Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dostal jsem nějaké efektové náboje do plynové pistole, a chci se zeptat, kde s nimi můžu legálně střílet?
V zákonu je tohle: 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních)
§ 7
Zbraně kategorie D
Zbraněmi kategorie D jsou
d) plynové zbraně na vzduchovou kartuš,
e) plynové zbraně, u nichž kinetická energie střely na ústí hlavně dosahuje nejvíce 16 J,
f) expanzní zbraně a expanzní přístroje, s výjimkou přenosných upevňovacích zařízení a jiných rázových strojů určených výhradně pro průmyslové nebo technické účely,
(...)
§ 15
(3) Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze zbraně uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by střelbou mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku, není-li na takovém místě určen pro střelbu bezpečný prostor, zajištěn dohled odpovědné osoby nebo není-li takové místo viditelně označeno jako místo, kde probíhá střelba a na kterém je střelba umožněna pouze s vhodnými ochrannými pomůckami.
Můžu tomu rozumět tak, že když si zastřílím v lese za městem, kde tím nikdo nebude ohrožen, tak je to legislativně v pořádku?
doplněno 02.08.14 11:10: No odpovedna osoba a označení musí být tam, kde mohu někoho ohrozit, což uprostřed lesa není. Alr díkydoplněno 02.08.14 20:30: @Sonyboj: a kde ji nosíte na kole? Nějak si nedovedu představit, že ji mám "veřejnosti neviditelnou"v dresu. Taky jsem o ni uvazoval, že si ji budu brát, jeden pes už se mi do nohy zakous, ale nevím jak vyresit to noseni.
0x
Dobrý den, snad ano. Jenom ten prostor musíte označit nebo tam pozvat tu odpovědnou osobu.
Jenže, v lese má být klid, tak Vás požene hajný. Patrně by to chtělo vlastní, uzavřenou a označenou stodolu. No, a ostatní chodí asi na oficiální střelnici. Zdravím!
doplněno 02.08.14 11:16:No, les je veřejný - chodí tam houbaři, milenci, babky na roští nebo lesní plody. Někdo se poleká a praští to s ním a co pak? A hajný není asi také hluchý. Ale, bouchnout si tam zkuste a uvidíte.
Třeba Vám to projde.
0x
Já mám devítku s revolver s dvaapůl palcovou hlavní a o Silvestru střílíme s kamarády v paneláku, z balkónu světlice. Nikomu to zatím x let nevadilo. Jinak jsem ji za deset let použil dvakrát. Jednou, když se mě pokusila napadnout banda pěti grilovaných švédů a to stačilo jen tasit a oni naštěstí zdrhli, podruhé, když se mi při jízdě na kole opakovaně pokusili v jedné vesnici zakousnout do nohy, v dost nepříjemném kopci, dva ratlíci. V nohách 100km, tahák 5km před sebou, nohy v tretrách přikufrované look systemem...Když si nedali říct několikerým ohnáním se pumpičkou a zařváním, střelil jsem jim před čumáky slepáč. Pepř a slzák jsem měl až jako poslední možnost. No a od té doby, když jsem tudy projížděl, sice vyběhli, ale stačilo jen natáhnout kohoutek, a byli v trapu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.