Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevolnost při odběru krve

Od: simsalabim* odpovědí: 30 změna:

Ahoj, potřebuji radu ohledně odběru krve. Vždy, když mi odebere lékařka/zdravotní sestra krev tak se cca do 10 minut dostaví nevolnost. Není to z toho, že krev vidím, protože se vždy dívám jinam a cítím jen to štípnutí. Vždy na to upozorním odebírajícího a snažím se z ordinace co nejrychleji odejít (většinou to stihnu, než přijde ta silná nevolnost). Připadá mi to jako točení hlavy a pomalé upadání do bezvědomí. Musím si někde rychle sednout a z hluboka dýchat. Vždy mám při tomto stavu ruce od potu a hodně horké čelo a pocit na zvracení. Ještě když jsem chodila k dětské lékařce, tak jsem ji jednou musela i požádat, abych si u nich mohla odběhnout na toaletu.. jak mi bylo hrozně špatně. Dávala mi pravidelně po odběru hroznový cukr, ale vůbec to nepomohlo. Nevíte jak tomuto stavu předejít? Mám jít příští týden zase na odběr a říkám si, že to bude dobrý a špatně mi nebude, ale to si říkám vždy a nikdy to tak není.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

2x

Zkuste si s sebou vzít Colu a po odběru se trochu napít, je v ní cukr a zvedne Vám to tlak.

simsalabim*
hodnocení

Na tom tlaku něco bude. Tlak mám velmi nízký až se mě někdy ptají, jestli vůbec dýchám. Tak jestli je tlak po odběru ještě více nižší tak už se ani nedivím, že je mi tak nevolno. Díky za radu. *palec* *slunce*

majsterjoe*

Dávala mi pravidelně po odběru hroznový cukr, ale vůbec to nepomohlo

A myslite ze cola bude lepsi?

simsalabim*
hodnocení

To nevím, ale určitě vyzkouším. Rozhodně lepší rada, než sedět v čekárně. To už mi radilo lidí a vždy to dopadlo ještě hůř, než když jsem stála venku a dýchala čerstvý vzduch.

olaf71*
hodnocení

0x

jsem na tom podobně. akorát, že mě, jako dárci krve, se to stávalo jen při darování. už raději nedaruji. znám lidi, které to naopak nabudí. při malých odběrech se na to snažím nemyslet, úsměv, komunikace o čemkoliv se sestřičkou, prostě odreagovat se a zatím to vychází

simsalabim*
hodnocení

Mě se ta nevolnost většinou dostaví až když už jsem z ordinace venku.

majsterjoe*

Nebylo by dobre se o tom priste zminit, ze ten problem je po odchodu z ordinace? Co treba si na deset, patnact minut po odberu sednout v cekarne. A co treba doplnit vodu?

dericcaster*

Dobrý den. Ano ta voda je správně. Odběr na lačno znamená 10-12 hodin nejíst ale tekutiny normálně. Ráno před odběrem je pak doporučeno vypít asi 2-3 dl. Ideální je slabý neslazený čaj, či jen voda.

olaf71*
Ta voda mi nepomahala,resp.neslazeny caj,ktery je nabizen v cekarne darcu krve.

hodnocení

0x

Ahoj,je to přirozená reakce na odběr,někdo ji má,někdo ne.Já ano,vždy předem upozorním,pomáhá odběr vleže,při motanici mi sestra nese vodu,zdvihá nohy nahoru,nebo hlavu mezi kolena v sedě,otevře okno a dokud se nesrovnám nejdu z ordinace.Není to žádná ostuda,stejné stavy mívají i chlapy jak hora.Komunikujte s lékařem či sestrou,nenechte se odbýt.*uf*

doplněno 09.08.14 21:35:

Jo a když se doma třeba říznu,což se mi při vaření stává často,přijde na mě to samé.Sednu si,dám hlavu co nejníž,zhluboka dýchám,studený obklad a voda na pití.

majsterjoe*

To mi pripomelo, kdyz jsem jako mladsi chodival na odbery krve, nemel sem nikdy zadny problem. Ale pred dvema rokama jsem se v praci tak riznul, ze pri cisteni pod vodou a naslednem zkoumani rozrizle rany, jsem omdlel primo do naruce meho vedouciho... Prislo to vekem, a snad to odejde. pac ja jsem nekdy nemehlo a citim ze kdyz mi tece krev tak neni dobre.

simsalabim*
hodnocení

Sestra mi otevře okno sama od sebe. Nabízí mi i odběr v leže, ale mě je ještě víc na zvracení. Zkusím tu klasickou vodu a dám si do ní raději i kostky ledu.

hodnocení

0x

No nevím, asi jsem z jiného kraje, ale u nás to chodí tak, že po odběru nám doporučí sedět patnáct minut v čekárně. Z jakého asi důvodu?

simsalabim*
hodnocení

*zed* sedět v čekárně? To už bych asi vážně nevydržela. Proč si myslíte, že se snažím jít hned pryč a hlavně na čerstvý vzduch? To je zase rada na úrovni. Nic to nezmění na tom, že mi bude zase špatně, akorát si to odsedím někde v čekárně a budou na mě přitom všichni koukat jak se na ně málem *blee*

majsterjoe*

*zed*

ale to je rada na urovni, Kde jinde se pak o tebe postaraji,nez ve zdravotnickem zarizeni.

simsalabim*
hodnocení

Myslím, že je lepší jít ven a tam se nadýchat čerstvého vzduchu než sedět mezi starýma lidma. Pořád je z toho to, že to jen přetrpím tu nevolnost. Chtěla jsem radu jak tomu předejít a ne jak to přetrpět. To mě klidně doktorka nechá sedět i v ordinaci a špatně mi bude tak jako tak.

simsalabim*
hodnocení

Myslím, že jsem to slovo předejít dala i dokonce tučně. *uf*

majsterjoe*

Taj jiste, jen nevim jestli chcete tu radu slyset.

Uplne predejit se tomu da tim, ze na odbery krve nebudete chodit.

simsalabim*
hodnocení

To bohužel nemůžu, protože mi musí pravidelně zjišťovat výsledky, ale nevadí. Myslím, že tu padly i rady, které určitě vyzkouším. Kdyby mi nic nebylo tak bych na ty odběry určitě nechodila, ale bohužel to budu muset přetrpět až do smrti.

hm*

Určitě kvůli tomu. Je lepší být v čekárně na lavici, než se válet venku po zemi. A pak je zřejmě ještě druhý důvod i když méně důležitý - na místo odběru se má tlačit (ne jen přidržovat, ale trochu tlačit) pár minut tampón, jinak se udělá modřina. V čekárně si to lidi podrží, kdo odejde, určitě to přitlačovat nebude.

hm*
hodnocení

0x

To nebude ani tlakem, ani cukrem, ani ničím jiným normálně měřitelným. To je psychika, potvora jedna. Mám to stejně (ale teda bez pocitu na zvracení). A už jsem si třeba po pár minutách pohody po odběru říkal, že bude dobře, a pak najednou nebylo. Ale někdy se podaří myslet hned trvale na něco jiného a ... divné stavy nenastanou. Jenže nestačí "chtít a snažit se" myslet na něco jiného (to v hlavě stejně problikává to vědomí, že brali krev), musí se tak "opravdu myslet".

simsalabim*
hodnocení

Přeci jen tu čekárnu neoblibuji, protože tam většinou sedí staří lidé, kteří kašlou na celé kolo.

hodnocení

0x

A co si dat pred odberem stamprli?

Je-li to z nizkeho tlaku, alkohol ho zvysi.

Je-li to psychicke ze samotneho odberu, alkohol pomuze s uvolnenim.

Ale nevim, zda se to pred odberem smi.

hodnocení

0x

Já si myslím, že je to tím, že před odběrem máte strach, ikdyž si to nepřiznáte. Při odběru obavu a po odběru nastupuje uvolnění a srovnávání se se stresem. Něco jako postraumatický šok, to je vaše nevolnost. ;) Úraz, hloupé odřené koleno je mnohem horší a přece ho nikdo tak stresově neprožívá, jako odběr krve se sterilními prostředky a naprosto odborně provedeno. Mohu vás, kapku zlomyslně, ujistit, že se to věkem zlepší. Až si na to zvyknete, až se sestra bude obávat, že vám nenajde žílu a vy budete vědět, že zase budete mít 3 týdny modřinu, protože žíla praskla. Ale ráda tohle všechno podstoupíte, protože budete vědět, že bez vyšetření krve byste mohla zemřít strašlivou smrtí. :-D Takže to přestaňte prožívat, nemyslete na odběry s obavou už mnoho dní dopředu. A sama sebe ujistěte, že je to potřeba, je to ve vašem zájmu. (Vlastní zkušenost)

nikolka*
A v kolika letech se to jako zmeni? Mama stejne stavy jako slecna, bez pocitu na zvraceni. Zustavam v cekarne - omdlevam. Nikdy nejezdim sama - nejsem schopna pak ridit. Ale nikdy se mi spatne nedelalo, az kdyz jsem kdysi zacala brat antikoncepci a zacala chodi co pol roku na krem. Kdyz jsem byla drive na odberech, tak nic..

kudyznudy
hodnocení

0x

Je to normální obranná reakce těla. Někdo ji má silnější, někdo žádnou Já to mám taky tak. Je dobré, na to sestru před odběrem upozornit, udělá Vám odběr vleže, a možná se ta reakce ani nedostaví, případně Vás nechá ležet, až to přejde. Není dobré s tím běhat po světě.

simsalabim*
hodnocení

aaella Moc děkuji za radu. Zdravotní sestra mi v podstatě řekla to samé, že je po odběru potřeba doplnit větší část cukrů. Krev mi odebrala v leže a ještě mi zapla i větrák. Bylo mi dobře, tak jsem z ordinace odešla a venku to na mě zase přišlo. Takže jsem vzala Colu a za malý moment (cca za 1 minutu) byla nevolnost pryč a už se zpátky nedostavila. Vážně moc děkuji :)

rigelka

vážně ta Cola pomáhá? Kolik krve odebírají, při nějakém běžném odběru se mi nezdá, že by tím tolik pokleslo množství cukrů.

kudyznudy

Koncentrace cukrů v krvi, se měří milimolech, to jsou jestli se nepletu miliontiny daného obsahu,a glukometry měří na 1/10 milimolu myslím, že je to na gram? Takže by to mohla být i pravda.

2kedar*
hodnocení

0x

Posledně mi krev odebírala taková mladinká holčina ze zdravky a pomalu jsem ji musel křísit já.

Udělalo se ji blbě, když nabírala druhý vzorek. A to mám žíly, jako kůň. :) Musel jsem zavolat na doktora, aby ji dal do rychtyku.

Nevím, co taková holka dělá na zdravotní škole, když se kantne jak vidí trošku krve. ZaplaťPánbůh nemám s odběry žádný problém.

Kdysi jsem byl dárcem krve, ale po napadení klíšťátkem už mě nechtějí. Navíc minulý zaměstnavatel mi poskytoval úlevy.

Současný, (soukromý) nikoliv. Chtěl bych vidět jeho xicht, když by mu při transfuzi měli říct.. "máte smůlu, krev došla".

A to mám docela žádanou "nulku".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]