Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aspergerův syndrom:Jak si nacvičit soc.kont

Od: komickylord* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den

Je mi 15 let a zhruba před čtyřmi roky mi diagnostikovali Aspergerův syndrom. To je jak jistě víte porucha autistického spektra,která se vyznačuje především potížemi v sociálním chování,které jsou v rozporu s celkovým intelektem. Pro podobnější představu zde odkážu na tento článek:

cs.wikipedia.org/...

A ještě zde vypíši příznaky které pozoruji sám na sobě:

-Často mám problém navazovat sociální kontakt s vrstevníky. (Nedokážu určit kdy mám vstoupit do hovoru a pod.)

-Hodně často uhýbám pohledem

-Mám potíže s řečí,udávám často divný tón,opakuji slova,působím divným dojmem

-Nesnáším změny plánu nebo výkyvy,mám rád pevný denní řád

-Nerad dělám něco nového

-Nikdy jsem si nedokázal najít moc kamarádů (Většinou se bavím jen s těmi co se mnou sdílí moje zájmy a i s těmi mám problém se bavit o čemkoli jiném než o těch zájmech. Např.mám problém se jim svěřovat se svými potřebami a pod.,když zrovna máme jiné zájmy těžko nacházíme společnou řeč)

-Nedokážu dát najevo pořádně své emoce,většinou je skrývám a když už se rozhodnu je odhalit tak to často přeženu.

-Hodně rád klepu prsty s tužkami v ruce a když mám z něčeho radost poskakuji

-Nedokážu číst mezi řádky,poruzmět mimice a sám mám dost podivné obličejové grimasy(když se chci usmát místo toho vytvořím úšklebek)

-Když s někým mluvím,nedokážu pochopit co cítí a co očekává

-ironii často omylem beru jako útok na svou osobu,sám ji nedokážu vyjádřit tak aby jako ironie vyzněla a tak si i ostatní myslí že útočím na ně

A tak dále,a tak dále. Ačkoliv kontakt s lidmi nevyhledávám mám o něj zájem,jen mám pocit že mezi mnou a tím člověkem kterého chci kontaktovat je jakási propast a mám strach že když ji překročím doplatím na to. Hodně rád bych chtěl navazovat plnohodnotné vztahy,přátelství,v budoucnu si sehnat partnerku a žít normální život. Proto potřebuji poradit nějaký způsob (nebo knihu,která mi pomůže) jak si nacvičit sociální kontakty,jak překonat ostýchavost,jak oslovovat lidi,jak reagovat v určitých situacích,procvičit i mluvu a obličejové grimasy. Vím,že Aspergerův syndrom je porucha na celý život ale hodně rád minimalizoval jeho dopady na ten svůj. Co se týče Inteligenčího kvocientu tak se pohybuje mezi 100-110 body(přesné číslo neznám),čili v pásmu lepšího průměru.

Také bych rád překonal své potíže např.

-Při návštěvách lékaře.V Září to bude poprvé co ho navštívím bez doprovodu rodičů.

-Při vyřizování na úřadech. Mám strach chodit tam sám a pokud se ho do určitého věku nezbavím,bude to problém.

-Během pracovního pohovoru (V budoucnu až se budu ucházet o zaměstnání. Vím,že to bude představovat asi můj největší problém při shánění místa. O kvalifikaci strach nemám,jelikož se učím dobře a vím co chci v budoucnu dělat)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Lorde, máš můj opravdu hluboký obdiv. Takhle se na sebe střízlivě kouknout a snažit se o změnu, to dovede málokdo. Navíc díváš se hodně dopředu, vidíš dopředu, víš co tě čeká. A nefňukáš, nemáš deprese. Jen bojuješ, jen se na samostatný život připravuješ. A víš, že to bude tvůj život, který za tebe nikdo žít nebude. Tohle všechno dohromady, to je veliký krok k úspěchu. Není až tak důležité, co bych ti poradila, je důležité, nejdůležitější tvůj postoj k tobě, ke tvému životu. ;) Hodně štěstí a laskavý osud ti přeji z celého srdce. *slunce*

eulalie*
hodnocení

0x

Víš, jsi ještě hodně mladý chlapec, takže na zlepšení sociální komunikace máš ještě spoustu času. Pokud máš strach jít např. k lékaři sám, byl by problém, aby s tebou šli ještě rodiče? Samostatnosti se můžeš naučit i později, až se na to budeš lépe cítit. Jak budeš stárnout, věř, že si určitě budeš i více sám sobě věřit. Jen se pořád nerýpej ve svém Aspergově syndromu. Když se podíváš na lidi okolo sebe, tak zjistíš, že spousta jich má podobné problémy - taky trému z lidí, z vyřizování něčeho apod., a to třeba ani nemusejí mít Asperga. V knihkupectví je spousta knih na posílení sebedůvěry. Možná bych ti poradila se mrknout na internetové stránky nakladatelství Grada.cz, tam mají v sekci psychologie spoustu knih zaměřených na posílení sebedůvěry apod., a dokonce jsou některé i ve slevě. Tak by tě to moc nestálo. Jinak jediná rada, jak překonat ostych a strach, je prostě to, z čeho strach máš, dělat. Jít do obchodu, nakoupit. Jít k lékaři, vyřídit si něco na úřadech. Neber lidi jako nebezpečí, spousta lidí je takových, že rádi poradí, pomůžou. A i kdybys narazil na blb...ce, tak to bude zkušenost pro příště. Jako ten Aspergův syndrom není zase tak strašný. Podle toho, cos popisoval ve svém psaní, tak mi to přijde, že jsi takový normální nezkušený introvert, akorát s tím Aspergem.

hodnocení

0x

Těžko se dělá diagnostika na dálku. Uvědom si ale jedno - to jak bude tvůj mozek fungovat záleží na tom, jestli bude mít to co potřebuje. Je to jako s motorem v autě. Když místo kvalitního motorového oleje naliješ nějaké laciné svinstvo, bude se motor třeba přidírat, přehřívat, nepojede na plný výkon a nakonec se poškodí trvale. Nebo stačí použít benzín s nižším oktanovým číslem než je předepsané a motor opět nepojede dobře.

Takže Ti doporučuji, aby ses zaměřil na to co jíš a piješ. IQ máš vysoké dost, takže si určitě dokážeš zjistit, jaké látky mozek potřebuje a proč je pro správnou funkci mozku důležité mít v naprostém pořádku krevní oběh. A taky které látky chemizmus mozku negativně ovlivňují. Asi si ze začátku řekneš, že to co jíš a piješ nemůže mít na mozek takový vliv. Ale ono to vliv má, a zdela zásadní. Všem pro začátek doporučuji doplnit železo v přirozené formě (třeba pravidelně vařené jáhly - kaši). Bez dostaku železa je nekvalitní krev a výživa mozku tak není dostatečná. K tomu je nutné omezit mléko a mléčné výrobky - doslova ničí železo. Omezit cukr, vše obsahující barviva, dochucovadla, konzervanty, atd.

Netvrdím, že se tímto způsobem okamžitě zbavíš všech projevů. Ale pokud vytrváš, pomalu by měly začít ustupovat.

komickylord*
hodnocení

Děkuji za všechny odpovědi. Už dál odpovídat nemusíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]