Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o informaci, zda může u nás v obci volit a být volen člověk, Slovák, který ve vsi bydlí již od roku 2008 a má průkaz: potvzení o přechodném pobytu z cizinecké policie. Pokud ne, co by měl udělat, aby mohl kandidovat a volit.
Děkuji.
Volit: jen cizinec (tj. osoba, ktera neni statnim obcanem CR), ktery ma v obci trvaly pobyt a je ze statu, se kterym ma CR uzavrenou smlouvu (coz jsem nebyl schopny dohledat, ktere to jsou); zakon
Obcane EU maji pravo pozadat o trvaly pobyt po 5 letech nepretrziteho pobytu v ČR (případně po 2 letech, jestli to jsou rodinní příslušnici už nějakého jiného cizince tady).
Byt volen múže být ten, kdo je schopný volit. Kdo je schopny volit - viz předchozí odstavce. zákon
Z toho, co pises, to vypada, ze trvaly pobyt asi nema a i kdyby mel, tak nevim, jestli Slovaci mohou podle nejake mezinarodni smlouvy, kterou Slovensko s ČR podepsalo (nebo nadřazeně vyplývající ze smluv, které mají uzavřené s EU), volit (a tedy i být voleni) v obecních volbách.
Tak se mi to podařilo dohledat a je to tak, jak jsem předpokládal. Existuje smlouva s EU, která dává občanům EU právo hlasovat v místních (obecních, komunálních) volbách, pokud mají na území ČR trvalý pobyt. O ten, jak jsem psal, si mohou zažádat po 5 letech nepřetržitého pobytu v ČR.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.