Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy mi skončil status studenta?

Od: becky* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Končila jsem letos SŠ, maturitu jsem složila v řádném termínu, studium jsem tedy skončila přibližně předposlední týden v květnu. Už od prosince mám podepsanou DPČ v supermarketu, v červnu i červenci jsem soustavně pracovala, oba dva měsíce jsem měla výdělek hrubého pod 4250,-. V zákoně je uvedeno, že při soustavném vydělávání ztrácím status studenta, pokud potom nejdu na VŠ. Na VŠ mě skutečně nevzali, přijímačky jsem ale konala během června a v tu dobu jsem pořád ještě doufala, že mě vezmou. Poslední rozhodnutí o nepřijetí jsem se dozvěděla asi 2.7. Zajímá mě, jestli jsem status studenta ztratila už v červnu? To, že jej nemám, jsem zjistila asi před týdnem, před tím jsem stále počítala se srpnem. Na ÚP jsem byla dnes, bohužel zavírali už dopoledne a já tam dorazila pár minut po zavíračce. Červenec se mi tak snad tedy podaří vyřídit tak, aby mi ZP zaplatili oni, zajímá mě, jak je to ale s tím červnem? Můžou mi říci, že jsem status studenta ztratila už tehdy i přes to, že jsem v tu dobu stále čekala na výsledky přijímacích zkoušek? A existuje nějaká šance, že by mi zpětně ZP zaplatili na ÚP nebo ne? Co se týče peněz, tak jsem se vešla... A i teď přeci stále čekám na rozhodnutí VŠ, jestli mě nevezmou na odvolání. Mockrát děkuji!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Pro zachování statutu studenta byste nesměla pracovat po celý měsíc. Kdybyste byla DPČ ukončila 30. 5., další uzavřela od 2. 6. do 30. 7.a pokračovala DPČ od 1. dp 30. srpna, zůstal by Vám status po celé prázdniny.

Čekání na výsledek přijímacího řízení podle mne nemá na status vliv. Podmínkou pro zachování statusu je, že zaměstnání netrvá po celý kalendářní měsíc (od prvního do posledního dne měsíce).

Status studenta byste v červnu byla ztratila i v případě přijetí na VŠ, (byla jste po celý měsíc zaměstnána).

Viz: status studenta

becky*
hodnocení

Díky za odpověď.
Kdybych šla na VŠ, tak mám status až do 30.8., pokračovala bych totiž ve vzdělávání. Takže ani DPČ na celý měsíc by mi jej nezrušila. Takhle ale bohužel...
becky*
hodnocení

Dobrý den,
tak abych to uvedla na pravou míru, v případě, že by se někdo potýkal se stejným problémem. Studentem jste během června, i v případě, že jste odmaturovali na konci května a hned jste začali pracovat, za červen nemusíte řešit úřad práce. Potom je to opravdu tak, že je nejlepší skončit smlouvu tak, aby jste nepracovali celý měsíc, u velkých společností to ale není možné (můj případ). Pokud tedy nepokračujete ve studiu a vyděláte při DPČ více, než něco kolem dvou tisíc, je dobré se zaregistrovat. Nicméně mi přišlo, že na pracáku o této problematice vědí méně, než já, u pojišťovny mi řekli, že registrace nebyla nutná, že studentem jsem pro ně až do srpna. Pokud ale hned po maturitě začnete pracovat a nejdete studovat, dejte si na to pozor a zaregistrujte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]