežto pojišťovna musí vyplatit náklady nutné na odstranění škody, které bývají vyšší, než škoda samotná. Posílat ho za nájemníkem už nemá cenu, protože škodu opět již nahlásil.
Majitel sousedova bytu nájemníkovi peníze na opravu neposlal ani ji sám neprovedl. Prostě se na to víte co... On tam nebydlí, co by se staral. Raději shrábnul prachy a hotovo. Teď by chtěl další. Šejd. A nyní jsem již skutečně proti škodě způsobené mou neopatrností pojištěn. To pojištění se jmenuje pojištění odpovědnosti, neboli "pojistka na blbost". Pojistěníé bytu se týká situací, kdy někdo vytopí mně...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.