Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde si zastřílet s plynovkou?

Od: tomibender* odpovědí: 7 změna:

Ahoj, dostal jsem nějaké efektové náboje do plynové pistole, a chci se zeptat, kde s nimi můžu legálně střílet?

V zákonu je tohle: 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních)

§ 7

Zbraně kategorie D

Zbraněmi kategorie D jsou

d) plynové zbraně na vzduchovou kartuš,

e) plynové zbraně, u nichž kinetická energie střely na ústí hlavně dosahuje nejvíce 16 J,

f) expanzní zbraně a expanzní přístroje, s výjimkou přenosných upevňovacích zařízení a jiných rázových strojů určených výhradně pro průmyslové nebo technické účely,

(...)

§ 15

(3) Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze zbraně uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by střelbou mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku, není-li na takovém místě určen pro střelbu bezpečný prostor, zajištěn dohled odpovědné osoby nebo není-li takové místo viditelně označeno jako místo, kde probíhá střelba a na kterém je střelba umožněna pouze s vhodnými ochrannými pomůckami.

Můžu tomu rozumět tak, že když si zastřílím v lese za městem, kde tím nikdo nebude ohrožen, tak je to legislativně v pořádku?

doplněno 02.08.14 11:10: No odpovedna osoba a označení musí být tam, kde mohu někoho ohrozit, což uprostřed lesa není. Alr díky
doplněno 02.08.14 20:30: @Sonyboj: a kde ji nosíte na kole? Nějak si nedovedu představit, že ji mám "veřejnosti neviditelnou"v dresu. Taky jsem o ni uvazoval, že si ji budu brát, jeden pes už se mi do nohy zakous, ale nevím jak vyresit to noseni.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, snad ano. Jenom ten prostor musíte označit nebo tam pozvat tu odpovědnou osobu.

Jenže, v lese má být klid, tak Vás požene hajný. Patrně by to chtělo vlastní, uzavřenou a označenou stodolu. No, a ostatní chodí asi na oficiální střelnici. Zdravím!

doplněno 02.08.14 11:16:

No, les je veřejný - chodí tam houbaři, milenci, babky na roští nebo lesní plody. Někdo se poleká a praští to s ním a co pak? A hajný není asi také hluchý. Ale, bouchnout si tam zkuste a uvidíte.

Třeba Vám to projde.

hodnocení

0x

Rozumis tomu spravne.

doplněno 02.08.14 12:28:

Kdyz muze v lese strilet myslivec napr. po skodne, a nic ho prakticky neomezuje krome zdraveho rozumu, tak proc ne plynovkar?

zwiki*
hodnocení

0x

Kdesi v přírodě mimo les a dál od obydlí to jde.

buss
hodnocení

0x

Na les je zákon o lesích a též v zákonu o myslivosti se něco najde...

sonyboj*
hodnocení

0x

Já mám devítku s revolver s dvaapůl palcovou hlavní a o Silvestru střílíme s kamarády v paneláku, z balkónu světlice. Nikomu to zatím x let nevadilo. Jinak jsem ji za deset let použil dvakrát. Jednou, když se mě pokusila napadnout banda pěti grilovaných švédů a to stačilo jen tasit a oni naštěstí zdrhli, podruhé, když se mi při jízdě na kole opakovaně pokusili v jedné vesnici zakousnout do nohy, v dost nepříjemném kopci, dva ratlíci. V nohách 100km, tahák 5km před sebou, nohy v tretrách přikufrované look systemem...Když si nedali říct několikerým ohnáním se pumpičkou a zařváním, střelil jsem jim před čumáky slepáč. Pepř a slzák jsem měl až jako poslední možnost. No a od té doby, když jsem tudy projížděl, sice vyběhli, ale stačilo jen natáhnout kohoutek, a byli v trapu.

To mi připomnělo, že se někdy v minulosti vyráběly revolvery "velodog" - speciálně určené pro obranu cyklistů proti psům.

pravnik*
hodnocení

0x

a nechcete si zajít na nejbližší střelnici v přírodě? Potkáte tam stejně "postižené", pokoukáte na jiné zbraně a střílet můžete dle libosti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]