Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Může mě manželka zakázat návrat do místa trvalého bydliště,pokud jsme v rozvodovém řízení? Já s domu odešel proto,aby se tam nastěhoval její nový přítel a já odešel do bytu nové přítelkyně.S tou se teď rozcházím a nemám kam jít bydlet.Dům je vázán hypotékou a smlouvou,kde jsme uvedení oba ( já i manželka ) .Ona mě tvrdí,že je úplně jedno,že am mám stále trvalé bydliště.Nevím,jak postupovat dále.Prosím poraďte .
Pokud jste vlastníkem (míněno i v rámci SJM) domu, nemůže Vám nikdo zakázat vstup do domu ani Vám zrušit právo trvalého bydliště.
§ 12
Zrušení údaje o místu trvalého pobytu
(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,
a) byl-li zápis proveden na základě pozměněných, neplatných nebo padělaných dokladů nebo nepravdivě nebo nesprávně uvedených skutečností,
b) byl-li objekt, na jehož adrese je občan hlášen k trvalému pobytu, odstraněn nebo zanikl nebo je podle zvláštních právních předpisů nezpůsobilý k užívání za účelem bydlení, nebo
c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
(2) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místě trvalého pobytu podle odstavce 1 písm. c) jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c). Navrhovatel je v takovém případě povinen existenci důvodů uvedených v odstavci 1 písm. c) ohlašovně prokázat.
(3) Zrušení údaje o místu trvalého pobytu se uvede v informačním systému.
Přeloženo:
Pokud by Vám chtěla manželka zrušit Vaše trvalé bydliště, musela by na úřadě prokázat, že již nejste vlastníkem (spoluvlastníkem) uvedeného domu a že jste se z domu odstěhoval.
Manželka Vám nemůže ani bránit v užívání onoho domu, jednalo by se o trestný čin:
§ 208 trestního zákoníku
Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru
(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.
(2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.
Zdravé,
do místa. kde máš trvalé bydliště musíš mít volný přístup. Podmínkou ovšem je, že tam máš taky své osobní věci - v přístupu k nim ti nesmí nikdo bránit. Takže pokud to tak máš, doporučuju obrátit se na policii.
Jedno varování - pokud se tvé manželce podaří zbavit tě tam trvalého bydliště (lze to celkem jednoduchým podvodem - manželka požádá o zbavení tvého trvalého bydliště s tím, že už tam nebydlíš a nemáš tam své osobní věci a udá tvoji dostupnost na neexistující adrese, takže tě nikdo nesežene, prohlásí tě za nezvěstného a zbaví tě trv. bydliště na té adrese z moci úřední), tak už ti zbude akorát nárok přístupu z důvodu vlastnictví. Takže to trvalé bydliště si doporučuju ohlídat.
Údaj o trvalém bydlišti je údajem z oboru evidence obyvatel a vůbec nezakládá žádné vlastnické nebo užívací právo. Policie vztahy mezi manželi neřeší, samozřejmě pokud se nejedná o násilí apod.. Rozhodující je spolu/vlastnictví - spolu/vlastník může užívat.
Vlastnické právo k objektu údaj o trvalem bydlišti logicky neovlivňuje, ale oprávnění k přístupu do nemovitosti ano. Pokud se tedy nestačily za těch 10let, co jsem si tím taky prošel, zákony.
Ex, abych neměl do objektu jí vlastněného (ale měl jsem tam trvalé bydliště) přístup a mohla kromě jiného vyměnit beztrestně třeba zámky, tak mně musela zbavit trvalého bydliště (jak se ten podvod dělá a jak ho udělala viz výše) a musela prohlásit, že tam nebydlím a nemám tam žádné osobní věci. Obojí udělala, mé zbavení trvalého bydliště se jí tím pádem povedlo. Pravdivost jejího prohlášení nikdo neověřoval. Nabylo to právní moci a já měl smůlu.
Kdybych tam měl dál trvalé bydliště a měl tam osobní (pozor, pouze osobní, ne jakékoli, což u mne byla třeba kompletně vybavená dílna v mém osobním vlastnictví) věci, měl jsem mít do objektu kdykoli volný přístup (info z policie).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.