Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadrhování při vyprávění

Od: aeioubflmpsvz odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, je mi 13 let, jsem holka. Když vypravuju něco před cizíma lidma, nebo prostě mám trému, nebo prostě jen tak vypravuju, tak se pořád zadrhávám v řeči. Dělám to i ve škole, proto se nehlásním abych nemusela mluvit. Nekoktám, někdy třeba řeknu u u tekla (utekla), ale tak není to tak strašný.

Hodně čtu,... od mala se nám mamka věnovala, říkali jsme básničky, to bylo ok, ale teď asi poslední rok to je blbý. Ten rok jsem měla hodně vysokou psychiku, byly velké problémy doma i ve škole.

Ale když to řeknu mamce, tak ta řekne že to je docela dobrý, že mluvím dobře. Mě to nepřipadá i ostatní na mě koukaj že když řeknu : na lav a něco žvatlám a nakonec řeknu na ulici, tak to je děsě trapný a štve mě to. Ale já to slovo mám už na jazyku, ale prostě mě to nejde říct, nebo si nikdy na to slovo nemůžu vzpomenout, ale znám ho, slovo SILNICE kažný zná *smich*

Nevíte jak se toho zbavit DOMÁCÍM vzpůsobem? Mamka mě nikam k lodopegovi (nebo jak se to jmenuje) nevezme.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

Chce to trénink. Určité zadrhávání je normální, člověk zkrátka myslí rychleji, než mluví, soustředí se na příběh více, než na uspořádání vět a jednotlivá slova. I lidé, kteří mají skvělý sloh, takže mohou působit jako skvělí vypravěči, můžou v ústním projevu přijít o svou suverenitu. :)

Souvisí to i s psychikou a nervy, když máš problémy, je těžší se koncentrovat.

Co je dobré - pokud víš, že něco budeš vyprávět nebo jaké témamůžeš očekávat, zkus si rozhovor přehrát v hlavě a přeříkat, přitom si předem vzpomenout na možná slova, která budeš potřebovat, a pak se třeba 5 vteřin na každé z nich soustředit. Bude se Ti lépe vybavovat. A pokud čekáš souvislé vyprávění, neboj se udělat si bodovou osnovu. ;) Nic na tom není. I když budeš prezentovat ve škole nějaký referát, poznámky jsou povoleny (ne číst jej, ale nahlédnout).

Držím palce! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]